Демчишин каже, що висока рента - єдина зброя проти газових олігархів

Демчишин каже, що висока рента - єдина зброя проти газових олігархів

Укрінформ
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин скаржиться, що не може забрати ліцензії на ведення спільної діяльності з видобутку газу в олігархів Дмитра Фірташа і Юрія Бойка.

Про це він сказав під час «круглого столу», повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«У договорах про спільну діяльність партнерами є нібито якісь шведські фірми, а насправді це Фірташ і компанія, Бойко і так далі. Я кожен день передаю документи в прокуратуру. Але я не можу просто забрати у них ліцензії», - сказав Демчишин.

Тому, за словами міністра, Верховна Рада збільшила ренту на видобуток газу до 70%.

«Якщо ми знизимо цим людям ренту, то дамо їм додатковий прибуток 3-4 тис. грн на кожній тисячі кубометрів», - пояснив міністр.

Довідка. За умовами договорів про спільну діяльність, Укргазвидобування передає свердловини, збудовані за державний кошт, приватному власнику. Новий власник може інвестувати кошти у подальшу експлуатацію свердловини, водночас газ він продає за ринковою ціною промисловим споживачам. Оскільки офіційні прибутки власника зазвичай низькі, то держава отримує мінімальну компенсацію.

Нагадаємо, у 2014 році було прийняте рішення збільшити рентну плату на газ, видобутий у рамках угод про спільну діяльність, до 70%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-