Донеччина потерпає від шахраїв із тюрем на окупованій території - поліція

Донеччина потерпає від шахраїв із тюрем на окупованій території - поліція

Укрінформ
Від початку року на Донеччині зареєстровано понад 1,5 тисячі фактів шахрайства. Поліція Донецької області закликає громадян бути пильними, не перераховувати та не передавати гроші незнайомцям, адже більша частина зловмисників перебуває на окупованій території, діючи заодно з адміністрацією виправних закладів. Поки, не маючи туди доступу, правоохоронці не можуть притягнути їх до відповідальності.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Донецької області.

“Серед способів обдурити людину зловмисники обирають вже добре відомі громадянам. Але навіть не дивлячись на це, все одно знаходяться люди, які потрапляють на гачок аферистів. Загалом це літні люди, дуже довірливі мешканці, якими зловмисники добре маніпулюють, використовуючи прийоми психологічного тиску”, - йдеться в повідомленні

Як зазначили в поліції області, серед розповсюджених та дієвих видів шахрайства залишаються «Викуп родича», коли жертві телефонують невідомі, представляючись співробітниками поліції чи «донькою/сином» і вимагаючи гроші за непритягнення близької людини до кримінальної відповідальності. Ще один спосіб шахрайства - дзвінок від «співробітника банку», який повідомляє, що виник збій у системі і для вирішення проблеми вимагає у клієнта банку назвати дані своєї картки. Або під час купівлі-продажу через інтернет жертвами шахраїв стають як покупці, які придбали неіснуючий товар, так і продавці. Також шахраї використовують смс-повідомлення про виграш для наживи. Зокрема, на мобільний потерпілого надходить повідомлення, що він виграв цінний подарунок (найчастіше – авто), але, щоб його отримати, потрібно сплатити податок. Зловмисники створюють навіть інтернет-сторінки, де розміщують «список переможців». Побачивши своє ім’я у списку, люди втрачають пильність та віддають зловмисникам останні збереження.

“Тільки зрозумівши, що їх вже обдурили, люди звертаються до поліції. Правоохоронці проводять негайні слідчо-оперативні заходи, оброблюють масу оперативної інформації, перевіряючи навіть найменші зачіпки, аби вийти на слід зловмисників. І у більшості випадків навіть після об’ємної роботи виходить, що притягнути винних до відповідальності можливості немає – вони знаходяться на окупованій території. І кількість таких випадків становить близько 75% від усіх зареєстрованих шахрайств”, - наголошують в поліції.

За даними правоохоронців, участь у злочинній схемі одного із мешканців Донецької області розпочалася після того, як він вийшов з місця позбавлення волі в окупованому Торезі, де відбував покарання. Через деякий час на прохання свого товариша, з яким разом відбували покарання, купив одразу кілька банківських карток, куди постійно надходили гроші. Ці гроші він, у свою чергу, перераховував на номери рахунків, які диктували йому давні знайомі з тюрми. На цьому його функція завершувалася, а що стосується в’язнів – до них перераховані гроші надходили через близьких чи друзів, які знаходилися на окупованій території.

Поліцейським вдалося встановити, що до такої злочинної схеми зазвичай причетна й вся адміністрація виправного закладу. А безпосередні учасники афери, розуміючи, що покарані вони не будуть, продовжують діяти, обдурюючи людей. І саме ці ув’язнені є тими, хто «рятує від тюрми», «дарує автівки», «продає товари».

Правоохоронці закликають громадян залишатися пильними. Зокрема, радять якщо вам телефонують невідомі і вимагають гроші за непритягнення родича до відповідальності, просто покладіть слухавку, зателефонуйте своїй близькій людині, переконайтеся, що з нею все гаразд, та телефонуйте до поліції.

Водночас, якщо вам дзвонять та представляються працівником банку, не надавайте цій людині ніякої інформації про свій рахунок та свої особисті дані.

Під час купівлі товарів через інтернет довіряйте тільки перевіреним інтернет-магазинам. Під час продажу - не надавайте «покупцю» жодної інформації про паролі та цифри, які надходять на ваш мобільний. 

І, звичайно, не довіряйте виграшам в акціях, в яких ви не брали участі, та диво-повідомлення про перемогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-