Вікторія Батрин, варшавська волонтерка
Три тисячі дітей героїв АТО отримають подарунки з Польщі
31.12.2017 09:00

Різдвяні та Новорічні свята – це період, коли дітвора чекає на подарунки від святого Миколая. На жаль, війна, яка прийшла на українську землю майже чотири роки тому, разом із втратою батьків принесла для багатьох із них позбавлення дитячих мрій про невеликі дива – подарунки під ялинкою чи під подушкою. 

Цю жахливу життєву несправедливість вже четвертий рік поспіль намагаються виправити варшавські волонтери – мати і донька Галина Андрушков та Вікторія Батрин. І в цьому році вони разом зі своєю командою "ельфів" в Українському домі у Варшаві вже кілька тижнів тяжко працюють над тим, щоб разом із різдвяним подарунком принести крихту радості й дитячу посмішку до українських осель, куди зазирнула війна і забрала назавжди батька чи матір. 

Про цьогорічну благодійну акцію "Свята без тата" в інтерв'ю Укрінформу розповіла волонтер Вікторія Батрин.

ПЕРША ПАРТІЯ ПОДАРУНКІВ ДЛЯ ДІТЕЙ ПОЇДЕ В УКРАЇНУ ДО РІЗДВА, А ДРУГА – ДО ЙОРДАНУ

- Вікторіє, які у вас плани щодо цьогорічної акції "Свята без тата"?

- Плани у нас як завжди грандіозні, а як вийде – побачимо. На даний момент у наших списках є вже майже три тисячі дітей. До нас пишуть люди з різних організацій, які довідуються про акцію "Свята без тата" з преси, телебачення чи від інших волонтерів і просять додати дітей. Деколи зголошуються сім'ї, які побачили на Фейсбуці, що ми допомагаємо, і які хотіли б, щоб ми їх внесли до списків.

- А як ваша допомога розширюється у географічному плані?

-  Вона дійсно розширюється, зокрема на Волинську область, а конкретно – місто Нововолинськ. Крім того, у списках тепер уже є весь Львів та Львівська область. Крім того, у списках – Житомирська, Тернопільська, Рівненська, Хмельницька та Київська області, та діти прикордонників по всій Україні.

- Які особливості цьогорічної акції у порівнянні з минулорічною?

- Немає чого нарікати. Хоча в цьому році поки що, на жаль, зібрано трохи менше коштів, ніж у минулому. Але збір ще триває, і ми сподіваємося, що буде зібрано приблизно стільки ж, як і торік (54 тис. злотих, що складає понад 15 тис. дол.).

- А як довго триватиме збір коштів?

- Офіційно – до 5 січня. Ми хочемо нашу допомогу розділити на два етапи. Перша партія подарунків поїде в Україну до Різдва, а друга – до Йордану.

ДУЖЕ СИМВОЛІЧНО, КОЛИ ДІТИ ДОПОМАГАЮТЬ ДІТЯМ

-  Розкажіть, будь-ласка, хто долучається до збору коштів в цьому році, назвіть якісь цікаві приклади?

- Таких багато. Наприклад, польський банк BNP Paribas у своєму центральному офісі у Варшаві організував благодійну акцію з продажу домашніх смаколиків, які приготували українці та працівники банку. Виручені кошти, а це 6,1 тис. злотих (понад 1,7 тис. дол. США) передано на нашу акцію. Крім того, керівництво банку доклало до цієї суми ще 3,9 тис. злотих. Вже другий рік поспіль цей банк долучається до нашої акції. Українці підготували в банку багато українських страв – кутю, вареники, різноманітну випічку. Вона тривала чотири години і була дуже сильним емоційним переживанням. До нас підходили не лише працівники банку, але й колеги польських банкірів з інших країн, які допитувалися про те, що це за дійство, робили перепости з акції в соцмережах.

- Хто ще допомагає вам збирати кошти і подарунки?

- По всій Польщі до нас звертаються люди, які також хочуть збирати кошти і подарунки, долучитися до акції "Свята без тата". Вони хочуть це робити у себе, а потім передавати їх нам до Варшави. Наприклад школярка Емілія Дептула з містечка Мєндзиздроє (північний захід Польщі) вже вдруге поспіль організовує збір у себе в школі, а зібрані речі пересилає нам поштою. Це приклад дуже свідомих молодих людей. Інша жінка оголосила про збір подарунків у школі неподалік Варшави, завдяки чому нам передали чотири нових планшети.

Дуже цікаву акцію організувала Оля Новосад. Вона власноруч зробила намисто і виставила у Фейсбуці на продаж. Виручені кошти, а це понад 500 злотих, вона передала на нашу акцію. 

Наша суботня українська школа у Варшаві також долучилася до акції. Вражає те, що українські діти добре знають про акцію, яку організовуємо вже четвертий рік поспіль, про те кому допомагаємо і чому. Ми їм показали фільм про нашу минулорічну поїздку в Україну. Відтак, вони самі дуже активні: організовують збір подарунків у себе в школах, приносять їх, допомагають пакувати. Це дуже символічно, коли діти допомагають дітям.

Нещодавно у Варшаві в Українському домі відбувся Різдвяний ярмарок, під час якого ми зробили корисні солодощі "від Ельфів" – ми так їх назвали. Виручені з цього кошти також пішли на нашу акцію.

Ми також дуже задоволені тим, що нас підтримують церкви різних віровизнань. До греко-католицької та римо-католицької церков цього року до нашої акції офіційно приєдналася і польська православна церква. 

Юрій Банахевич, Варшава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-