У Відні пройшов концерт гурту

У Відні пройшов концерт гурту "Хорея Козацька"

Фото, відео
Укрінформ
Колектив старовинної української музики "Хорея Козацька" на чолі відомим кобзарем, бандуристом і лірником Тарасом Компаніченком виступив днями у столиці Австрії з концертом "Банкет духовний".

Під час заходу в Салоні Розумовського у виконанні гурту прозвучала співана поезія та музика епохи Гетьманщини, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Цей концерт – це з’єднання дуже важливих розірваних ниток української тканини. Він проходив у Салоні Грегора Розумовського, нащадка останнього козацького гетьмана Кирила Розумовського. І це такий, так би мовити, зв'язок поколінь і зв'язок сучасної України, вільної України в європейському контексті, і повернення українців давніх родів до України", - зазначив Тарас Компаніченко.

Під час концерту, організованого за допомогою активіста української громади Відня Тараса Піняжка, гурт продемонстрував традицію народного багатоголосся та виконав авторські твори видатних діячів гетьманської доби. Колектив був представлений трьома виконавцями – Тарас Компаніченко (кобза, бандура), Сергій Охрімчук (скрипка) та Максим Бережнюк (дуда).

"Власне, вся наша програма – музика гетьманської доби. Багато творів авторських, від видатних діячів тієї доби: Івана Мазепи, Стефана Яворського, Теофана Прокоповича, Григорія Грабянки, Димитрія Туптала, Григорія Сковороди, Олексія Розумовського та інших. Це - твори, які безпосередньо були випущені на лоні святої Гетьманщини і створені її кращими синами", - зазначив Компаніченко.

Гості концерту, який був безкоштовним, мали змогу відкрити для себе незнану давню українську музику, яка існувала в усі історичні періоди.

"Колеги та друзі знають, що існувала старовинна європейська музика. Але чи існувала українська старовинна музика – самі українці не знають. Важливо знати, що і українська музика, яка кореспондується з усіма історичними періодами: середньовіччям, ренесансом, бароко – вона існує. І вона є фундаментом того, щоб ми були певні свого походження, своєї культурної спадщини і були рівними між рівними і вільними між вільними", - сказав Тарас Компаніченко.

Окремі виступи малий склад гурту "Хорея Козацька" дав в Українській суботній школі Відня та в Українській церкві Святої Великомучениці Варвари.

Читайте також: У ліванському містечку Дума відбувся Другий український фестиваль

Як відомо, "Хорея Козацька" - це гурт старовинної української музики, що виконує твори з різних пластів української музичної культури. Назва колективу, який виник у 2005 році у Києві, походить від назви музичної пам'ятки "Horea kozacky", що заховалась в клавірній табулатурі 1640 року і зберігається в музичному архіві Братислави (Словаччина). Гурт виконує музику Руси-України різних епох: Середньовіччя, Ренесансу, Бароко, Класицизму, Романтизму та окремі твори XX ст., демонструючи пам'ятки української культури від монодії до неоромансу. Пріоритетними для гурту є дослідження та виконання епічної традиції - епічних жанрів музичної та літературної спадщини.

Фото: Василь Короткий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-