На Донеччині перевидали двотомник правозахисника і мислителя Олекси Тихого

На Донеччині перевидали двотомник правозахисника і мислителя Олекси Тихого

Укрінформ
В Донецькій області до 90-річного ювілею видатного українця, правозахисника і мислителя Олекси Тихого перевидали двотомний збірник його робіт.

Про це у середу повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Жебрівський.

«До 90-річного ювілею видатного українця, уродженця Донеччини, Олекси Тихого ми перевидали двотомний збірник. У першому томі зібрані усі відомі на сьогодні твори правозахисника, дисидента, мислителя, політв'язня. До другого тому увійшли спогади про Тихого від його побратимів та статті про нього», - написав очільник області.

За його словами, у 2011-2012 роках збірник за кошти обласного бюджету було видано в Донецьку, але тоді він так і не потрапив до бібліотек і шкіл області, і подальша доля цього накладу не відома, книги залишились в Донецьку. Нинішній наклад цільово розподіляють у публічні бібліотеки та бібліотеки навчальних закладів Донеччини.

Жебрівський нагадав, що Олекса Тихий є одним із найяскравіших представників українського руху опору другої половини ХХ століття. У 1976 році він став співзасновником Української Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Уперше Тихий був заарештований у 1948 році за критику радянської виборчої системи, перший тюремний термін отримав у 1957 році за те, що виступив із протестом проти введення радянських окупаційних військ до Угорщини. Загалом, відбув у радянських тюрмах і концтаборах майже 15 років і помер у в'язниці від виснаження у травні 1984 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-