Окупанти провокують екологічну катастрофу під Горлівкою - штаб

Окупанти провокують екологічну катастрофу під Горлівкою - штаб

Фото
Укрінформ
Російські окупанти на Донбасі провокують екологічну катастрофу, водночас поширюючи фейки про відмову української сторони від ремонтних робіт на дамбі "Джержинського фенольного заводу" поблизу Горлівки.

Про це повідомляє прес-центр АТО.

"Українська сторона СЦКК направила звернення до керівництва Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з проханням надати об'єктивну оцінку цьому факту та посприяти у якнайшвидшому врегулюванні питання початку наступної черги робіт", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в штабі, три тижні поспіль проросійські інформаційні ресурси активно розкручують новину про те, що українські військові зірвали роботу з укріплення аварійної дамби фенольного заводу, однак 15 червня росіяни з СЦКК передали українській стороні СЦКК листа від ОРДО, в якому йшлося про те, що остання в односторонньому порядку відкликає надані раніше гарантії безпеки і більше не забезпечуватиме дотримання режиму "тиша" на цій ділянці.

Таким чином, спочатку до української сторони СЦКК надійшла заявка на проведення робіт з посилення протиаварійного захисту на підприємстві "Джержинський фенольний завод", а після того, як завершилася підготовка до проведення робіт, було узгоджено всі нюанси, коли усі представники СЦКК, СММ ОБСЄ були на своїх місяцях, а завантажені глиною самоскиди лише чекали на дозвіл почати рух, бойовики дали "задній хід".

"Навіщо зупиняти роботи, що намагається вициганити ОРДО? Відповідь очевидна - просто під надуманим приводом члени НЗФ звинуватили в тому, що ми, буцімто, нездатні контролювати ситуацію, не тримаємо слова та ведемо антигуманну політику щодо населення Донбасу. Окрім того, вустами російського представника в СЦКК іноземним партнерам з ОБСЄ прозоро натякнули на те, що не вірять у спроможність їхньої організації забезпечити виконання завдань з відновлення нормальних умов життя, як на підконтрольній силам АТО території, так і на територіях, що тимчасово захоплені незаконними збройними формуваннями ОРДО/ОРЛО", - вважають у штабі.

У прес-центрі АТО нагадують, що частково зруйновану внаслідок обстрілів з боку ОРДО дамбу сховища і водопровід для відкачування освітленої води з хімзаводу необхідно відновити. На цей час там зібралося 500 тис. куб. м отруйних відходів фенольного і нафталінового виробництва.

"Це необхідно було зробити ще… місяць тому, адже загроза прориву пошкодженої дамби не ліквідована й досі. Якщо вона не витримає, то смертельний потік з продуктів переробки фенольної, нафталінової сировини стане отрутою не лише для екосистеми регіону, а й серйозною проблемою для тринадцяти тисяч місцевих мешканців, які проживають поруч", - наголошують у штабі АТО.

Фото: прес-центр АТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-