Кіночервень: Королівські останки, літаючі тарілки і нові походеньки Індіани Джонса

Кіночервень: Королівські останки, літаючі тарілки і нові походеньки Індіани Джонса

Укрінформ
Червневий кінопрокат підтверджує правоту Цицерона, який назвав істину донькою часу. 

У картинах, що виходять на український кіноекран, тлінні кістки знедоленого короля удостоюються належних почестей, інопланетяноманія, що панувала в 1950-х, отримує природний дозвіл, а нацистів наздоганяє відплата. Останнє покликане нагадати про неминуче помсти військових злочинів нинішнього дня.

З 15 червня

Зниклий король / The Lost King

Ославлений як безпринципний узурпатор і вбивця малолітніх племінників Томасом Мором і Вільямом Шекспіром, виправданий у класичному детективі Джозефіни Тей «Донька часу», Річард Третій, один із найбільш загадкових і трагічних монархів в історії Великобританії, продовжує привертати увагу не лише істориків, але й художників.

Його похмурій чарівності піддався і патріарх британського кіно Стівен Фрірз, який взявся за археологічний аспект теми. У центрі його картини - пошуки останків злощасного короля, за які, через 500 років після фатальної для останнього Плантагенета битви при Босворті, береться археолог-аматор Філіпа Ленглі (Саллі Хоукінс, чиє виконання критики називають головною окрасою картини).

Оскільки історія розшуків могили Річарда, включаючи не дуже приємні взаємини місіс Ленглі з професійними археологами, заснована на реальних подіях, вихід фільму підлив масла в практично згаслий вогонь суперечок, спонукавши як саму Філіпу Ленглі, так і її виведених на екрані під справжніми іменами опонентів виступити в ЗМІ з заявами про те, чи справедлива стосовно них художня інтерпретація.

Співавтором сценарію виступив популярний актор Стів Куган, який виконав роль чоловіка головної героїні.

З 22 червня

Астероїд-Сіті / Asteroid City

Збагативши кінематографічний всесвіт Аннуї-сюр-Блазе з його редакцією «Французького вісника», Уес Андерсон у своїй новій картині наносить на карту американське містечко, що стало меккою для дослідників зоряного неба після падіння в його околицях астероїда (декорації для Астероїд-Сіті звели в безлюдних околицях Чинчона, маленького містечка поблизу Мадрида).

Ентузіазм численних звіздарів посилюється таємничими подіями, які здаються очевидним свідченням появи прибульців з космосу, після чого, на невдоволення вчених, журналістів і роззяв-аматорів місто оточують військові.

Прикрашена, як зазвичай буває в Андерсона, участю видатних акторів (серед  яких - Скарлетт Йоханссон, Том Хенкс, Тільда Суінтон, Марго Роббі, Едріан Броуді та Едвард Нортон) розповідь з характерною для творчості автора «Королівства повного місяця» і «Готелю «Гранд-Будапешт»» скрупульозністю та фантазією відтворює стилістичні прикмети наукової фантастики 50-х.

Корова / Cow

Через два роки після «Гунди» Віктора Косаковського, яка знайомила нас із повсякденністю свині, на вітчизняні екрани виходить картина, яку зняла британська постановниця Андреа Арнольд, присвячена будням дійної корови. Документальний досвід відомої насамперед своїми ігровими картинами «Акваріум» та «Грозовий перевал» Арнольд заслужив одностайне схвалення кінокритиків, які побачили картину в рамках Канського МКФ.

Кінематографічне знайомство з центральною героїнею на ім'я Лума у її взаєминах із одноплемінницями та працівниками ферми було сприйнято фестивальними завсідниками не лише як повний симпатії та співчуття екскурс у зазвичай прихований від наших очей світ, а й як своєрідна метафора пасивного, підпорядкованого існування, яке вимушені вести і багато хто з наших ближніх.

З 29 червня

Індіана Джонс та Колесо долі / Indiana Jones and the Dial of Destiny

Чи так уже потребує світ чергового фільму про пригоди бравого наступника Аллана Квотермейна, який так само впевнено орудує револьвером і батогом, як щіткою і пікексом? Глядачам, які вперше побачили історію про пошуки Ковчега Завіту та Священного Граалю за часів відеосалонів та перших приватних телеканалів, питання видасться зайвим.

Тим часом деякі побоювання вселяє чехарда зі сценарієм, невдоволення різними варіантами якого і зміна кількох команд драматургів призвела до трирічної затримки виходу фільму і до тієї обставини, що Стівен Спілберг зрештою поступився режисерським кріслом Джеймсу Менголду.

Однак будемо вірити в краще, поки прем'єра не відбулася і нам залишається лише дослухатися до запевнення авторів про своє задоволення результатом. Як і в «Королівстві кришталевого черепа», дія «Колеса долі» розгортається у розпал Холодної війни. Доктор Джонс незадоволений готовністю американської влади використати у битві за космос нацистських вчених. Подібне світило Третього Рейху, яке стало одним із провідних фахівців НАСА (прозорий натяк на Вернера фон Брауна), не розлучилося з мріями про перетворення світу і, схоже, цілком здатне реалізувати свій план, якщо на його шляху не виявиться героя Харрісона Форда.

Хто ти, Філліпе? / Filip

Розповідь присвячена непримітному на перший погляд офіціанту-французу, який у розпал Другої світової обслуговує відвідувачів дорогого ресторану у Франкфурті, де піднімають келихи за чергові перемоги військ Третього Рейху. Але чи не є це непоказне заняття прикриттям для речей куди менш безневинних - і чи справді цей запопадливий і тихий хлопець родом із Франції?

Фільм Міхала Квечинського є екранізацією роману одного з найцікавіших польських письменників минулого століття Леопольда Тирманда, який відобразив у книзі власний досвід варшавського єврея, котрий брав участь в антинацистському підпіллі і зумів уникнути загибелі під час Голокосту, влаштовуючись за фальшивими документами офіціантом у Німеччині.

Фестивалі місяця

Головний український та один із найкращих європейських фестивалів документалістики Docudays UA минулого року, подібно до більшості провідних українських кінооглядів, став фестивалем-біженцем - його основні покази пройшли в рамках Краківського МКФ, в Україні було представлено його відлуння під назвою «19 Docudays UA: документальний вікенд "Надзвичайний стан"».

На щастя, 20-ті «Докудейзи» відбудуться у рідних краях. «Укрінформ» традиційно підготує матеріал за результатами перегляду, а поки ми порекомендуємо запастися вільним часом і відвідати якнайбільше показів фестивалю, який не тільки дозволяє судити про новітні мистецькі досягнення документального кіно, а й представляє виразну картину сучасної цивілізації.

Звісно, значна частина фільмів нинішніх «Докудейзів» присвячена подіям російсько-української війни - виділимо серед них «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова. Серед найцікавіших програм фестивалю, окрім національного, міжнародного та короткометражного конкурсів, відзначимо «Монтажний перехід». Ця добірка була складена з фільмів, які розкривають цінність монтажу в документальному кіно, одним із найкращих українських фестивальних кураторів Ольгою Бірзул на згадку про свого чоловіка, відомого режисера монтажу Віктора Ониська, який героїчно загинув у бою з окупантами.

З Божою допомогою та під захистом ЗСУ фестиваль відбудеться з 2-го по 8-те червня у столичних кінотеатрах «Жовтень» та «Кіно42», з 9-го по 11-те можна буде побачити повторні покази деяких фільмів. Розклад доступний на сайті фестивалю.

Шостий фестиваль «Тиждень швейцарського кіно», який має відбутися у «Жовтні» з 9-го по 14-го червня, може похвалитися особливо гучними в останньому кінематографічному сезоні картинами, які шкода пропустити шанувальникам німецькомовної культури. Хедлайнером огляду стане остання робота видатної німецької постановниці Маргареті фон Тротта «Закохана в пустелі», присвячена драматичним стосункам однієї з головних письменниць Австрії Інгеборг Бахман та швейцарського класика Макса Фріша, чия криза настає під час поїздки Єгиптом. Роль Бахман у цій картині виконала Вікі Кріпс, пам'ятна українським глядачам по нещодавньому виконанню ролі Єлизавети Баварської у «Корсеті» Марі Крютцер. На фестивалі буде представлена і нова кінобіографія уславленої австрійської імператриці, «Сісі та я» Фрауке Фінстервальдер, де трагічна історія Єлизавети буде показана через сприйняття її відданої фрейліни, графині Ірми Штарай.

Також до програми фестивалю увійшли сімейна драма одного з провідних режисерів швейцарського кіно Урсули Майєр «Лінія» та «Ольга» Елі Граппе про українську гімнастку, перед якою постає дилема продовжувати спортивну кар'єру або взяти участь у подіях Євромайдану. «Ольгу» було висунуто швейцарським оскарівським комітетом на здобуття нагороди Американської кіноакадемії у категорії «Кращий міжнародний фільм».

Після завершення фестивалю, організованого компанією «Артхаус Трафік» та Швейцарським посольством, керівники кіноклубів та інші активісти-синефіли зможуть провести покази представлених у його рамках стрічок, заповнивши заявку (kinoklub.org.ua).

На українській кінофестивальній карті з'явився ще один по-справжньому значущий захід. Фестиваль глядацького кіно «Миколайчук Open», що виник минулого літа в Чернівцях, став реакцією кінематографістів з Києва, які там знайшли притулок через вимушене вигнання, цього року пропонує ряд помітних прем'єр, серед яких особливо довгоочікувані «Я, Ніна» Марисі Нікітюк, художня інтерпретація боротьби актриси та телеведучої Янини Соколової з онкологічним захворюванням, «Злегка прочинені двері» Хачатура Василіана та Олександра Бикова, присвячені драматичному сплетінню військових та сімейних буднів українського добровольця, та «Шлях мерця» Георгія Фоміна, треш-хорор, зйомки якого розпочалися ще в 2013 році.

Повна програма та розклад фестивалю, який відбудеться з 15-го по 20-те червня, будуть розміщені на сайті кінофестивалю.

З 30 червня по 9 липня відбудеться Десятий фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Організований компанією «Артахаус трафік» захід, покликаний допомогти підростаючому поколінню глядачів у формуванні смаків та уявлень, виховати в них інтерес до кінокласики, включає конкурсну програму сучасних стрічок, орієнтованих на дитячу аудиторію, та стрічку 1993-го року «Таємничий ліс» - екранізацію відомого роману Френсіс Елізи Бернетт, здійснену іменитим польським режисером Агнешкою Холланд.

Фестиваль пройде одночасно у десяти містах (на даний момент підтверджено покази у Києві, Львові, Ужгороді, Вінниці, Житомирі та Чернівцях), для онлайн-показу організатори підготували спеціальну добірку з фільмів, які стали переможцями конкурсу «Чілдрен Кінофесту» у попередні роки.

Як завжди, кінотеатральні покази та онлайн-перегляди будуть доступні за безкоштовною реєстрацією.

Олександр Гусєв. Київ

Фото: IMDb

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-