В Норвегії презентували український стенд на міжнародному фестивалі культур

В Норвегії презентували український стенд на міжнародному фестивалі культур

Фото
Укрінформ
Українська школа "Еллісів", яка знаходиться в норвезькій столиці Осло, 10 червня взяла участь в традиційному міжнародному фестивалі культур "Зустріч літа" .

Про це СВІТUA повідомила вчитель та одна зі співзасновниць школи Ніна Хаген. 

"Осло - місто багатомовне та багатокультурне. Тож місцева влада серйозно підходить до питання інтеграції нових громадян. Та можновладці розуміють, що окрім ознайомлення приїжджих із мовою, культурою та законодавством Норвегії, дуже важливо допомогти їм й розвивати власні національні громади", - розповідає вона.

Саме у цьому зв'язку щорічно влада виділяє значні суми на підтримку організацій національних меншин - клуби, гуртки, товариства, навіть навчальні заклади. За словами пані Ніни, школа "Еллісів" має власне приміщення на безоплатній основі - його безкоштовно надає один з районних муніципалітетів Осло.

Окрім фінансової допомоги, влада міста регулярно проводить різноманітні культурні заходи для того, аби різні етнічні групи та народності мали змогу презентувати себе та свою державу іншим. Один із найвідоміших та найгучніших заходів з-посеред таких - традиційний фестиваль культур "Зустріч літа".

"Цього року на святі культур ми провели майстер-клас із виготовлення ляльок-мотанок. І вчителі, і наші вихованці радо показували гостям свята, як саме треба робити ці українські традиційні іграшки. Гості мали змогу навіть обрати для своїх ляльок одяг - різного кольору та фасону", - додає організаторка.

Український куточок на святі також було представлено презентаційним стендом. Відвідувачі фестивалю мали змогу дізнатися про український вишитий рушник, петриківський розпис, унікальність та красу української природи.

"Також одна з наших учениць власноруч створила плакат, на якому провела культурні, історичні та гастрономічні паралелі між Норвегією та Україною. Це допомогло гостям заходу побачити, що наші країни насправді мають багато спільного між собою", - ділиться Ніна Хаген.

До слова, окрім майстер-класів та презентаційних стендів, на фестивалі також відбувалися концертні виступи від представників різних країн. Україну представила вчителька школи "Еллісів" Ксенія Любчик, яка виконала пісню Володимира Івасюка "Я піду в далекі гори". Навіть те, що не всі гості свята розуміють українську мову, виступ запрошені сприйняли дуже тепло - мелодика пісні зачарувала як гостей, так і організаторів фестивалю.

Фото: Ніна Хаген

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-