Чергові переговори у Мінську пройдуть 3 серпня

Чергові переговори у Мінську пройдуть 3 серпня

Відео
Укрінформ
Чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську відбудеться 3 серпня.

Про це заявила у четвер представник України у гуманітарній підгрупі в ТКГ, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час прес-конференції у Краматорську.

“Наступне засідання у Мінську відбудеться 3 серпня”, - повідомила народний депутат, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо дати чергової зустрічі та питань, які підніматиме українська сторона.

У ході переговорів знову буде піднято ключове питання контролю українсько-російського кордону, додала Ірина Геращенко.

Крім того, у гуманітарній підгрупі українською стороною буде в чергове піднято питання звільнення заручників. “Гуманітарна підгрупа буде ставити питання звільнення. Розумієте, воно не має бути теоретичним. Тут потрібно переходити до практики. Дуже важливо отримати інформацію про кількість бранців, де вони знаходяться”, - заявила вона.

З цієї метою Україна наполягає на темі долучення до звільнення заручників Червоного Хреста: “Я розумію, чого його не хочуть пускати. В усіх таких непростих конфліктах Червоний Хрест відігравав важливу роль щодо звільнення людей. Тому, що це нейтральна та аполітична організація, вона може зайти в тюрми, звірити інформацію побачити, хто є, кого немає. Нам потрібно побачити реалістичну картину, хто утримується. Тому ми будемо більш активно ставити питання про залучення Червоного Хреста”.

За її словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста готовий до цієї роботи, однак Росія не дозволяє. “Вони готові, але Червоний Хрест каже, що нам потрібна згода двох сторін. Російська Федерація поки такої згоди не дала. Їх маріонетки - це маріонетки, що ми це навіть обговорюємо”, - додала нардеп.

Крім того, інше ключове питання, яке українська сторона виноситиме на переговори - пошук зниклих без вісті. “Ми на сьогоднішній день маємо близько 500 зниклих без вісті. Це - цивільні і військові. І очевидно, що тут час грає проти пошуків. Проходить час, зникають свідки, потрібно шукати тіла, ідентифікувати їх. Вшанування загиблого чи вбитого — тут не може бути політики. І головне, щоб інша сторона займала таку ж позицію”, - підкреслила Ірина Геращенко.

Поруч з цим, політична підгрупа продовжить переговори щодо модальності виборів на території ОРДЛО, економічна група обговорить інфраструктурні питання, а безпекова - продовжить битися над тим, щоб зупинити нинішню ескалацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-