Євробачення-2023 і навколо нього, або Український дух у британському Ліверпулі

Євробачення-2023 і навколо нього, або Український дух у британському Ліверпулі

Укрінформ
 На арені M&S Bank Arena стартував пісенний конкурс

ЄВРОБАЧЕННЯ, ЯКЕ СТАРТУВАЛО У ЛІВЕРПУЛІ, ПРОХОДИТЬ, ВСЕ Ж, ВІД ІМЕНІ УКРАЇНИ, І ЦЕ ДУЖЕ ВІДЧУВАЄТЬСЯ

Нашу країну представляє дует Tvorchi з «Heart of Steel» – щемкою композицією про сталеве серце в грудях, загартоване випробуваннями – символічне серце кожного українця. Tvorchi виступлять на сцені відразу в фіналі 13 травня під номером 19 і ми віримо, що їх виступ буде неймовірним. А поки, про нюанси підготовки до проведення Євробачення – 2023 у такому незвичному форматі, ми попросили розповісти главу української делегації на Євробаченні Оксану Скибінську.

- Те що конкурс Євробачення, який відбувається у Ліверпулі, проходить, все ж, від імені України, дуже відчувається! – запевнила вона. – Такою від початку була і позиція британських організаторів, і самого міста – вони прагнули, щоб відчувався український дух. У Ліверпулі це зараз видно всюди – вулиці прикрашені різноманітними українськими інсталяціями: і соловейки, і синьо-жовта символіка, і наші прапори, і банери з українськими написами на зразок «Ласкаво просимо!». Міністерство культури Британії, між іншим, виділило пільгові квитки до Ліверпуля для українців, які зараз тимчасово проживають у Британії.

В організаційному плані цей не дуже звичний формат передбачав встановлення тісної співпраці між Суспільним мовленням та Британською мовною корпорацією Бі-Бі-Сі і продуктивне партнерство таки вдалося. Тож, проявів України на Євробаченні-2023 буде сила-силенна – як у «телевізійній» частині конкурсу (це три основних шоу – півфінали і фінал, де виступить чимало українських артистів та представлятимуться різні відеоматеріали з України), так і під час великої події навколо самого конкурсу, яка триває протягом двох тижнів у Ліверпулі.

Стартувала вона 5 травня відкриттям Містечка Євробачення на Pier Head з окремими майданчиками для українських митців. А вже 8 травня в містечку – день України, впродовж якого українські зірки виступатимуть майже нон-стоп, зокрема, і гурт «Tvorchi».

tvorchi
«Tvorchi»

В перші дні травня в Ліверпулі розпочався ЄвроФест – ще один великий культурний захід, який залучає багато українських артистів – з 24 проєктів, представлених там, 19 – у співпраці між британськими і українськими митцями.

Не оминула українська культура у ці дні і школи Ліверпуля – там зараз проходять цікаві програми, зокрема, уроки української мови та ремесл. Британське місто було постійно на зв’язку з українською стороною, співпрацюючи з великою кількістю стейкхолдерів в Україні, щоб максимально зробити конкурс українським.

«Ця співпраця, яка тривала протягом року частіше в онлайн форматі (з огляду на наші обставини), зараз потужно відчувається у яскравих і сильних проявах України не лише в телевізійній частині конкурсу, але й в усьому, що відбуватиметься навколо нього», – наголосили Скибінська.

УКРАЇНСЬКИХ АРТИСТІВ НА ЄВРОБАЧЕННІ ВИСТУПИТЬ БІЛЬШЕ, НІЖ У РОКИ, КОЛИ ВОНО БЕЗПОСЕРЕДНЬО ПРОХОДИЛО В УКРАЇНІ

Українських артистів на Євробаченні-2023 – рекордна кількість, організатори кажуть, що їх, навіть, більше, ніж у роки, коли Євробачення безпосередньо проходило в Україні.

Учасники від України вже оголошені, але нам натякнули, що інтрига має зберігатися, і можливо деякі сюрпризи відкриються безпосередньо під час проведення конкурсної та позаконкурсної частини.

Наразі заявлено, що в півфіналах і фіналі конкурсу на сцену вийдуть: Джамала, Марія Яремчук, Злата Дзюнька, Alyosha, реп-виконавець Otoy, гурти Kalush Orchestra, Go-A, а також фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна, яка також стане однією з чотирьох ведучих Євробачення. Тимур Мірошниченко в Ліверпулі – незмінний коментатор. 

Переможці Євробачення-2022 – гурт Kalush Orchestra виступав на відкритті Містечка Євробачення 5 травня, а також відкриє фінал і покаже на його відкритті перформанс – «Голоси нового покоління».

8 травня у фан-зоні конкурсу виступлять гурти "Антитіла" та Go_A, співачки Alyona Alyona та Jerry Heil (яка також боролася за право представляти Україну на Євробаченні-2023, але у фіналі Нацвідбору її перемогли Tvorchi).

11 травня Джамала у супроводі філармонійного оркестру презентує альбом QIRIM, написаний на основі кримськотатарських народних пісень.

Також Джамала, Тіна Кароль, Go_A та Вєрка Сердючка вийдуть на сцену під час Параду прапорів.

Оксана Скибінська
Оксана Скибінська

«Україна має дуже великий потенціал, багато талантів та меседжів, які ми хочемо і можемо донести. Цьогорічний меседж максимально актуальний – «Tvorchi» співають про «серце зі сталі», а це – символ сили, непохитності, міцності. Зараз світ захоплюється силою українців і Україні важливо й надалі бути на порядку денному. Євробачення це один із важливих майданчиків, де ми можемо транслювати меседжі голосом наших артистів серед співдружності європейських націй. Тут всі об’єднані єдиними цінностями, зокрема, прагненням миру, адже саме на антивоєнних прагненнях і було створено цей конкурс», – сказала голова української делегації на Євробаченні Оксана Скибінська.

ЄВРОПА ОБ’ЄДНАЛАСЯ НАВКОЛО УКРАЇНИ І СТАЛА НА ЇЇ ЗАХИСТ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА МУЗИЧНОМУ ФРОНТІ – ЦЕ СИМВОЛІЧНО ТА ЗНАКОВО

«Цього року Євробачення справді особливе. Випадки, коли одна країна проводила конкурс від імені іншої, вже були і неодноразово. І навіть у зв’язку з наявністю воєнних загроз, як було з Ізраїлем. Але ситуація, яку ми маємо сьогодні, коли вся Європа об’єдналася навколо України і стала на її захист, в тому числі і на музичному, культурному, ціннісному фронтах, все це дуже символічно», – переконаний музикант та продюсер Олександр Ксенофонтов (член оргкомітету «Євробачення» у 2005-му і 2017-му роках, голова національного журі 2016-го).

Олександр Ксенофонтов
Олександр Ксенофонтов

Спільна робота ВВС та Суспільного, українські активності у Ліверпулі, українські прапори на всіх логотипах, проявах, подіях – все це дуже нам потрібно, хоча, звичайно у всьому потрібна міра.

«Україна з першого учасника на конкурсі завжди демонструвала неодмінно високі і якісні результати. Ми завжди потрапляли у фінал і майже завжди перебували в прогнозах або у фаворитах, або у топ-10. Україна – беззаперечно одна з найяскравіших та знакових країн на Євробаченні, підтвердження тому 3 переможця, популярність наших зірок у єврофанів, деякі з українських учасників стали «iconic» для євровізійної аудиторії.

Коли на Євробачення їхали Саша Пономарьов та Руслана, їм було важче за всіх, тому що фактично країна, яку вони представляли була «noname» на Євробаченні. І Саша своє участю заявив: «Ми є! І ми невід’ємна частина культурної мапи Європи». А Руслана вивела Україну на євровізійний п’єдестал і підняла український прапор тоді, коли півсвіту ще не знали ні наших кольорів, не чули ні про саму країну, ні про її ім’я та культуру.

З того часу змінилося багато, і бренд Україна вже почав виводити на п’єдестал своїх дітей-переможців.

Я високо оцінюю якість і підготовку цьогорічного номеру від України. За їх пісню, перфоменс не соромно. І, я певен, європейська аудиторія так само визнає і оцінить «Heart of Steel» наших «Tvorchi», і крізь призму ситуації в Україні, що надасть особливу увагу їх виступу, і за зворушливість самої музики», – переконаний Ксенофонтов.

Він зазначає, що в усьому цьому є і великий та болючий нюанс, як для єврофанів, так і для наших зірок. Євробачення завжди себе позиціонувало і позиціонуватиме, як «неполітичний» конкурс, подія, що «об’єднує», а не «роз’єднує» за будь-якими політичними, релігійними, національними, гендерними та іншими ознаками. «І зараз величезна цивілізаційна дилема, чи є війна «політикою», чи є агресія, атака на загальнолюдські цінності та свободи «політикою», чи є сама культура і творчість «політикою». На всі ці питання можна відповісти як ствердно, так і заперечити. На мою думку, гуманізм, загальнолюдські цінності вищі за будь-яку політику. І наша перемога у війні з рашизмом, це не політика, це еволюція сучасного світу, це поступ від минулого до майбутнього», – сказав експерт.

ЛІВЕРПУЛЬ ДЛЯ МЕЛОМАНІВ – ОСОБЛИВЕ МІСТО

«Це дуже класний новий досвід для нас, тому що ми отримали можливість співпрацювати з британськими фахівцями, набратися досвіду», – так оцінює нинішній формат проведення головного пісенного конкурсу Європи президент мистецької аґенції «Територія А», співачка та громадська діячка Анжеліка Рудницька (член журі Нацвідбору дитячого Євробачення-2022).

Анжеліка Рудницька
Анжеліка Рудницька

«Ми всі мусимо подякувати Британії за можливість провести цьогорічне Євробачення, бо безпека людей на 1-му місці. Тим паче, що Ліверпуль для всіх меломанів – це особливе місто, пов’язане із «ліверпульською четвіркою» (знаменитий гурт The Beatles – вихідці з Ліверпуля. - Ред). Така тяглість різних поколінь, різних народів, які об’єднуються у важку хвилину, дуже гарний сигнал, дуже добрий знак і прекрасний прояв культурної дипломатії», – сказала вона.

На переконання Рудницької – це шанс ще раз нагадати про Україну, про війну, про людей, які постраждали від війни, про дітей, які стали сиротами, про загиблих та поранених військових і цивільних. «Все це працює зараз на наш імідж, з усіх українських перемог, навіть, маленьких, складається наша велика Перемога, – говорить вона і додає, – З того, що я бачу, відчуваю, що Євробачення-2023 готувалася глобально: одягали пам’ятник «ліверпульській четвірці» у вишиванки, ВВС знімало фільм, акцентуючи на Україні. Але я порушила питання про неучасть Злати Огнєвіч і Руслани у цьому дійстві. Так, Злата Огнєвіч буде речницею Євробачення-2023. Втім, вона фантастична співачка з прекрасними вокальними даними, красуня, патріотка, я би хотіла її бачити на великій сцені Євробачення!».

Зазначимо, що роль речниці для Злати не перша – вона оголошувала бали від України у 2017 році, коли Київ приймав конкурс після перемоги Джамали. А сама Огнєвіч представляла Україну на Євробаченні 2013 у Мальме із піснею Gravity, де посіла третє місце.

«Те ж стосується і Руслани, – веде далі Рудницька, – є люди-символи, люди, які привели Євробачення в Україну! Це була перша українська перемога, вона цінна, тому що ніхто інший вже не може бути першим, скільки б років не пройшло. Євробачення без Руслани, без символу української перемоги, як на мене, неправильне. Ми писали запити на Суспільне, на ВВС, але не змогли вплинути на ситуацію».

У СЮЇТІ ПРОЗВУЧАТЬ В ОРКЕСТРОВОМУ ЗВУЧАННІ ДИКІ ТАНЦІ. ЛІВЕРПУЛЬ ВСЕ Ж ТАКИ ЇХ ПОЧУЄ!

30 квітня креативний директор конкурсу Герман Ненов заявив, що Руслана виступить на Євробаченні 2023 з «особливою місією». Що то за місія, ми уточнили у продюсера Руслани Олександра Ксенофонтова.

Він наголосив, що його думка дещо відрізняється від «офіційної».

«Ми намагаємося робити все можливе, щоб уникнути будь-яких скандалів та інсинуацій, що так чи інакше можуть негативно вплинути на імідж України де б то не було, чи закордоном, чи вдома. Але Євробачення без скандалів не буває, затягнуло в нього і нас, – зізнався продюсер.

За його словами, 17 квітня був опублікований реліз, де був заявлений список всіх гостей від України в гранд-фіналі. В ньому є всі переможці конкурсу від України окрім Руслани.

Фото: ФБ Руслани
Фото: ФБ Руслани

«Це буде неправдою, якщо я скажу, що нас це не зачепило. Але ми змовчали, і публічно вирішили цього не коментувати. Ми не чекали запрошення, бо не знали, що всі інші переможці будуть на сцені, за правило у гранд-фіналі виступає лише минулорічний.

Та прихильники Руслани, наші друзі, колеги почали відчайдушну кампанію «за Руслану на Євробаченні» і почали тиснути, чому ми мовчимо і не коментуємо нашої відсутності в списку українських переможців. То ж Руслана звернулась за порадою до своєї аудиторії, а прес-служба Руслани почала обережно коментувати.

Про те, що Руслана «з’явиться у фіналі конкурсу наживо з Києва», ми так само взнали з новин.

Одразу мушу сказати, що до участі у гранд-фіналі нас не запрошували, сама можливість такого виступу не обговорювалась ні із Суспільним, ні з ВВС.

12 квітня у нас була зйомка у Києві для екранів на сцені Євробачення. Нам ніхто жодного разу не повідомив, що це і буде «участь Руслани у гранд-фіналі». Крім Руслани були ще заплановані Саша Пономарьов та Злата Огнєвич, але їх в результаті не було, тож Руслана була сама. Якби ми усвідомлювали, що це така специфічна «участь Руслани у гранд-фіналі», такий собі «сюрприз», то наше ставлення і вимоги до цієї зйомки і нашої участі в ній були би абсолютно інакшими.

Тобто творчий концепт передбачав Руслану саме таким «епізодом» в поступі України на Євробаченні, без звучання «Диких танців», що стали вже давно євровізійним славнем, і без самої Руслани на сцені. Руслана звичайно би відмовилась від такої участі, якби не тиск прихильників, які дуже хотіли бачити її на цій сцені.

Тут треба віддати належне Миколі Чернотицькому, шефу Суспільного, з його втручанням в процес – емоції відійшли на третій план, ми всі разом розпочали пошук творчих компромісів та взаєморозуміння. Тож Руслана долучиться до фіналу Євробачення у спеціальному відео з Києва», – розповів Ксенофонтов про участь в Євробаченні-2023 першої переможниці цього конкурсу від України.

Є ще гарні новини з Ліверпуля щодо Руслани: 9 травня вона виступить на ЄвроФесті для єврофанів та гостей Ліверпуля разом з оркестром та хором Англійської Національної Опери. Руслана диригуватиме сюїту, яка була написана та оркестрована разом з близьким другом, українським композитором Іваном Небесним. В сюїті прозвучать в оркестровому звучанні Дикі Танці. Ліверпуль все ж таки їх почує!

12 травня в Ліверпулі Руслана співатиме в шоу «Легенди Євробачення», що проходитиме в рамках Tik-Tok Over, де відбудеться прем’єра композиції під назвою «Лірниця» з нового проєкту Руслани.

ТАМ, ДЕ НЕМАЄ РОСІЇ, ТАМ ЗАВЖДИ ВСЕ ДОБРЕ

Анжеліка Рудницька в розмові з нами пригадала хвилю хейту Євробачення кілька років тому, коли деякі журналісти і публічні особи говорили, що це «конкурс для домогосподарок», тож кому він потрібний? Вона з цим і тоді категорично не погоджувалася, і сподівається, що зараз всі переосмислили ситуацію.

«Це – багатомільйонна аудиторія, яка охоплює величезну кількість країн і людей, які точно, не є політично заангажованими або не дуже цікавляться політикою. А через мистецтво у нас є можливість достукатися до кожного, ще раз сказати про Україну, про війну, про потребу допомагати країні вижити і перемогти, відновитися, стати на ноги», – впевнена співачка.

На її переконання, конкурс Євробачення не перестане бути для нас актуальним, ще й тому що Україна за 32 роки Незалежності «не спромоглася створити серйозний національний конкурс ані пісні, ані вокалістів». Рудницька додала, що у нас є безліч малих та великих фестивалів, усілякі нагороди, відзнаки, однак знакового, символічного нагородження, яке б існувало великий історичний проміжок існувало і мало б авторитет у суспільстві, на жаль, нема. «Поки у нас його не буде, наші артисти боротимуться за право виступати на Євробаченні, і їх можна зрозуміти», – резюмувала вона.

Співачка дуже позитивно оцінює перспективи цьогорічних учасників від України гурту «Tvorchi». Вони творчі, позитивні, постійно курсі українських проблем, і, навіть, зараз, у процесі популяризації перед Євробаченням, проводили благодійні заходи.

«Вони залишаються активними українцями. І в світлі того, що росія постійно наговорює на Україну, як на країну «нацистів та расистів», участю саме цього дуету ми ще раз підкреслюємо, що ніякого расизму і нацизму в Україні немає! Це черговий фейк, який росія намагається впхнути в голови світу. На щастя, Євробачення, це – екологічно чистий простір, де росії немає, а там, де немає росії, там завжди все добре», – впевнена Рудницька.

Євробачення – задумане, як щось значно більше, ніж просто конкурс. Це великий міжнародний культурний майданчик, що об’єднує країни навколо спільних цінностей. І в надзвичайно важкий час, який проживає в ці хвилини Україна, напевно, Євробачення-2023 набуває особливої ваги, щоб наш голос і стукіт нашого «серця зі сталі» було почуто всіма.

Чекаємо на перший півфінал вже 9 травня.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-