Єврокомісія детально вивчає

Єврокомісія детально вивчає "Північний потік-2"

Укрінформ
Проект "Північний потік-2" має суто політичний характер і жодним чином не пов'язаний з економікою.

Про це заявив посол США в ЄС Ентоні Гарднер в рамках Х Ризької конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проект "Північний потік-2" не має комерційного підгрунтя. Потужність газопроводів з Росії не повністю використана, так само, як і газопроводи, що проходять територією України. Тому немає тут комерції. Мова йде про одного постачальника, який постачає той самий товар тому самому клієнту, але на нових умовах. Те саме щодо "Південного потоку" та "Турецького потоку". Це все політика", - заявив він.

У свою чергу, віце-президент Європейської Комісії  Валдіс Домбровскіс наголосив, що ЄС детально вивчає зазначений російський проект: "Наразі проводиться вивчення, чи відповідає "Північний потік-2" цілям ЄС, Третьому енергетичному пакету, умовам конкуренції, тому однозначно Європейська комісія вивчить цей проект дуже детально".

За його словами, всі знають, що "Газпром" використовує постачання газу і ціну на нього як інструмент політики, однак були прецеденти, коли висновки Єврокомісії змусили "Газпром" переглянути "Південний потік".

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, у свою чергу, нагадав присутнім, які збитки несе "Південний потік" Україні та країнам-членам ЄС.

"Північний потік-2" покликаний оминути Україну, позбавити її $2 млрд прибутків, Словаччину 0 $0,8 млрд прибутків, Польщу - $0,3 млрд; посилити контроль за цінами на газ в ЄС з боку "Газпрому" та деяких західних країн", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-