При створенні фільму «Інший Франко» використали відео, на якому можна почути голос сина письменника

При створенні фільму «Інший Франко» використали відео, на якому можна почути голос сина письменника

Укрінформ
При підготовці фільму «Інший Франко» творці використали оцифроване відео з кіноархіву, на якому можна почути голос наймолодшого сина українського письменника Івана Франка - Петра.

Про це в Івано-Франківську на пресконференції з нагоди прем’єри стрічки «Інший Франко» повідомив пластун Тарас Зень, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми надіслали творцям цього фільму відео, яке нам вдалося оцифрувати у кінофотоархіві. Там нам вдалося оцифрувати два відеофрагменти, де фігурує Петро Франко… Ми надіслали, і вже знімальна група, ми так розуміємо, орієнтувалась на це відео і використовувала його для підготовки зйомок стрічки («Інший Франко» - ред.)», - зазначив Зень.

За його словами, перший фрагмент автентичного відео створений у 1939 році. На ньому Петро Франко виступає у залі Верховної Ради.

«І це єдине відео, на якому можна почути голос Петра Франка», - зазначив Зень.

Він додав, що другий фрагмент вже німого відео з Петром Франком знято у Нагуєвичах за рік до його загибелі.

Тарас Зень переконаний, що Петро Франко точно б потрапив в українську історію, навіть якби не був сином Каменяра.

«Одна з перших осіб, яка на Галичині сіла за штурвал літака, це був Петро Франко. Його називають батьком українського літунства», - додав Тарас Зень.

Роль дружини Петра Франка, Ольги, зіграли дві акторки - Лілія Абрам’юк та Надія Левченко. Остання зіграла вже зрілу Ольгу, маму двох дітей. Її акторка бачила вольовою жінкою , що знайшла в собі сміливість написати і видати книгу про галицьку кухню.

«І це було не так просто в той час. Але в кіно ми багато дискутували з цього приводу з продюсерами і режисерами, бо вони бачили її дуже виваженою, спокійною, яка не перечить чоловікові. Мені один раз вдалося вибороти момент, де я показую, що таки маю вплив на чоловіка», - розповіла Надія Левченко.

Читайте також: Нові стрічки В’ячеслава Довженка: про один день з життя Петра Франка і звірячі злочини росіян у Бучі

Головні ролі у фільмі зіграли В’ячеслав Довженко та Ахтем Сеїтаблаєв. Для фільму було збудовано репліку літака Першої світової війни моделі «Альбатрос». Літак позначений бортовим номером LVGC-15960, з таким самим бортовим номером літав і Петро Франко.

Фільм «Інший Франко» знімали у 2019 році. Прем’єра стрічки переносилась спочатку через коронавірус, потім через початок повномасштабної війни в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у кінопрокат в Україні 8 лютого вийшов фільм «Інший Франко» про наймолодшого сина українського письменника Івана Франка.

Фото: Adastra Cinema

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-