Насалик: здорожчання вугілля до 1370 грн за тонну не вплине на ціну електроенергії

Насалик: здорожчання вугілля до 1370 грн за тонну не вплине на ціну електроенергії

Укрінформ
Підвищення ціни на вугілля газової групи до рівня 1370 грн за тонну не вплине на ціну електроенергії, адже НКРЕКП, формуючи тарифи у квітні, заклала у формулу ще вищу ціну на вугілля.

Про це в четвер на брифінгу в Києві заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До 1 серпня Міненерго не піднімало ціну на вугілля. А з 1 серпня 2016 року ціна на вугілля газової групи була піднята до 1370 грн. Однак на вартості електроенергії це ніяк не відобразиться. Чому? З 1 квітня НКРЕКП, формуючи тарифи на електроенергію, заклала у формулу значно вищу ціну на вугілля, ніж я назвав", - сказав Насалик.

За його словами, підняття ціни на вугілля - це додаткові 260 млн, які підуть у вугільну галузь до кінця року, а також стимул вуглевидобувної промисловості.

"Була розроблена цілісна програма шахт, де була передбачена кожна шахта. 11 шахт перебуватимуть у процесі ліквідації, є шахти, які будуть передані на приватизацію, є найбільш рентабельні шахти, які ми лишаємо у держвласності", - зазначив Насалик.

Він також заявив, шо нова ціна на вугілля, 1370 грн за тонну, дає змогу Україні диверсифікувати джерела постачання антрацитового вугілля. "Активно працюємо над тим, щоб диверсифікувати постачання антрациту із зони АТО. 20-21 серпня прийде перше судно з іншого джерела постачання вугілля. Але ми не обійдемося без зони АТО", - зазначив міністр.

За його словами, ціна на вугілля в 1370 грн за тонну, сформована на основі прив'язки до Польської біржі, дає змогу закуповувати вугілля не лише на окупованому Донбасі.

"Поляки, як і Україна, працюють з газовим вугіллям. Крім того, більшість польських шахт є дотаційними. Ці фактори дали можливість рівнятися на Польщу, і ми рекомендували ціну 1370 грн, орієнтуючись на них. Думаю, з 1 серпня поставки йтимуть по такій ціні", - сказав Насалик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-