На Донбасі за два місяці побувають 40 діячів мистецтва з усієї України

На Донбасі за два місяці побувають 40 діячів мистецтва з усієї України

Укрінформ
Майже 40 відомих українських діячів культури протягом двох місяців відвідають Донецьку область у рамках проекту фонду «Libera Liberati».  

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив організатор акції, керівник фонду Максим Потапчук. 

“За два місяці на Донбасі побувають 40 діячів мистецтва з усієї України. Очікується, що Донбас відвідають українські діячі Сергій Гридін, Сашко Лірник, Іван Андрусяк, Володимир Вакуленко, Сергій Пантюк, режисери Юрій Мисак, Юрій Гудзик і багато інших”, - повідомив Потапчук. 

Як зазначив Потапчук, проект стартує сьогодні. Він проходитиме у шести містах: у Краматорську, Слов'янську та Дружківці Донецької області, а також Сєверодонецьку, Лисичанську, Рубіжному на Луганщині.

За словами організаторів, проект має розвіяти міфи і стереотипи, які склалися у представників інших регіонів щодо Донбасу. Формат спілкування передбачає, що зірки кіно і літератури стануть "живими книгами" у бібліотеці, під час тематичних зустрічей зможуть поспілкуватися з відвідувачами, прочитати їм уривки зі своїх творів і обмінятися думками на злободенні теми.

Перші зустрічі, за словами Потапчука, заплановані з 3 по 5 лютого у Краматорську, Слов’янську та Дружківці, де відбудуться виступи письменників Сергія Грідіна та Олесія Чупи, композитора Бориса Севастьянова, художниці Анни Гуцулки та літературного і громадського діяча Володимира Вакуленка-К. 

"Ми розуміємо, що в Донецьку область необхідно привозити діячів культури, щоб працювати з дітьми і дорослими. Тут, у регіоні, утворилася нічим не заповнена культурна прірва, яку треба ліквідувати", - заявив Потапчук.

На думку організаторів, проект сприятиме «лагідній українізації» Донеччини і залучить усіх учасників у загальноукраїнський культурний контекст шляхом безпосереднього досвіду спілкування та культурного сприйняття. Україномовний простір у такому випадку формується легко, природно – через якісне літературне слово та причетність до творчості. Вагомою складовою є і те, що разом з літературним словом будуть засвоюватися українські світоглядні цінності, усвідомлена громадянська позиція. Таким чином, проект виступатиме і як інструмент об’єднання громади, і як спосіб культурної деокупації регіону, переконані організатори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-