Експерт розповів про загрози для електромереж після підриву Каховської ГЕС

Експерт розповів про загрози для електромереж після підриву Каховської ГЕС

Укрінформ
Унаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС та підтоплення територій особлива загроза є для комунікацій, передусім для електромереж.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у коментарі Українському Радіо директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

"Коли заливає підвали чи перші поверхи, то страждають несучі конструкції, стіни, підлога, меблі. Якщо йдеться не про хатину початку ХХ століття, то нічого з фундаментами не станеться. Можуть бути зовнішні пошкодження на стінах, можуть відійти шпалери, але якщо є цегляні стіни й бетонні фундаменти, то навряд чи станеться щось критичне. Комунікаціям є загроза, особливо електричним мережам. Водогонам і газовим трубам нічого не буде, можливо, їх доведеться продути. А от електричні контакти, де може бути окислення, це - суттєве пошкодження. Насосні станції у підвалах також можуть зазнати пошкоджень", - розповів фахівець.

Читайте також: Міненерго не виключає дисбалансу в енергосистемі через підрив Каховської ГЕС

Сергієнко нагадав про основні правила поведінки в екстремальних ситуаціях: насамперед треба вимкнути всі мережі, електрику, газ і воду. "Тому що всюди є насоси, всюди працює електрика, і якщо не вимкнути — буде коротке замикання і все просто погорить", - сказав він.

Друге — не слід забувати, що вода рано чи пізно зійде, бо вона розтікається. "Тут усе залежатиме від того, наскільки вода проникла у системи водопостачання, газопостачання, у різні насоси, інші механізми. Якщо це якісно зроблені вузли, то за певний час, коли зійде вода, треба буде їх трохи перебрати, почистити, змастити. Вода не є агресивною рідиною, але може бути якесь окислення. Відновити робочий стан усіх агрегатів — цілком реально. Чим швидше зійде вода, тим буде простіше. Наперед прогнозувати важко", - розповів директор "Інституту міста".

Читайте також: Каховський екоцид коштуватиме Україні додатково десятки мільярдів гривень

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. Через підрив водосховища є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-