Нафтогаз готовий викуповувати нафту, від якої відмовився Коломойський - експерт

Нафтогаз готовий викуповувати нафту, від якої відмовився Коломойський - експерт

Укрінформ
НАК "Нафтогаз" і "Укртранснафта" згодні гарантувати прокачування не викупленої «Укрнафтою» нафти на експорт для будь-яких можливих покупців.

Про це вказує експерт нафторинку, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, пише ZN.UA.

"Скільки заробив "Приват" на скуповуваній за заниженими цінами нафті "Укрнафти"? Здавалося б, при чому тут "Укртранснафта"? Справа в тім, що вона була частиною вибудуваної системи відважування від аукціонів з продажу української нафти "чужинців", — зазначає Куюн.

Експерт зазначає, що у 2009 році деякі аукціони проходили за ціною, яка була у чотири рази нижче за ринкову. Однак ніхто, крім "приватівських" структур, не викуповував цю нафту і не відправляв її на експорт.

"Тому, що всі знали: навіть якщо комусь вдасться потрапити на аукціон, згодом "Укртранснафта" ніколи не прокачає цю нафту за заявкою "не того" покупця і тим більше не перевалить в порту", - пише він.

"За роки роботи "приватівського" менеджменту всі на ринку отримали чіткий посил — "Укрнафта" буде відвантажувати нафту тільки своїм. УМВБ, де відбуваються торги, створить всі необхідні перешкоди для того, щоб хтось не потрапив з боку. Так, аукціони стали формальністю, але вони формують об'єктивну ринкову ціну", — пояснило ZN.UA ситуацію джерело в Аукціонному комітеті. Починаючи з 2007 р. "приватівці" використовували кілька схем з метою отримання заниженої ціни. Це і внесення змін до регламенту торгів, і махінації з біржовими вимогами, і змінні умови поставок — все це було спрямовано на умертвіння бажання будь-кого купувати цю нафту. Для цього, зокрема, на родовищах "Укрнафти" були демонтовані наливні залізничні естакади, а відвантаження по трубопроводу велася виключно на заводи "Привату", куди чужинцям вхід заборонено.

Виправити ситуацію вдалося лише у поточному році, ліквідувавши 15-відсоткову знижку, виключивши з Аукціонного комітету представників "Укрнафти", які часто зривали або дестабілізували роботу цього органу.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що Коломойський погрозами намагається домогтися скасування продажу сировини "Укрнафти" на аукціонах. "Коломойський вже розігрує цю карту. Перед подачею Роллінсом пропозицій в уряд два аукціони були зірвані. Крім того, за даними джерел в "Нафтогазі", Коломойський перейшов до відкритих погроз відмовитися від покупки сировини "Укрнафти" у разі звільнення з компанії Володимира Пустоварова — виконавчого директора, який особисто відповідальний за виведення коштів з "Укрнафти" на "приватівські" структури і утворення боргів перед бюджетом. Однак ці погрози відмовитися від української нафти і перейти на постачання Кременчуцького НПЗ за моря — не більше ніж блеф. Поява хоча б одного реального покупця в особі того ж "Нафтогазу" або "Укртранснафти" одразу зруйнує цей міф. Не кажучи вже про те, що держава може забезпечити переробку цієї нафти на одному з європейських НПЗ за схемою толінгу", - писав раніше Куюн.

Сьогодні ж, як зазначає ZN.UA, у "Нафтогазі" та "Укртранснафті" розглядають варіанти викупу української нафти у випадку саботажу з боку "Привату" і тим більше готові гарантувати прокачування цієї нафти на експорт для будь-яких можливих покупців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-