Катуванню в полоні «ДНР/ЛНР» піддавались 87% українських бійців - Захаров

Катуванню в полоні «ДНР/ЛНР» піддавались 87% українських бійців - Захаров

Укрінформ
Катуванню в полоні так званих ДНР/ЛНР піддавались 87% українських бійців і 50% цивільних осіб.

Про це в понеділок на прес-конференції в Києві заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що стосується тих жертв, які були звільнені, а саме йдеться про тих, хто був у полоні, яких отримали (Україна отримала - ред.) через обмін, дослідження доводить, що більша частина цих людей піддавалися катуванню будучи під вартою в «ДНР/ЛНР»: 87 відсотків полонених і 50 відсотків цивільних. Такі оціночні результати дослідження, яке було зроблено коаліцією «Справедливість заради миру на Донбасі», - сказав він.

За словами Захарова, українські правоохоронні органи мали би документувати ці злочини, фіксувати ці події і порушувати кримінальні провадження проти тих осіб, які ці злочини вчиняли. Натомість, Захаров каже, що цього «майже не відбувається». Він зазначив, що замість правоохоронних органів України цю роботу виконують недержавні організації, які збирають ці дані, документують такі злочини, готують заяви до Європейського суду з прав людини про порушення відповідних статей Європейської конвенції.

«Перші такі справи вже передані на комунікацію з урядом, вони вже перший етап пройшли, і після комунікації можна чекати, коли вони розглядатимуться по суті. Їх уже об'єднали разом, таких справ декілька, і комунікація відбувається просто зараз. Йдеться про заяви батьків солдат, які загинули в Іловайському котлі, зокрема, йдеться про полонених. Такі комунікації зараз відбуваються в суді», - наголосив Захаров.

Він також підкреслив, що від початку конфлікту на Донбасі в Україні з'явилися порушення прав людини, яких раніше не було, які є екстраординарними. Зокрема, йдеться про масові страти без вироку суду, про насильницькі зникнення з політичних мотивів, про катування, про незаконне позбавлення волі, про сексуальні насильства та інші. Він наголосив, що «ці злочини стали масовими і систематичними».

«Такого гатунку злочинів у нас раніше не було. З такими порушеннями ми зіштовхнулися вперше, і все це прямо було пов'язано з початком збройної агресії Російської Федерації та тих симулякрів, що вона створила на території Донецької і Луганської областей, а саме так званих Донецької та Луганської республік», - переконаний правозахисник.

Водночас, Захаров відмітив, що існує «дуже великий комплекс проблем», які виникають у зв'язку екстраординарними порушеннями прав людини, зокрема, з їхнім розслідуванням. У цьому плані він назвав безкарність за скоєння таких злочинів як одне з найбільш кричущих випробувань для Української держави.

Загалом, за даними СБУ, від початку конфлікту на Донбасі близько 3 тисяч українських військових та цивільних осіб, які були позбавлені волі і потрапили до рук так званих ДНР/ЛНР, були обміняні на полонених сепаратистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-