У Нью-Йорку відбувся другий Фестиваль української сучасної музики

У Нью-Йорку відбувся другий Фестиваль української сучасної музики

Відео
Укрінформ
У Нью-Йорку провели вже другий Фестиваль української сучасної музики, що відкриває можливості для громади та розвитку української культури у США.

Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.

Цьогорічний фестиваль, який через поширення COVID-19 організували в онлайн форматі, тривав три дні. Оскільки 2021 року Україна відзначає 30-ту річницю незалежності, організатори намагалися використати цю важливу дату як один з лейтмотивів заходу.

 «Ми намагалисяч об’єднати українських композиторів різних поколінь, почути ці голоси через генерації. Для м ене як для музикознавиці бачити цю безпрервність в історії української музики, спльні риси у техніці і в 1960-х і у 2010-х роках просто неймовірно», – розповіла директорка Фестивалю сучасної української музики Лія Бетстоун.

Читайте також: Посольство США на прикладі Шевченка розповіло про культурні зв'язки України та США

У сюжеті зауважується, що виступи музикантів були записані та підготовленні до трансляції заздалегідь.

Марина Приходько, директорка з маркетингу розповідає, що організатори фестивалю побоювалися, що через онлайн-формат буде важко привабити аудиторію, адже за останній рік глядачі вже втомилися від віртуальних заходів, тому довелося багато попрацювати над зміною цієї парадигми.

«Ми пропонували партнерство з різними українськими організаціями за кордоном. Не тільки в США, не тільки в Канаді навіть, а й у Великій Британії в Австралії та різних країнах, тому в нас цього року аудиторія дуже різноманітна», – повідомила вона.

Валерія Шолохова, українська віолончелістка вже 20 років мешкає у Нью-Йорку. Каже, що серед колег по цеху не знає жодного українця, який би грав на струнних інструментах.

«У Нью-Йорку не так багато українських заходів, тож мені було дуже приємно чути, що щось нове починається. Я дуже пишаюся. Що могла грати у цьому фестивалі. Україна – це чудова країна і в неї дуже багато потенціалу. І я дуже пишаюся, як вона формує свою ідентичність, І це дуже важливо для мене персонально», – розповіла Шолохова.

Читайте також: Як українська режисерка Тетяна Ходаківська створює фільми у США

ЇЇ колега по сцені білоруський кларнетист Глєб Канасєвіч, який вже вдруге брав участь у фестивалі, каже, що для американської аудиторії також захід має потужну освітню складову.

«Важливо показувати широту та складність того, як швидко змінюється громада та країна, їхні ландшафт та культура. Я також вражений тим, як різні українські об’єднують зусилля заради ствердження ідентичності», – сказав він.

За словами Дори Хом’як, президентки громадської організації «Разом», яка і заснувала фестиваль, одна з амбітних цілей проєкту – вивести українську музику на новий світовий рівень. І даний фестиваль є кроком до цього.

«Організатори планують надалі знайомити американську аудиторію з сучасною українською музикою і сподіваються, що наступного року фестиваль відбудеться в реальному форматі на престижних нью-йоркських майданчиках», – ідеться в сюжеті.

Нагадаємо, Наукове Товариство ім. Шевченка в Америці, Українська Вільна Академія Наук та Український Науковий Інститут Гарвардського Університету 13 березня проведуть наукову конференцію «Тарас Шевченко в спогадах», яка зосередиться на мемуарній спадщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-