Show-biz. Сер Род Стюарт, справжній лицар

Show-biz. Сер Род Стюарт, справжній лицар

Укрінформ
Завжди готовий віддавати - легендарний музикант прихистив родину з України

Під час першого шоу у Ноттінгемі, яким 17 листопада 2022 р. відкрилося нове турне знаменитого музиканта Великою Британією, мав місце просто карколомний триб'ют Рода Стюарта (Roderick David “Rod” Stewart; 1945) багатостраждальній Україні. Під час двогодинного сету 77-річний британський рок-співак віддав щиру данину поваги нашій країні, зруйнованій війною, і присвятив “антивоєнну пісню”.

Представляючи старий хіт у новій редакції, співак пояснив:

- У мене є пісня під назвою “Rhythm Of My Heart” (“Моє серцебиття”), яка насправді розповідає про війну у В’єтнамі та про те, наскільки вона безглузда. Але це стосується будь-якої війни. Тепер я присвячую її українцям. Це найменше, що я можу для них зробити.

Сер Род виглядав емоційно, коли символічно вітав на своєму концерті Президента України Володимира Зеленського, відеозображення якого спалахнуло на гігантському кіноекрані, на який перетворювався задник сцени.

Тим часом рок-музикант співав:

- О, моє серцебиття / Вистукує барабанний дріб, / Слова “Я кохаю тебе” / Злітають із вуст. / Ні, ніколи я не блукатиму, / Бо знаю, де моє місце, - вдома. / Туди, де океан зустрічається з небом, / Я і пливтиму.

***

Цьогорічне національне турне Рода Стюарта планувалося давно. Було оголошено про концерти: “3Arena” у Дубліні - 18 і 19 листопада, “The O2” у Лондоні - 22 листопада, “OVO Hydro” у Глазго - 29 листопада, “M&S Bank Arena” у Ліверпулі - 6 грудня, “Utilta Arena” у Бірмінгемі - 9 грудня, “First Direct Arena” у Лідсі - 13 грудня, “AO Arena” у Манчестері - 14 грудня, “Utilita Arena” у Ньюкастлі - 17 грудня, “The SSE Arena” у Белфасті - 20 грудня.

Проте через попит на квитки колишньому фронтмену британської рок-групи “The Faces” довелося заявити ще чотири додаткові шоу. Це “The O2” у Лондоні - 25 листопада, “P&J Live” в Абердіні - 2 грудня, “OVO Hydro” у Глазго - 3 грудня та “Utilta Arena” у Бірмінгемі - 10 грудня. Тут для мене все зрозуміло: упродовж кар’єри соліст продав 250 млн копій платівок.

Спілкуючись із журналістами на пресконференції з нагоди національного турне, співак із наждачним войсом випромінював природню чарівність кумира і типово англійський гумор. Він мило полонив... Наприклад:

- Я ще не вступив до клубу старих дурбил (I haven't joined the pipe-and-slippers club; тобто я ще не літній недоумок, який у суботу о дев’ятій вечора вкладається спати - О.Р.), але мушу стежити за власним голосом.

***

Нікуди від загальної уваги не дітися, коли ти - справжній кумир, а публіка жадібно чекає і вбивчих хітів на кшталт “Hot Legs” (“Кльові ніжки”; 1977), і зовсім нових пісень. За його віку доводиться трудитися на славу - за дві години Род виконує 24 пісні.

Цікаво, що до останнього рок-легенда мала сумніви: виконувати на концертах свій шлягер (№5 на Островах) чи ні. Одна річ, коли тобі 32 роки, і ти співаєш зухвалу пісню, де є рядки “Ти можеш любити мене сьогодні ввечері, якщо хочеш, але на ранок я обов’язково звалю”, “тобі сімнадцять, і ти ще школярка”, “не маєш сьогодні часу, відправляй до мене матусю свою”, інша - все це волати, коли тобі 77.

Проте, усе вирішив слухацький попит:

- Після короткий роздумів я надумав не співати “Кльові ніжки”, бо для мене то клята пісня, яка за 45 років геть набридла. З іншого боку, немає нічого такого у моєму репертуарі, що було б мені незручно виконувати. Нарешті, а чим накажете закінчувати шоу? Звісно, “Hot Legs”, бо слухачам справді це подобається.

Давно ЗМІ гуляє мем:

- Rod Тhe Mod. Тобто Род - людина з народу.

***

А тепер – не менш фантастична історія, хоча великі справи робляться тихо... Від літа 2022 р. сер Род Стюарт орендує у містечку Брекнел, графство Беркшир будинок на чотири спальні, збудований у 2005 р., та оплачує рахунки родині Куртяків - семи (!!!) українських біженців. Йдеться про триповерховий таунхаус вартістю £500 тисяч фунтів стерлінгів. Рокер із пізнавано наждачним войсом сподівається, що знайдеться багато інших співвітчизників, які готові допомогти нужденним. Про це пише “The Journal”.

Артист не зміг залишитися осторонь, коли дізнався, що велика родина вимушено залишила свій дім у зруйнованій війною Україні та здійснила небезпечну подорож через кордон, перетнувши практично всю Європу, поки нарешті не прибула до Великої Британії. На новому місці їм довелося все починати з нуля: без знання мови, без грошей, не маючи даху над головою... Перспектива видавалася жахливою, та допомога засяяла у вигляді рок-зірки.

Чим у цьому разі можуть віддячити наші земляки, котрі через важкі обставини опинились у Великій Британії? Віддаючи шану співаку, Ростислав Куртяк (Rostylsav Kurtiak) із Дрогобича Львівської області зізнався, що ледь не щодня вдома крутить музику... Рода Стюарта, називаючи рокера “прекрасним співаком і великою людиною”. Ту щиру вдячність він щодня прищеплює дітям: Тарасу-Тадею - 17 років, Костянтину - 16 років, Роману - 13 років, Марійці - 10 років і дворічному Дмитрику.

Як справжній лицар, лицар-бакалавр Ордену Британської Імперії, ще влітку 2022 р. сер Род Стюарт фінансово підтримав подружжя Ростислава та Олени Куртяків, а також їх п'ятьох дітей: повністю взяв на себе витрати родини, придбав необхідні меблі та сплатив орендну платню і комірне на рік уперед.

- Я - лицар. І отримав я це лицарство тому, що чогось досяг у житті, а ще - завдяки доброчинній діяльності, яку вів протягом багатьох років... Українці змусили мене захотіти робити ще більше. Наразі я міркую над тим, аби винайняти ще один будинок, залучивши до практичної допомоги більше людей, - сказав співак у розмові з репортером газети “The Mirror”.

***

Коли родині українських біженців показали будинок у Брекнелі, що знаходиться у межах Великого Лондона, 49-річний Ростислав Крутяк не повірив власним очам. А голова великої родини всякого побачив на віку, бо встиг попрацювати правником, експертом-оцінювачем нерухомого майна, електриком, айтішником, фотографом. На третьому, верхньому поверсі у батьків з’явилася велика спальня з ванною кімнатою. На першому - велика сімейна кухня, де вони можуть снідати-вечеряти не по черзі, а цілою родиною, а ще за будинком - власний садок.

Ростислав Крутяк
Ростислав Крутяк

Деякий час свого благодійника вони не знали і в очі не бачили, а лише чули від соціального працівника. Нарешті з’явився ВІН. Ростислав пригадував:

- Коли ми переїхали, про сера Рода Стюарта ми не знали, а коли дізналися, це був такий шок. До нас він приїхав нещодавно (у середині жовтня. – О.Р.). Це був великий сюрприз. Так, по-домашньому, він пив чай із нами у садку, ласував наввипередки із Дмитриком цукерками.

Певен, вам цікаво буде почути перші враження, які справила на рок-легенду українська родина? Слухайте сера Рода Стюарта:

- Коли я вперше приїхав до них у Брекнел і щойно ступив у будинок, усі вони висипали вниз сходами - гарно одягнені, в українських національних сорочках, називаються вони вишиванками. Це було так мило. Як господарі, всі вони старалися мене почастувати. Олена приготувала чашку чаю, ми з’їли купу печива та шоколаду, хоча найменший Дмитрик не переставав мене грайливо дражнити: “Ні, не беріть - ця цукерка моя... Ні-ні, і ця моя!”. Справді було по-родинному тепло.

Сер Род виявляє надмірну скромність, оспівуючи найкращі людські риси, які він побачив у звичайній українській родині. Насправді він теж не з порожніми руками завітав до сім’ї Кругляків, а подарував родині 500 компакт-дисків – на будь-який музичний смак і для будь-якого віку і статі.

***

Розголосу він не прагнув, бо свої шляхетні вчинки британський артист звик тримати у таємниці. Втім, сподівається, що його приклад надихне й інших англійців більше допомагати людям. Попри те, що Ростислав та Олена не розмовляють англійською, Род Стюарт дав українським біженцям притулок, а газетярам заявив, мовляв, ця сім'я “мила і… така ввічлива”, “усі вони дуже вдячні люди”.

Що їм допомогло зустрітися? Війна і милосердя. Коли Род Стюарт та його дружина Пенні Ланкастер (Penny Lancaster, 1971) побачили вечірній випуск теленовин, де був чималий сюжет про криваву війну росії проти України, - пара почала діяти. Рок-легенда зізналася:

- Словами не описати те, що того вечора ми побачили... Бомби сипалися на невинних дітей, на лікарні та дитячі майданчики. Як і решта англійців, ми були шоковані. Нікому такого не побажаю. Це було зло, чисте зло.Він на хвильку замовкає:

- Я народився наприкінці Другої Світової, тож у моїй родині багато що про неї знали. У дитинстві все це мене травмувало, і я ніколи не думав, що нам знову доведеться побачити континентальну війну з танками. Наступного дня ми з моїм небожом Ворреном вирішили діяти - то була його ідея.

Не знаю, чи це правда, але звучить красиво: 77-річний музикант навіть хотів особисто мчати в Україну - на своєму “Lamborghini”. Проте лицарю-бакалавру Ордену Британської Імперії (ОБІ) лікарі заборонили це робити через поважний вік. Замість рок-легенди до Воррена приєднався брат Гевін та шість інших волонтерів, а ось саму подорож колони в Україну повністю профінансувала британська рок-зірка: Стюарт придбав три вантажівки, забив їх продуктами та гуманітарною допомогою і відправив до України, а потім використав ті самі авто, щоб вивезти 16 біженців у безпечне місце, для початку - у Берлін.

Місія мала приголомшливий успіх, і сер Род Стюарт не захотів зупинятися. Сповнений рішучості допомогти іншим біженцям, він не вгавався, а зконтактував із Ростиславом та його родиною, а також з іншими переселенцями. Зокрема, у своєму особняку в графстві Ессекс двом іншим українським біженцям він також надав дах над головою і місце роботи - садівником та економкою.

***

Своїм чоловіком Пенні Ланкастер відкрито пишається:

- Род завжди віддає. Наче давні борги повертає... Він не забуває, що народився у простій родині і не мав заможних батьків, тому особливо цінує, де він тепер є. Постійно Род допитується: “Чому? Ні, чому я, чому я став щасливчиком?” Звісно, багато що значить талант, багато важить удача. Але у випадку Рода надзвичайно багато наполегливої ​​праці. Скільки його пам’ятаю, він завжди хотів віддавати, саме за цю рису вдачі я особливо пишаюся чоловіком.

Фото: Instagram/Sir Rod Stewart
Фото: Instagram/Sir Rod Stewart

У деяких заможних британських родинах доброчинність стає потребою - Пенні Ланкастер так пояснює ситуацію:

- Ти одного разу зустрічаєшся із людьми, які потрапили в скруту, і серце твоє уже належить знедоленим сім’ям переміщених осіб - чи то через війну, чи то через голод. І відтоді хочеться щось для них робити. Спочатку Род придбав та відправив до України три фури з продуктами, але потім захотів йти далі.

Чому? Не тільки Род і Пенні зауважили, що від перших днів перебування на Островах українські біженці не байдикують, а тим паче не сидять на шиї у гостинних господарів вгодованими квартирантами. Їхні діти йдуть до школи, а батьки шукають будь-яку роботу і починають працювати, щоб знайти власне місце у британському суспільстві. Вони чемні і привітні, хоча не всі знають мову, але із сусідами вітаються, шанують місцеві звичаї, бо мають тверде бажання стати “частиною спільноти”.

Взяти для прикладу сім’ю Крутяків із Дрогобича.

Авто у родини поки що нема, але бути нахлібниками вони не бажають... Ростислав з Оленою активно вивчають англійську та беруться за будь-яку роботу. Старший син Тарас вступив до коледжу. Костянтин, Роман і Марійка відвідують місцеву школу, добре, що до неї два блоки, по-нашому, квартали. Кожен із них воліє бути незалежним, як Україна, та віддячити за те, що Велика Британія дозволила їм знайти у себе прихисток. А також засвідчувати абсолютну вдячність серу Роду Стюарту - за безцінну допомогу і щиру людяність.

І знаєте, шо особливо приємно: це не лише думка дружини Стюарта Пенні Ланкастер, чи шаноблива точка зору української родини Крутяків. Так вважає частина депутатів британського парламенту, які за зусилля добродійника назвали минулого місяця сера Рода “найкращим з британців” (Best of British).

Зокрема, член британського парламенту від Лейбористської партії, голова парламентської групи у питаннях росії Кріс Брайант (Chris Bryant) заявив:

- Ця дивовижна щедрість свідчить, що сер Род Стюарт є людиною великого серця. Він справді найкращий з британців. Адже, коли він співає “Залишся зі мною” (“Stay With Me”) і “Ти в моєму серці” (“You’re In My Heart”), так воно і є... І він справді саме це має на увазі.

***

Минулого тижня Род Стюарт розпочав національне турне аренами Великої Британії. У розкладі національного турне шоу в Ноттінгемі, Абердіні, Глазго, Белфасті, Лондоні, Бірмінгемі та Манчестері.

Планується, що під час кожного виступу рокер говоритиме про війну в Україні, а саму трасу він присвятив нашій країні та її мужнім і... милим людям.

Шануймося, ми того варті, і про це має знати цілий світ.

Олександр Рудяченко

Фото: Adam Gerrard / Daily Mirror

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-