Франківський драмтеатр покаже виставу «Кайдашеве сім’я» за повістю Нечуя-Левицького

Франківський драмтеатр покаже виставу «Кайдашеве сім’я» за повістю Нечуя-Левицького

Укрінформ
Франківський драмтеатр покаже утопічну «кумедію» «Кайдашеве сім’я» за повістю Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я».

Про це в Івано-Франківську на пресконференції повідомив режисер-постановник вистави, генеральний директор-художній керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, народний артист України Ростислав Держипільський, передає кореспондент Укрінформу.

«Я не до кінця вірив, що зможу поставити «Кайдашеву сім’ю», бо не хотілося і страшно було повторити шаблони, які вже були поставлені, про те, що українці просто сваряться між собою, б’ються і не можуть дійти згоди. Тим паче, що коли почалась війна, нам потрібно робити все, щоб нація гуртувалась… Тому це все відкладалось, але потім ідея знову виникала. Сучасне звучання «Кайдашевої сім'ї» Нечуя-Левицького — це про відродження втраченого, про шлях від розбрату до порозуміння і розквіту», - зазначив Держипільський.

Він зауважив, що у постановці задіяна «безпрецедентна зіркова команда», з якою працювати було непросто. Роль Омелька Кайдаша виконав Олексій Гнатковський, у ролі Марусі Кайдашихи глядачі побачать Ірму Вітовську, яка є співавторкою ідеї та концептуального рішення вистави.

«Коли Ростислав Держипільський сказав, що буде ставити «Кайдашеву сім’ю», то я, справді, дуже злякалась, бо дуже багато бачила цих вистав... Насправді, у Нечуя-Левицького не все так просто. За цим бурлеском емоцій та гумору лежать великі меседжі», - сказала Вітовська.

Вона зазначила, що подивитись на твір Нечуя-Левицького інакше допомогла втрачена ікона 18-го століття.

«Ця ікона – виняткова історія в іконописі не лише України, але й світу, коли плід груші, не квітки і не яблука, знаходиться у руках Матері Божої чи Христа… Груша символізує плинність часу, бо цей плід швидко псується, і це натяк на те, що не варто відкладати свої справи. В руках Христа вона набуває дитячого змісту – солодкості, але людина доросла не може бути дитиною, інфантильною, тобто це натяк на збереження цього часу», - поділилась думками актриса.

Спеціально для вистави ікону "Мадонна з грушкою" відтворив реставратор Валерій Твердохліб.

Зазначається, що художній концепт постановки за класикою Івана Нечуя-Левицького включає позачасове існування героїв як носіїв української самобутності, величі та нездоланності душ. До музичного оформлення вистави долучились музиканти гурту «Хорея козацька» та їхній лідер Тарас Компаніченко, костюми та сценографію створив молодий художник Віталій Кравець, а пластику – головна балетмейстерка Національного академічного театру імені Івана Франка Ольга Семьошкіна.

Читайте також: «Тартюф», або Вистава про сучасний світ за п’єсою, якій вже 360 років

Прем’єра утопічної «кумедії» «Кайдашеве сім’я» відбудеться 11 лютого на великій сцені Франківського драмтеатру.

«Дуже вірю, що це буде таїнство, диво, бо дуже багато складових, які продовжують наповнювати цю роботу, є цікавими та унікальними», - зазначив режисер-постановник вистави.

Як повідомляло агентство, раніше Франківський драмтеатр показав комедію «Наполеон і корсиканка», яку поставив режисер з Херсона.

Фото: mi100.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-