У Харкові розпочався KharkivMusicFest

У Харкові розпочався KharkivMusicFest

Фото
Укрінформ
У Харкові попри війну та постійні російські удари розпочався KharkivMusicFest.

Концерт-відкриття пройшов увечері 13 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

У Харкові відбувся концерт-відкриття традиційного музикального фестивалю «KharkivMusicFest – 2024» / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

Диригував Рок Фаргас з Іспанії - єдиний закордонний гість, який не побоявся приїхати до міста, що зазнає російських атак.

“Це велика честь для мене виступити в Харкові. Коли мене запросили стати частиною фестивалю, я відчув, що для людей це буде важливо - в такі важкі часи віднайти трохи нормальності буття, насолодитися чудовими моментами, які дарує музика”, - говорить диригент.

На відкритті виступив Національний ансамбль солістів «Київська камерата».

Прозвучали твір українського композитора Золтана Алмаші “Місто Марії”, присвяченого Маріуполю, “Дивертисменто для струнних» Бела Бартока, “Концерт для флейти” Віталія Губаренка, “Струнна симфонія №9 до мінор” Фелікса Мендельсона, концерт “Рутено” для фортепіано Олександра Козаренка, “Концерт для скрипки” Володимира Зубицького.

“Меседж цьогорічного фестивалю - “Слухати, чути, відчувати”. Наше вухо зараз чує те, чого не хотілося б чути, але ми змушені. Але відчуття - це чи не найголовніше, що ми не повинні втратити, бо саме відчуття дарують узагалі ворота у життя. Наша команда хоче, щоб усі розуміли, що Харків є дійсно брамою, фортецею того миру, який можливий узагалі в Європі та світі”, - вважає програмна директорка фестивалю Юлія Ніколаєвська.

За її словами, програма фестивалю включає камерні симфонії та концерти та твори музикантів, які якимось чином пов’язані з Харковом.

“Фелікс Мендельсон, симфонію якого обрано для відкриття, начебто не пов’язаний із Харковом. Але Мендельсон усім своїм життям дарував ідею месіанства - того, що має робити митець. І він є уособленням того, яка місія є сьогодні в музикантів у Харкові. Тому що певні обмеження, які є, не можуть зупинити творчість, не можуть зупинити мистецтво”, - наголошує Ніколаєвська.

Заплановані виступи “Дитячого оркестру” та “Фестивального оркестру”, проєкти “Кольорова класика”, “Чуттєвості”, “Kharkiv Art Therapy Days-2024”, “Музичні читанки”. Заходи триватимуть до 1 червня. Розклад і детальну інформацію можна знайти на сайті фестивалю чи сторінці у Фейсбуці.

KharkivMusicFest проходить із 2018 року. У 2022 році через повномасштабну агресію Росії відбулося символічне відкриття фестивалю: музиканти на станції метро “Історичний музей” виконали твори всесвітньо відомих композиторів та обробки українських народних пісень, також пройшли концерти в лікарнях і для військових. У 2023 році в межах фестивалю проходили концерти під гаслом “Музика спротиву і надії”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-