У Йорданії з’явилися україномовні брошури для відвідувачів міста-фортеці Петра

У Йорданії з’явилися україномовні брошури для відвідувачів міста-фортеці Петра

Укрінформ
Посольство України та Йорданське Хашимітське Королівство почали випуск українськомовних брошур для туристів, які відвідують місто-фортецю Петра.

Про це дружина Президента України Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зеленська висловила сподівання, що ці брошури стануть першим кроком до українськомовного аудіогіда.

Як нагадала перша леді, висічена у скелях Йорданії тисячолітня Петра є одним із архітектурних чудес світу разом із Великою китайською стіною та римським Колізеєм.

В останньому українськомовний аудіогід уже є. З 11 грудня можливість слухати екскурсію українською мовою з'явилася також у музеї Бенакі (Афіни, Греція), де представлені понад мільйон артефактів грецької історії.

«За 2023 рік наш проєкт з українізації провідних світових пам’яток подвоївся. Тепер 77 екскурсій українською мовою доступні в 43 країнах», - зауважила Зеленська.

Інфографіка: Олена Зеленська / Фейсбук

Дружина Президента висловила вдячність посольствам України у згаданих державах та всім закордонним партнерам. За її словами, це важливо «не лише для мільйонів українських вимушених переселенців, але й для всіх, хто цінує свободу та вільну культуру».

«Українська сьогодні - це мова опору агресії та боротьби за ідентичність, за життя та право на існування», - наголосила перша леді.

Ще один наш спосіб говорити зі світом - українські книжкові полички в бібліотеках різних країн. За даними Зеленської, у грудні поточного року лише в Данії таких з’явилося одразу три: у містах Ікаст, Гентофте та Сківе.

Читайте також: У Польщі запрацював 10-й ювілейний україномовний аудіогід

Одна українська книжкова поличка є в Аргентині - у Центральній бібліотеці Буенос-Айреса імені Рікардо Гуїральдеса. Вона стала другою в Латинській Америці.

Загалом 190 українських книжкових поличок із найкращою художньою, історичною, філософською та іншою літературою вже доступні в 45 країнах світу.

Інфографіка: Олена Зеленська / Фейсбук

«Коли імперія прагне знищити не лише Україну, але й українську культуру, робимо так, щоб цієї культури більшало. Це ще одна форма нашого опору - культурна, ціннісна. З книжок і наукових праць, а не лише з новин світ дізнається, як багато Україна дала людству, щоб розуміти нас краще. Як свою невід’ємну частину, без якої, як і без інших, неможливий», - підкреслила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні українськомовний аудіогід запрацював в одному з найоригінальніших столичних музеїв Швеції - Музеї вікінгів.

Головне фото: Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-