Україна експортуватиме електроенергію до ЄС через

Україна експортуватиме електроенергію до ЄС через "енергетичний міст"

Укрінформ
Через 3-4 роки Україна може суттєво збільшити експорт електричної енергії до Європи.

Про це заявив за результатами візиту до Брюсселя президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Йдеться про проект "Енергетичний міст Україна-Європейський Союз". Він передбачає від’єднання одного енергоблоку на Хмельницькій АЕС від енергетичної системи України і приєднання в роботу до так званого "Бурштинського острову". Планується поновити роботу лінії електропередач, яка існувала ще за радянських часів між Україною і Польщею. Довгостроковий контракт на постачання електричної енергії стане фінансовим інструментом для добудови ще двох ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Реалізація проекту дасть можливість забезпечити експортну потужність в 1 млн кіловат електроенергії, що становитиме 6-7 млрд кіловат-годин на рік", - розповів він.

Недашковський наголосив, що реалізація проекту "Енергетичний міст Україна-ЄС" розрахована на 3-4 роки, але електрична енергія не буде експортуватися до Європи в умовах її дефіциту в Україні через зруйновану у результаті російської агресії інфраструктуру на сході держави.

За словами керівника "Енергоатому" контракт на постачання електроенергії до Європи буде укладено на період щонайменше у 20 років.

"Під цей контракт – у нас є домовленість із швейцарським банком – ми отримаємо кредитні кошти на добудову двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС", - додав Недашковський.

За часів СРСР Україна експортувала до Східної Європи близько 30 млрд кіловат-годин електроенергії щорічно. Після розвалу Союзу Європа від’єдналася від електричної мережі України. Експорт електроенергії з України до Східної Європи вдалося частково відновити лише на початку 2000-х через так званий "Бурштинський острів". Йдеться про декілька ТЕС, які від’єднанні від енергетичної системи України і працюють у паралельному режимі з європейською системою ENTSO-E.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-