Фінансовий стан Одеської кіностудії стабільний, є «запас міцності» - директор

Фінансовий стан Одеської кіностудії стабільний, є «запас міцності» - директор

Ексклюзив
Укрінформ
Фінансовий стан Одеської кіностудії, якій 23 травня виповнилося 105 років, стабільний, її загальний бюджет на цей рік становить 17 мільйонів гривень.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив директор Одеської кіностудії Андрій Осіпов.

«У нас стабільний фінансовий стан та є «запас міцності». У нас 17 мільйонів річного обороту. Бюджети картин у цю цифру не входять. У 2020 році бюджет кіновиробництва Одеської кіностудії був майже 50 мільйонів, в 2021 році - майже 20 мільйонів. Цього року ми маємо бюджет на кіновиробництво понад 10 мільйонів. Загальний бюджет цього року становив 17 мільйонів», - поінформував директор.

За його словами, кіностудія не припиняє роботу і під час війни.

«У 2022 році ми випустили 2 фільми - «Дві правди» та «Край ріки». У 2023 році випустили альманах короткометражних фільмів Кіри Муратової, у цьому році вийде її другий альманах. Розпочали роботу над одним з найбільших проєктів «Режисер», присвяченому творчості Олександра Довженка. Зараз ми активні учасники конкурсних відборів. Кіностудія працює на всіх парах», - запевняє Осіпов.

Читайте також: Іноземні партнери виділять Одеській кіностудії близько $300 тисяч на зйомки фільму «Режисер»

Він розповів, що з 2017 року колектив Одеської кіностудії отримав близько 40 нагород. Зокрема, фільм «Фортеця Хаджибей» здобув 8 міжнародних нагород. Стрічка «Чому я живий» удостоєна 22 міжнародних нагород, права на неї купила компанія Netflix.

Зараз Одеська кіностудія перебуває у співвласності Фонду держмайна та київської приватної компанії «Медіа коворкінг». Однак, на думку директора, її слід передати повністю у приватну власність.

«В законі про кініматографію прописано, що є обмеження. За ними по закінченні приватизації протягом 20 років кіностудія не може змінювати профіль. Також територія не може бути зменшена, чи змінена її призначення. Це гарантії безпеки», - сказав Осіпов.

Водночас, за його словами, площі 6 гектарів, яке зараз займає підприємство. «Нам потрібна площа в понад 50 га за містом, де ми побудуємо сучасні павільйони. Сподіваюсь, я встигну це зробити», - сказав Осіпов.

При кіностудії функціонує музей кінематографу - єдиний в Україні. В окремому павільоні зібрані предмети інтер’єру та речі, які з’являлися у фільмах. «Найдорожчими» експонатами тут вважають кімнату Віри Холодної та старовинний буфет, який «знімався» у стрічці «Д'Артаньяні і три мушкетери».

«Музей став досить популярним під час війни. Раніше до нас заходили лише туристи, а зараз відвідує й багато одеситів. Ми впровадили інтерактивні елементи, на деяких експонатах є код, який треба просканувати через спеціальний застосунок - і експонат «оживе», - розповіли у закладі.

За час повномасштабної війни двоє працівників кіностудії загинули на фронті - це декоратор Тимофій Бойко та головний енергетик Олександр Таравець.

Як повідомляв Укрінформ, компанії з Туреччини, Молдови та Румунії виділять близько 300 тисяч доларів на створення фільму «Режисер» про Олександра Довженка. Зйомки розпочнуться у другій половині літа в Одесі.

Фото: Ніна Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-