ВР має намір посилити контроль за сплатою акцизів з нафтопродуктів

ВР має намір посилити контроль за сплатою акцизів з нафтопродуктів

Укрінформ
Парламент може посилити контроль за сплатою акцизного збору при реалізації нафтопродуктів для боротьби з тіньовим ринком.

Відповідний проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизних накладних при реалізації палива та системи електронного адміністрування реалізації палива» зареєстрували депутати від Блоку Петра Порошенка Ніна Южаніна та Ігор Кононенко.

Така законодавча ініціатива викликана збільшенням частки тіньового ринку нафтопродуктів та скрапленого газу, яка зросла з 20% в 2014 р. до 30% за перше півріччя 2015 р. За підсумками року вона може сягнути 40%, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Втрати державного бюджету у 2014 році оцінюються в 3,2 млрд грн, прогноз на 2015 рік - більше 6 млрд грн. Для ухилення від сплати акцизу використовуються різні схеми У томі числі виробляють невраховані нафтопродукти з неврахованої нафти, контрафакт з різних компонентів, ввозять контрабандне пальне через порти Чорного моря. Крім того, ввозять підакцизні нафтопродукти під виглядом непідакцизних, а товарне паливо продають під видом альтернативного зі зниженою ставкою акцизного збору.

Для боротьби з тіньовим ринком народні депутати пропонують створити систему електронного адміністрування реалізації нафтопродуктів. Вона повинна забезпечити ефективний контроль на всіх стадіях реалізації нафтопродуктів і скрапленого газу від нафтопереробних заводів і митних кордонів України до автозаправних станцій, а також повноту сплати акцизного податку, відзначають автори законопроекту.

Центральним елементом пропонованих змін до Податкового кодексу є впровадження акцизної накладної, як обов'язкового електронного документа, який буде складатися при здійсненні всіх операцій з реалізації палива. Також буде створено Єдиний реєстр акцизних накладних, в якому будуть реєструватися всі акцизні накладні.

Законопроект передбачає фактичне створення бази платників акцизного збору. В ній автоматично буде фіксуватися: обсяг палива, з якого сплачено акцизний збір (при виробництві та імпорті); обсяг придбаного і проданого палива; додаткові обсяги раніше неврахованого палива, подальша реалізація якого буде можливою тільки після сплати необхідних сум акцизного податку; суми акцизного податку, сплаченого з відповідних обсягів палива.

«Законопроектом передбачається обмеження щодо реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних лише на обсяг реалізованого палива, що не перевищує обсяг палива, який був отриманий такою особою від контрагентів з відповідним урахуванням таких обсягів в системі електронного адміністрування реалізації палива», – підкреслюється в пояснювальній записці. Документ також пропонує розширити статус акцизних складів на морські та річкові термінали, які призначені для навантаження-розвантаження та/або зберігання палива.

«Ухвалення законопроекту забезпечить створення ефективного механізму контролю за реалізацією палива, унеможливить випадки реалізації на автозаправних станціях неврахованих обсягів палива, з яких не сплачено акцизний податок, скоротити частку тіньового сектора ринку нафтопродуктів, а також збільшити доходи бюджету від акцизного податку з пального», – йдеться в пояснювальній записці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-