"Не плачу за працю": в Польщі закликають українців не платити за працевлаштування нелегальним посередникам

Укрінформ
У Польщі розпочалася акція з інформування українців про їхні права у світлі пошуку роботи в Польщі під назвою "Не плачу за працю".  

Акція, яку спільно організовують українська фундація у Польщі “Наш вибір” і агентство посередництва праці Otto Polska, має на меті уберегти пересічних громадян України від проблем (втрати грошей, відсутності праці) через нелегальних посередників, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Українці не повинні платити нікому, оскільки посередництво у пошуку праці в ЄС є безкоштовним й офіційно в Україні також ніхто не повинен за це брати гроші”, - заявив під час прес-конференції у Варшаві директор Otto Polska Томаш Дудек.

Він додав, що нелегальна робота, без офіційного оформлення також заборонена в Польщі.

За його словами, згідно з дослідженням Otto Polska спільно з Вищою торговельною школою (WSH), у Вроцлаві 60% приїжджих українців заплатило за можливість працевлаштування у Польщі нелегальним посередникам. При цьому ця сума сягає 450-880 злотих (120-230$): за оплату нелегальним посередникам (200-500 злотих) і запрошення від працедавця (250-380 злотих), але зовсім не гарантує отримання роботи.

“Єдина оплата, яку повинні робити українці – це 35 євро за отримання візи, усе решта є нелегальною діяльністю”, - констатував Дудек.

Голова фундації “Наш вибір” Мирослава Керик зауважила, що нелегальні посередники найчастіше пропонують свої послуги через соцмережі.

“Українці чомусь думають, що заплатять гроші і обов’язково буде в них робота. Нашим завданням є попереджати українців, що роботу можна знайти не платячи (посередникам), а оплачуючи лише візу”, - наголосила Керик.

Керівник консульського відділу посольства України в РП Світлана Криса повідомила, що в 2008 року в Польщі було від 80 до 320 тис. українців, які працювали нелегально. На сьогодні ця цифра зменшилася до 100 тис.

За її словами, половина українців, які приїжджають до Польщі готові працювати в рабських умовах, які не відповідають жодним нормам як за рівнем харчування і проживання, так і за рівнем зарплатні.

“Багато ошуканих заробітчан звертаються до посольства про допомогу. У таких випадках ми рекомендуємо людям звертатися до інспекції праці, поліції, почесних консульств України в РП”, - констатувала вона.

Ініціатори акції “Не плачу за працю” планують інформувати трудових мігрантів з України про процедуру працевлаштування в Польщі завдяки розповсюдженню інформаційної брошури у паперовій та електронній версіях, інтернет-сторінці www.nieplacezaprace.com, активності в соцмережах та розповсюдженню відеоролика з роз’ясненням про процедуру працевлаштуванняя в РП.

Про зростання кількості українських працівників в Польщі свідчить факт, що у порівнянні з 2013 роком торік кількість запрошень від польських працедавців для українців зросла на 850% - понад 762 тис. У більшості випадків, українці працюють в сільському господарстві та на будівництві тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-