До річниці виконання «Червоної рути» у Чернівцях співали пісні Івасюка

До річниці виконання «Червоної рути» у Чернівцях співали пісні Івасюка

Фото
Укрінформ
До річниці першого виконання пісні "Червона рута" у центрі Чернівців організували концерт. На ньому виконували найвідоміші пісні Володимира Івасюка.

Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна рада, передає Укрінформ.

"Червона рута", "Водограй", "Я піду в далекі гори» Володимира Івасюка давно перестали бути просто піснями. Вони стали уособленням українського духу, славнем вільних людей. З нагоди 53-ої річниці з часу першого виконання цих творів у Чернівцях відбулося свято української пісні", - йдеться у повідомленні.

Концерт розпочав академічний камерний хор "Чернівці", який виконав гімн Буковини – "Червону руту". Студенти та учні навчальних закладів області також долучилися до свята, заспівавши пісень Володимира Івасюка та інших українських поетів.

Читайте також: В Україні розпочався Нацвідбір на Євробачення-2024

На думку заступника голови Чернівецької обласної ради Михайла Павлюка, завдяки Збройним силам України в час російської агресії проти нашої держави ми збереглися як народ, як нація, маючи свою культуру, мову, традиції. Він закликав плекати наш культурний та історичний спадок та популяризувати його у світі.

В обласній раді нагадали, що свято української пісні вперше відбулося 13 вересня 2007 року з нагоди 37-ї річниці від дня першого виконання "Червоної рути" й "Водограю" Володимира Івасюка. Ідейним натхненником його проведення був директор Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка, заслужений діяч мистецтв України, письменник Мирослав Лазарук.

Чернівецька обласна рада підтримала проведення Свята Української пісні та у 2016 році звернулася до Верховної Ради України з проханням зробити його всеукраїнським.

Читайте також: Анжеліка Рудницька готує музичний літопис - від пісень Січових стрільців до сучасних треків

Вперше пісня "Червона рута" пролунала у вересні 1970 року на Театральній площі міста Чернівці у прямому ефірі телепрограми «Камертон доброго настрою». Її виконували Володимир Івасюк і Олена Кузнецова. Путівку в життя пісні дав ансамбль «Смерічка» Левка Дутковського (солісти Назарій Яремчук і Василь Зінкевич, звукорежисер Василь Стріхович).

У 1971 році «Червона рута» стала переможцем першої радянської телепрограми «Пісня року» і невдовзі після цього потрапила на перші місця популярності в багатьох країнах Східної Європи.

Фото: Чернівецька обласна рада, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-