До дня народження Стуса на Донеччині створили ролик на його вірш «Додому!»

До дня народження Стуса на Донеччині створили ролик на його вірш «Додому!»

Відео
Укрінформ
У Донецькій області до дня народження земляка поета Василя Стуса підготували відео на його вірш «Додому!».

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Донецька обласна військова адміністрація.

«До дня народження нашого земляка Василя Стуса Культурний десант підготував відео на його вірш «Додому! З рядків лине любов до рідної Донеччини - любов, яку всі ми поділяємо. І ми неодмінно повернемося додому. Словами самого Стуса: А проте: ми ще повернемось бодай – ногами вперед, але: не мертві, але: не переможені, але: безсмертні!», - йдеться у дописі під відео.

Василь Стус – видатний український поет, правозахисник, літературознавець, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка. Він став одним із ключових символів Українського опору другої половини ХХ століття.

Народився Стус 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Вінницької області, а у 1939 році його батьки переселилися в місто Сталіно (нині — Донецьк), аби уникнути примусової колективізації. Через рік (батьки забрали туди своїх дітей.

Читайте також: У січні по всій Україні та за кордоном пройде «Стус-Фест»

У 1944–1954 роках Василь навчався в Донецькій міській середній школі №265, закінчив її зі срібною медаллю. Вступив на історико-філологічний факультет місцевого педагогічного інституту. У 1961–1963 роках викладав українську мову та літературу в середній школі №23  Горлівки. Згодом працював підземним плитовим на шахті «Октябрьська» в Донецьку. З березня по жовтень 1963 року був літературним редактором газети «Соціалістичний Донбас».

Василь Стус помер у ніч на 4 вересня 1985 року у карцері табору для політв'язнів у Пермській області, де відбував десятирічне покарання за «антирадянську агітацію та пропаганду».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-