В Оттаві відбулася прем'єра українсько-канадського фільму

В Оттаві відбулася прем'єра українсько-канадського фільму "Гіркі жнива"

Фото
Укрінформ
У міському Музею війни столиці Канади 28 лютого відбувся прем'єрний показ українсько-канадської стрічки "Гіркі жнива".

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Це не просто мистецький кіно-продукт, показ картини у широкому світовому прокаті відкриє світу правду не лише про реальні історичні події, а й дасть можливість провести паралелі з ситуацією у сучасній Україні, де майже через століття час змінився, а ворог лишився тим самим", - сказав міністр культури України Євген Нищук під час презентації стрічки в Оттаві.

"Гіркі жнива" треба показувати й в Україні, зокрема на Сході - дорослим людям, які ще мають ілюзії щодо звичного для них радянського трактування історії, а також молоді - школярам, студентам, які завдяки привабливій для молодого ока формі - у вигляді видовищного кіно, зможуть засвоїти важливі історичні уроки".

Продюсер фільму Ян Ігнатович запевнив, 45 країн, з якими вже укладено договори про прокат, - не межа і географія поширення "Гірких жнив" стане ще ширшою і глядач по всьому світу дізнається більше про нескорений та волелюбний український народ.

"Протягом тих кількох років, поки йшла робота над фільмом, я бачив цей матеріал багато разів, втім епізод, який є для мене особисто одним з ключових - це діалог батька і сина на дзвіниці на самому початку фільму. Тоді чоловік каже хлопчику - "Ти народжений вільним, пам'ятай і бережи це"! Цієї миті я згадую своє дитинство, коли моя тітка тримала мене на руках і співала повстанських пісень. Ми нескорений народ, і ми маємо це усвідомлювати! Символічною є і кінцівка фільму - надія на порятунок, світле майбутнє. Коли після терорів, Другої світової війни, де загинуло багато українців - ми вистояли", - розповів він.

Серед присутніх у кінозалі, окрім представників української діаспори, - численні дипломати. Кажуть, широкий прокат таких фільмів сприятиме відкриттю правди про ті часи.

В свою чергу Президент Світового конгресу українців Евген Чолій після перегляду стрічки "Гіркі жнива" наголосив: попри те, що історія розгортається на тлі страшних подій, фільм дарує надію.

"Тема Голодомору, зокрема у кіно, має підніматися так само гостро, як наприклад, тема Голокосту", - сказав голова СКУ.

"Митцями мають продукуватися як документальні фільми, так і художні, адже саме кіно є засобом достукатися до людей. Переконаний, цей фільм матиме такий самий вплив, який мав на тему Голокосту фільм "Список Шиндлера". Звісно, "Гіркі жнива" можна критикувати, і такі люди знайдуться, але побачене нікого не може залишити байдужим - він чіпляє за серце”.

Нагадаємо, "Гіркі жнива" - фільм знятий канадськими кінематографістами в Україні за участю відомих голлівудських, європейських та українських акторів. За сюжетом історія кохання головних героїв розгортається на тлі однієї з найстрашніших сторінок української історії - Голодомору-геноциду, свідомого злочину проти людства, вчиненого радянською владою. Режисер стрічки Джордж Менделюк, продюсер Ян Ігнатович (Канада), виконавчий продюсер Денніс Девідсон, виконавиця головної жіночої ролі актриса Саманта Баркс (Великобританія).

Фото:  Misha Lytvynyuk Photography

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-