Кінець пандемії COVID-19. Що далі робити українцям з документами на перебування в Польщі?

Кінець пандемії COVID-19. Що далі робити українцям з документами на перебування в Польщі?

Укрінформ
Уряд Польщі з 1 липня планує скасувати стан загрози епідемії COVID-19, запроваджений у березні 2020 року. 

Відтак, це означає, що візи та посвідки на проживання іноземців, зокрема з України, далі автоматично не продовжуватимуться.

Що робити надалі українцям, які нині легально знаходяться в Польщі виключно на цій підставі, хоча їхні документи перебування вже давно протерміновані?

Як звертають увагу експерти Міграційної платформи EWL, з березня 2020 року у Польщі функціонує норма, яка продовжує дію національних віз і посвідок на проживання на період епідемічної загрози. Завдяки їй іноземці, у тому числі громадяни України, могли залишатися у країні навіть із простроченими документами. Водночас з 1 липня ця норма перестане діяти. Зміни до спецзакону про допомогу громадянам України, прийняті у січні 2023 року, передбачають автоматичне продовження документів на проживання для всіх іноземців, які перебувають в Польщі до 24 серпня 2023 року (упродовж 1,5 року від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року – ред.).

Фото: Фейсбук Mateusz Morawiecki
Фото: Фейсбук Mateusz Morawiecki

У РАЗІ СКАСУВАННЯ ЗАГРОЗИ ЕПІДЕМІЇ МІГРАНТИ БЕЗ PESEL UKR ЗМОЖУТЬ ЛЕГАЛЬНО ПЕРЕБУВАТИ У ПОЛЬЩІ ДО 24 СЕРПНЯ

Тому, якщо з 1 липня у Польщі скасують стан загрози епідемії, то українські мігранти, які не мають статусу PESEL UKR (ідентифікаційний код громадянина України, який прибув до Польщі після 24 лютого минулого року) але перебувають у Польщі від 14 березня 2020 року (офіційний початок пандемії COVID-19 в РП), то вони також можуть легально перебувати на території Польщі до 24 серпня 2023 року.

ОХОЧІ ЗАЛИШИТИСЯ У ПОЛЬЩІ ПІСЛЯ 24 СЕРПНЯ МАЮТЬ ЛЕГАЛІЗУВАТИ СВОЄ ПЕРЕБУВАННЯ У КРАЇНІ

Натомість, якщо ці громадяни України і надалі хочуть залишитися у Польщі, вони мають до 24 серпня 2023 відповідним чином легалізувати своє перебування у країні.

Це можна зробити трьома способами. Для продовження підстави легального перебування в Польщі вистачить скласти заяву про надання посвідки про тимчасове перебування. Також можна отримати польську візу. Ще одним альтернативним варіантом є виїзд за межі Шенгенської зони на 90 діб та повернення у Польщу в рамках безвізового руху.

“Нині у Польщі з’явилася можливість отримати польську візу без виїзду до України. Це можна зробити через довірену особу. Проте, віза вважається недійсною, поки громадянин України не перетне польсько-український кордон. Має бути печатка в’їзду до Польщі у паспорті”, – пояснює керівник відділу легалізації Міграційної платформи EWL Марія Кузенко.

Фото: ukrainianinpoland
Фото: ukrainianinpoland

НАРАЗІ СПЛЕСКУ ПОДАЧІ ДОКУМЕНТІВ НА ПОСВІДКИ НА ТИМЧАСОВЕ ПРОЖИВАННЯ НЕ ВІДЗНАЧАЮТЬ

Наразі сплеску подачі документів на посвідки на тимчасове проживання у Польщі експерти EWL не відзначають.

“На так звану карту перебування подають документи переважно ті громадяни України, які хочуть залишитися в країні на рік і більше. Інші чекають на можливе продовження терміну перебування до 4 березня 2024 року, яке стосуватиметься усіх громадян України, незалежно від терміну перебування та часу приїзду до Польщі. Ці зміни ухвалив Сейм, але ще має погодити Сенат і підписати президент”, – підкреслює Марія Кузенко.

За приблизними даними, у Польщі на сьогодні може перебувати понад три млн громадян України, з яких приблизно мільйон українців прибув після 24 лютого 2022 року.

Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-