Донеччина за Жебрівського: що зроблено за рік. Інфраструктура.

Донеччина за Жебрівського: що зроблено за рік. Інфраструктура.

Спецтема
Укрінформ
Дивитися на Донеччину можна не лише через призму проблем та негативу. Укрінформ вирішив підсумувати, що зроблено протягом року та що в процесі в плані інфраструктури.

Донецька область, головним чином,  сприймається через призму зони АТО: обстріли, руйнування, небезпека, проросійські настрої. В багатьох головах панівна думка про роботу влади на підконтрольній Уряду території  -  "нічого не робиться". Безумовно, проблем в регіоні вистачає, їх більше, ніж достатньо, і все не так райдужно. Втім, прогрес на Донеччині є і він відчутний: як у відновленні інфраструктури, так і набутті українського вигляду.  Як виявляється, дивитися на Донеччину можна не лише через призму проблем та негативу.

Нещодавно виповнилося рік, як на посаді голови Донецької облдержадміністрації перебуває Павло Жебрівський. Укрінформ вирішив підсумувати, куди рухається область, що зроблено протягом року, що в процесі і в планах. Частину інформації взято з річного звіту, з яким Павло Іванович виступив перед журналістами в нинішньому обласному центрі місті Краматорськ, частину  - надано Донецькою ОДА.

Як зазначив очільник області, на сьогодні його команда працює за 6 основними напрямками: децентралізація, гуманітарна сфера, інфраструктура, економіка, боротьба з корупцією, безпека і оборона. При цьому, усі вони є засобами для досягнення головної концептуальної мети – інтеграції Донеччини в єдиний український простір:

"Це зміст і філософія, котрі спрямовані на викорінення совкового, десятиліттями нав’язаного Донбасу статусу особливого регіону, з особливими правами, особливими претензіями і особливим менталітетом. Кожен регіон є унікальним, водночас всі ми – українці, з Донецька чи Львова, Києва чи Одеси. Наша сила в єдності".

Агенство вже повідомляло, що зроблено у гуманітарній сфері та по децентралізації, а тепер пропонує Вашій увазі поглянути на напрямок ІНФРАСТРУКТУРА.

Найкраща реклама нового Донбасу і чинник, який інтегруватиме українців в межі єдиної країни, – будівельні крани. Реалізація інфраструктурних проектів у регіоні сприятиме посиленню патріотичних настроїв людей. При цьому, підхід децентралізації має працювати і тут:  вкладати кошти не тільки в обласний центр (як це було раніше в Донецьку), але рівномірний розподіл з урахуванням потреб всього населення області.

Всього в ході конфлікту на Донбасі тільки на контрольованій частині Донецької області  зруйновано або пошкоджено більше 9 тис. об’єктів на загальну суму 3 млрд грн.

Минулого року, фактично одразу після призначення на посаду, головою Донецької ОДА було ініційоване питання про перерозподіл фінансового ресурсу з територій, де українська влада тимчасово не здійснює повноваження. 9 червня цього року Президент України Петро Порошенко підписав проголосований народними депутатами Закон, згідно з яким Донеччина отримає 2,8 млрд грн на відновлення та розвиток інфраструктури. Надходження фінансового ресурсу на казначейські рахунки Донецької ОДА очікується до кінця червня.

Загалом, за рахунок всіх джерел фінансування на 2016 рік сформовано перелік з будівництва, реконструкції та капітального ремонту 871 інфраструктурних проектів. На сьогодні їх загальна вартість складає більше 5 млрд грн.

Кошти будуть спрямовані у наступні сфери:

  • водопостачання, водовідведення - 151 проект
  • теплопостачання - 22 проекти
  • енергоефективність – 207 проектів
  • відновлення житла – 48 проектів
  • соціальна сфера - 247 проектів
  • транспортна інфраструктура – 155 проектів.

Об’єкти, які фінансуватимуться з обласного бюджету, пройшли попереднє затвердження профільної комісії.

Основна вимога до керівників міст і районів, які презентували свої проекти, - не просити кошти на ремонт 100 метрів дороги чи туалету на шкільному подвір’ї. Цікавить не косметичне малювання ,а комплексний підхід.

Житлове господарство

В результаті бойових дій пошкоджено/зруйновано 9308 житлових будинків, переважно приватної власності. Відновлено 2381 на суму 73 млн грн (ремонт покрівель, внутрішньобудинкових мереж). На відновлення інших необхідно близько 1,9 млрд грн.

Теплопостачання та  водопровідно-каналізаційне господарство

За кошти підприємств відремонтовано та замінено 24 км водопровідно-каналізаційних мереж (4,4 млн грн)  у містах: Авдіївка, Бахмут, Вугледар, Костянтинівка, Краматорськ, Новогродівка, Покровськ, Слов’янськ, Селидове, Торецьк, та у Слов’янському районі.

Відновлено 26 об'єктів теплового господарства (2 млн грн).

Замінено ділянки магістрального водогону м. Маріуполь для 54 тис. мешканців (3 млн грн).

Переведено на альтернативні види палива 11 котелень соціальної сфери  (м. Краматорськ - 4, Слов’янський район -7).

Благоустрій

Відремонтовано 551 тис.кв. метрів доріг і тротуарів (195 млн грн, з них - 49,7 млн грн за кошти держбюджету).

175 об’єктів дорожньої та тротуарної мережі адаптовано для маломобільних громадян (1,6 млн грн).

Здійснено ремонт мереж зовнішнього освітлення  на суму 46,9 млн грн.

Транспорт і дорожнє господарство

Відновлено залізничний міст через річку Кальчик на 1260 км залізничного перегону Сартана – Маріуполь.

Відремонтовано аварійний мост через р. Жеребець на автомобільній дорозі  Красний Лиман – Кіровськ – Новосадове - /на Первомайку/  в Краснолиманському районі.

Ремонтується аварійна ділянка автомобільної дороги Успенівка - Трудове в Мар’їнському районі.

Загалом на ремонт всіх автошляхів області потрібно близько 30 млрд грн.

Заплановано будівництво і капітальний ремонт у цьому році:

  • мосту через р. Казенний Торець в с. Семенівка
  • мосту через р. Сіверський Донець в с. Закотне
  • мосту через р. Суха Плотва на автомобільній дорозі Лиман – Артемівськ – Горлівка.

Відновлення зруйнованого моста під Слов’янськом досі не розпочалося через бюрократичні перепони, оскільки об'єкт перебуває на балансі "Укравтодора". Наразі проектно-кошторисна документація та експертизи затверджені, кошти на відбудову вирішено спрямувати з Державного фонду реконструкції та розвитку.

Екологія

Через обласний фонд охорони навколишнього природного середовища реалізовано 8 проектів  вартістю більше 10 млн грн (реконструкція мереж водовідведення, очисних споруд, каналізаційного колектору, заходів щодо захисту від підтоплення).

У 2016 році заплановано:

  • реконструкція очисних споруд (90,1 млн грн) у містах Бахмут, Костянтинівка, Миколаївка, Вугледар, с. Красне Бахмутського району,с. Добропілля Добропільського району
  • будівництво очисних споруд (39,1 млн грн) у населених пунктах Очеретине та Желанне Ясинуватського району
  • завершення робіт з захисту від підтоплення сел. Ялта (5,4 млн грн)
  • реконструкція парків і скверів, будівництво сміттєперевантажувальної станції та  полігонів для захоронення відходів та інше (83,2 млн грн).

Освіта

За рахунок бюджетних коштів відремонтовано 184  освітніх об’єктів усіх форм власності на загальну суму 76,4 млн. грн.

Заплановано реконструювати 70 закладів освіти, із них:

  • 19 дошкільних
  • 38 загальноосвітніх навчальних закладів
  • 6 дитсадків
  • 7  шкіл-інтернатів обласної комунальної власності.

Крім опорних шкіл, увага приділяється модернізації дошкільних навчальних закладів. Як приклад  – будівництво триповерхового сучасного дитсадка у смт Мангуш.

Охорона здоров’я

У 2016 році відкрито  відділення кардіохірургії (40 ліжок), дитячої хірургії (30 ліжок)  в приміщеннях міських лікарень №3 та №1 м. Краматорська ( загальною вартість понад 100  млн грн).

Також відремонтовано лікувальний корпус психо-туберкульозного відділення (40 ліжок) КЛПУ "Обласна психіатрична лікарня м. Слов’янська" та Центр надання первинної медико-санітарної допомоги в Бахмуті (кошти ДФРР 16,7 млн грн).

Проведено капітальний ремонт приміщення ФАПу в сел. Зайцеве Бахмутського району (обслуговує кілька навколишніх сіл, вартість робіт 1,3 млн грн, ремонт проводився за кошти місцевого бізнесу).

Придбано медичне обладнання для закладів охорони здоров’я (272,5 млн грн).

Придбано 60 санітарних  автомобілів, укомплектованих медичним обладнанням (99,75 млн грн).

Планується:

  • відкриття в області 36 амбулаторій сімейної медицини, а також 14 базових лікарень
  • прибудова корпусу (55 ліжок) з  магнітно-резонансним томографом в Міському онкологічному диспансері м. Краматорська (88,3 млн грн)
  • реконструкція дитячого відділення та нових приміщень обласної психіатричної лікарні (30 ліжок) (11,1 млн грн).

Спорт

Побудовано 2 спортивних майданчики,  скейт-парк та тенісний корт (1 млн грн.).

Відремонтовано 2 плавальних басейнів, стадіон, легкоатлетичний манеж, 5 спортивних залів (7,9 млн грн.) Результат - щорічне обслуговувати близько 60 тисяч мешканців.

Обласним лікарсько-фізкультурним диспансером придбано медичне обладнання (1,5 млн. грн.)

Заплановано:

  • будівництво спортивного комплексу з футбольним полем, 5-ти спортивних майданчиків зі штучним покриттям
  • реконструкцію 4-х плавальних басейнів та  2-х спортивних комплексів.

Реалізація проектів за рахунок коштів міжнародних організацій

В області реалізуються 10 проектів міжнародної технічної допомоги.

Донори: Європейський Союз, Програма розвитку ООН в Україні, Уряд Японії, Уряд США через Агентство США з міжнародного розвитку та інші.

Зокрема, завдяки коштам ПРООН на Донеччині вже реконструйовані 19 об’єктів соціальної інфраструктури, 5 - економічної, а ще 5 знаходяться у стадії побудови.

Приклади завершених об’єктів:

  • напірний  водовід  у м. Білозерське і насосна станцію в Краматорську
  • насосна станція  каналу  Сіверський Донець-Донбас в  с. Семенівка.

Реалізуються  мікропроекти  в 24 сільських та районних лікарнях і амбулаторіях з придбання  діагностичного та лікарняного  обладнання на суму 6,7 млн грн.

В 11 населених пунктах  області  відремонтовано 13 соціальних закладів. Загальна вартість - 2,4 млн дол.

Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFKO) впроваджується проект з енергозберігаючих технологій в освітленні м. Дружківка (350 тис. євро).

Передбачається реалізувати: проекти з впровадження енергозберігаючих технологій в утепленні приміщень базових шкіл м. Добропілля (10 млн грн), м. Вугледар (9,8 млн грн), будівлі Краматорської Української гімназії (10,5 млн грн), закладах охорони здоров’я м. Краматорськ (7,7 млн грн).

Європейським інвестиційним банком відібрано 17 проектів на  суму 205,7 млн грн, які будуть профінансовані в межах I траншу, на II транш планується проектів на  730,5 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-