Євген Чолій, президент Світового конгресу українців
США і Трампа треба оцінювати, беручи до уваги не тільки заяви, але й реальні дії
17.07.2018 09:00

За даними Світового конгресу українців (СКУ), українська діаспора нараховує близько 20 млн людей. Це, безперечно, становить потужне лобі інтересів України у світі. Наскільки ефективно використовується цей величезний потенціал та що закордонні українці спільно із владою у Києві можуть зробити для консолідації міжнародних зусиль на підтримку України в умовах протистояння російській агресії в ексклюзивному інтерв'ю власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі розповів президент СКУ Євген Чолій.

АГРЕСІЮ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ МОЖНА ПРИПИНИТИ ТОДІ, КОЛИ ЦІНА ЗА НЕЇ БУДЕ ДУЖЕ ВЕЛИКОЮ

- Пане Чолій, як би ви оцінили рівень консолідації міжнародної підтримки України з боку західних демократій, включаючи окремі країни та міжнародні організації, в умовах російської агресії?

- Беручи до уваги, що російська агресія продовжується вже п’ятий рік, питання про посилення міжнародних зусиль у боротьбі з нею та щодо пошуків найбільш оптимальних шляхів допомоги Україні набуло особливої актуальності. Як приклад, з цією метою нещодавно у Брюсселі в Європарламенті пройшла важлива конференція «Забезпечення миру на Донбасі: роль миротворчої місії», яку провела Атлантична рада – впливовий американський аналітичний центр. У ході цієї конференції я, зокрема, нагадав європарламентаріям про величезні втрати України внаслідок російської агресії та долучився до обговорення умов для розгортання миротворчої місії ООН на сході України з метою припинення там російських військових дій та забезпечення миру.

- Продовжуючи порушену тему. На вашу думку, чи належно усвідомлюють на Заході рівень загрози з боку Росії не лише для України, але й для усього демократичного світу?

- Думаю, що на Заході починають розуміти, що Російська Федерація дуже агресивно ставиться до західних демократій. Про це, наприклад, свідчать такі факти, як застосування хімічної зброї, ведення терористичних дій, кібератак і різних дестабілізаційних акцій, втручання в демократичні виборчі процеси держав світу та поширення дезінформації.

Лідери західних держав також починають усвідомлювати, що Україна, захищаючи свої східні кордони, фактично зупиняє просування російського імперіалізму на Захід. Якщо нам вдасться переконати міжнародне співтовариство у реальній глобальній загрозі з боку Кремля, тоді воно буде більш активно допомагати Україні боронити свої кордони та в такий спосіб захищати і себе, а також сприяти утвердженню миру і стабільності в Європі.

- Що на міжнародному рівні або внутрішньому російському може зупинити господаря Кремля Путіна припинити агресію проти України, а також усього цивілізованого світу?

- Агресію проти України можна буде припинити тоді, коли ціна такої агресії буде дуже велика. Цьому, безумовно, сприятиме надання Україні оборонної летальної зброї Канадою і Сполученими Штатами Америки, згідно з їхніми рішеннями у грудні 2017 року. Також треба відзначити економічні санкції різних держав, включно й з Євросоюзу, проти Російської Федерації, які слід не лише продовжувати, але й посилювати. Водночас дуже ефективним було б рішення виключити Російську Федерацію з глобальної фінансово-банківської системи SWIFT.

Такі дії могли б змусити Кремль задуматись над припиненням агресії проти України та погодитись на розгортання дійсно ефективної миротворчої місії ООН на сході України.

- Наскільки можна оцінювати небезпеку для євроатлантичної єдності дій не лише Москви, але й лідера Сполучених Штатів, що також викликає занепокоєння після його поведінки на останньому саміті «Великої сімки» у Канаді та напередодні зустрічі з Путіним?

- Світовий конґрес українців негативно поставився до недавньої заяви американського Президента про повернення Російської Федерації до так званої «Великої вісімки». Водночас ми вважаємо, що США ухвалили дуже позитивні рішення про надання Україні летальної зброї для захисту своєї територіальної цілісності. Рівно ж є низка й інших позитивних кроків з боку Сполучених Штатів на користь України, включно з наданням Україні різної допомоги та продовженням та посиленням санкцій проти Російської Федерації.

Тому вважаю, що США та їхнього Президента треба оцінювати, беручи до уваги не тільки заяви, але й реальні дії.

20 МЛН ДІАСПОРИ – ПОТУЖНА СИЛА ДЛЯ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ

- Вже потрошку починає «запускатися» Український інститут, що створений у системі МЗС. Це, можливо, один із важливих, але чи не запізнілих кроків для просування українських інтересів через заходи культури та народної дипломатії. Що, на вашу думку, необхідно зробити ще на рівні держави, громадянського суспільства, діаспори, щоб про Україну у світі знали більше і краще?

- Вважаю, що українська влада робить багато необхідних і корисних кроків. На сьогодні набагато краще налагоджена співпраця з понад двадцятимільйонною українською діаспорою на чолі із СКУ.

Однак нам ще потрібно удосконалювати наше співробітництво, щоб воно було якнайбільш ефективним та щоб ми належно доповнювали працю один одного і використовували наші об’єднані можливості. Щоб консолідувати міжнародні зусилля на підтримку України, треба проводити більше спільних заходів за участі української влади, громадянського суспільства та діаспори. Якщо ми повною мірою об’єднаємо свої зусилля, то станемо надзвичайно потужною силою. Як свідчить історія, участь діаспори у підтримці українського народу й Української держави завжди приносила успіх у просуванні українських інтересів на міжнародному рівні.

- Коли ви плануєте провести великий міжнародний захід Світового конґресу українців, який його порядок денний і мета?

- 24-26 листопада цього року в Києві відбудеться XI Світовий конґрес українців. У рамках цього Конґресу представники з мережі СКУ візьмуть участь у державних заходах із відзначення 85-ї річниці Голодомору. Під час Конґресу, зокрема, ми підсумуємо діяльність СКУ, опрацюємо бачення на майбутнє та оберемо новий Провід.

- Не секрет, що поміж деяких українських патріотичних організацій за кордоном точиться іноді не дуже приємна «конкуренція» за право називатися найбільш «проукраїнськими, патріотичними» тощо. Іноді це створює публічні конфлікти, зокрема й щодо отримання певного фінансування або наміру «ексклюзивно» представляти українців у тій або іншій країні...

- Мають місце два типи таких ситуацій. У першому випадку йдеться про організації, які ведуть активну діяльність, але без координації з іншими. Як правило, такі організації раніше чи пізніше приходять до розуміння важливості співпраці та входять до системи такого великого руху, як Світовий конґрес Українців, який тепер має мережу в 53-ох країнах світу.

У другому випадку йдеться про організації, навіть доволі сильні й активні, чию діяльність намагається дестабілізувати ворожа агентура. СКУ разом зі своєю мережею активно цьому протидіє. Наприклад, у червні цього року я взяв участь у роботі позачергового з’їзду Союзу українців Румунії – «Конґресі єдності», метою якого було забезпечення згуртованості на неподільності української громади для майбутнього розвитку та запобігання спробам її значно послабити.

СПЕЦІАЛЬНИЙ СТАТУС ДЛЯ ЗАКОРДОННОГО УКРАЇНЦЯ

- Якою є ваша позиція, а також загалом СКУ щодо можливості закордонним українцям, представникам українських громад та діаспори, які об’єктивно, давно проживають або народилися за кордоном, мати подвійне громадянство, включаючи українське (але за виключенням, наприклад російського), щоб зміцнювати свою національну ідентичність, підтримувати Україну, робити більше для своєї Батьківщини, брати участь у виборах, служити в українському війську?

- Українці, які зробили вибір жити за межами України, але відчувають належність до своєї Батьківщини та хочуть конкретно й ефективно допомогти їй, зокрема в цей складний час, повинні мати для цього відповідну підтримку з боку України.

Вважаю, що владні структури України разом зі СКУ повинні попрацювати, між іншим, над такими механізмами, які б сприяли цьому, та задуматись у тому числі й над подвійним громадянством та спеціальним статусом закордонного українця.

- Наступного року в Україні пройдуть і президентські, і парламентські вибори. Відтак, це запитання чутливе і більше політичне. Чи можна зараз узагальнити, проаналізувати, якого політика, яку політичну силу на цих виборах може підтримати українська громада за кордоном?

- Найголовнішим надбанням України, на відміну від Російської Федерації, є те, що сьогодні неможливо ствердити зі стовідсотковою певністю, хто буде наступним президентом. Це свідчить, що в Україні існує демократичний процес вибору Президента та парламенту.

Рівно ж вважаю, що українці повинні підтримувати того кандидата, для якого на першому місці будуть інтереси українського народу і його добробут, який буде компетентним в управлінні державою, матиме ефективну програму, включно й щодо деокупації частини сходу України і Криму, подальшої боротьби з корупцією та щодо європейської і євроатлантичної інтеграції України. Потрібно також враховувати, які здобутки і досвід щодо розвитку України мають потенційні кандидати.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Фото: Владислав Мусієнко, Анастасія Сироткіна / Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-