Руслана Лижичко, народна артистка України
Навіть Голлівуд перезнімає сцени, щоби викинути з них росію й підтримати Україну
20.09.2022 11:38
Українська співачка, відома активістка і промоутер інтересів України в усьому світі Руслана Лижичко прилетіла до Вашингтона. За кілька днів вона встигла не один раз виступити на українському фестивалі, організованому в соборі Святого Андрія, провести зустрічі в Конгресі США та приєднатися до щоденної акції на підтримку України під Білим домом, проведеної US Ukrainian Activists (USUA). У її планах також охопити більше зустрічей з впливовими людьми в американській столиці, щоб обговорити питання зброї, обігріву людей та притягнення росії до відповідальності за її злочини в Україні. Більш докладно про це Руслана розповіла в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу в Вашингтоні.

УКРАЇНІ ПОТРІБНА НАСТУПАЛЬНА ЗБРОЯ

- Чому ваш візит до Сполучених Штатів відбувається саме зараз, чи прив’язаний він до конкретних цілей, і які зустрічі заплановані та вже відбулися?

- У нас дуже багато волонтерів, які зараз організовують благочинні концерти, і отець Володимир (настоятель Українського православного кафедрального собору Святого Андрія поблизу міста Вашингтон – ред.) разом із громадою запросили нас виступити на цьому фестивалі.

Крім того, ми залишилися на саміт (Ukraine Action Summit у Вашингтоні), оскільки знали, що ці події збігаються у часі. На цьому саміті ми з Любою Шипович (віцепрезиденткою організації «Razom for Ukraine») – я з ними від самого Майдану, і ми вже як родина – разом ходимо по конгресменах, розповідаємо про те, яка потрібна Україні зброя, даємо інсайдерську інформацію та пояснюємо певні речі. Тобто ми говоримо про енергетичну ситуацію, зруйновану інфраструктуру. Крім того, ми роз’яснюємо, що підхід у питанні зброї (для України – ред.) треба змінювати взагалі: зброя має бути наступальною, і якщо вона надходитиме запізно, то це як із хворобою – якщо не лікувати на ранній стадії, то потім буде набагато складніше. Тобто ми пропонуємо їм поставитися до війни як до конфлікту, ескалація якого вже відбулася, її не треба остерігатися. Ми пропонуємо їм не грати в шахи, а діяти на випередження.

Є ще одна ініціатива, яку ми тут просуваємо. В Україні відкрито більше 30 тисяч кримінальних проваджень по злочинах росії проти українців. Це воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. Жодна прокуратура у світі сама не опанує таку кількість справ. Тобто ініціатива полягає в тому, щоби започаткувати нові інституції, які допомогли би Україні розслідувати ці справи. Я контактую з цього приводу з Олександрою Матвійчук (група Євромайдан SOS), вони активно діють у цьому питанні.

УКРАЇНЦІ ДІЮТЬ ЯК ПРОФЕСІЙНІ ПРОМОУТЕРИ

- Наскільки вдається донести суть до американців?

- Українці – дуже активні, і на цьому треба зробити наголос. Ми сьогодні не встигли вийти з одного кабінету (в Конгресі – ред.) в інший, як наша група збільшилася прямо на очах. Наші з’їхалися з усієї Америки, і я була приємно вражена, як вони підготовлено починають працювати – так, ніби все життя були промоутерами України. Вони надають конгресменам упорядковані файли, папки з прикладами – тобто не просто прийшли й чогось вимагають, а працюють дуже професійно. Й загалом, Україна – всюди дуже професійна, навіть на рівні громадянського суспільства. Майдан – у нашій крові!

- Ви спілкуєтеся лише з членами Конгресу, чи також заплановані зустрічі з представниками адміністрації США, аналітичних центрів, бізнесу?

- Так, я планую зустрічі в «Атлантичній раді». Я також мала на меті говорити з представниками адміністрації Байдена, але ми просто не встигли організувати це все, бо наш графік зараз дуже відрізняється від того, яким він був за звичайного життя. Тебе запросили, ти одразу змінюєш свої плани, бо розумієш, що тут бути важливіше, і тому з організаційними моментами не все встигаємо, як хотілося б. Але ми обов’язково працюватимемо на повну, тому що розуміємо прекрасно: чим більше ми тут докладемо зусиль, тим менше загине нас в Україні.

ГОЛЛІВУД ПОТУЖНО ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

- Після всіх зустрічей, наприкінці дня ви прийшли на мітинг під Білим домом. Чому для вас так важливо взяти участь у цій акції?

- Я вважаю це (масові акції – ред.) найчистішими проявами, які є найщирішими й найпотужнішими. Саме це людей найбільше привертає, це якраз і є щира емоція. Не можна ж сказати, що люди «чомусь» тут стоять – вони стоять щиро, від душі, і всі це розуміють. Тому такі акції є найбільш доступною платформою, яка може існувати як для простих людей, так і для політиків, для відомих особистостей. Колись тут (під Білим домом – ред.) зберуться тисячі, і сюди приїде ще пів Голлівуда, і всі охоче фотографуватимуться з людьми, які стоять тут із українськими прапорами.

- До речі, з Голлівудом теж підтримуєте контакти зараз?

- Ми маємо контакти, Голлівуд дуже багато робить для України. Вони навіть перезнімають деякі блокбастери, фільми, хоча це їм дуже б’є по кишені. Вони повикидали сцени, де була росія, перезнімають так, щоби Україна виглядала в «hero style» (у героїчному стилі – ред.).

Я також спілкуюся з музикантами, які мають бажання робити свої акції. Не буду сьогодні анонсувати детально, але мене запросили на одну із таких акцій – голлівудський режисер, – де будуть брати участь «all celebrities» (всі знаменитості – ред.). І я є запрошеною, в тому числі, долучитися до цієї вже готової події.

ВЕЛИКА ПЕРЕМОГА РОБИТЬСЯ З МАЛЕНЬКИХ КРОКІВ

- Розумію, що часу у вас обмаль, але хочу запитати ще про плани на майбутнє.

- Ми звідси летимо в Україну, звідти – на саміт у Гамбург. Там ми хочемо попрацювати, щоби Україна отримала більше енергетичних незалежних систем. Це, умовно, такі великі-великі «батарейки», які зможуть забезпечити (електропостачанням – ред.) на всю зиму, для прикладу, цілий Гостомель. У нас багато зруйнованої інфраструктури, люди залишаються просто без тепла. Ми розуміємо, що на «буржуйках» довго не протримаємося. Тому як посол чистої енергії я хочу підняти всю спільноту в Європі, яка мене зробила цим послом, виступити на саміті в Гамбурзі й організувати конкретну групу бізнесменів, щоби вони допомогли зараз Україні надати й встановити ці енергетичні системи.

Потім я їду виступати в Грецію. Там я також матиму дуже багато зустрічей, про які я поки не можу говорити – зараз Греція є одним із активних промоутерів України у сфері спорту, – щоби ми мали змогу там виступити на спортивних заходах, щоби Україна постійно була на топових медійних позиціях.

Я буду виступати там із балетом, це буде наше повноцінне шоу в амфітеатрі в Афінах. Ми маємо з ними плани співпрацювати далі та робити, в тому числі, тури. Я маю на увазі концептуальні міжнародні тури, де ти робиш і медійну акцію, і збір коштів, активізуєш людей, які розуміють, що це механізм, у який можна вкладати, щоби допомогти Україні. Треба бути готовими, що все може затягнутися надовго, тому потрібно організовувати події, які можуть підняти donations (внески на підтримку України – ред.) на трошки інший рівень.

Потім ми їдемо в Антверпен (Бельгія), я виступатиму на fashion weekend (на показі мод – ред.). Це більше подія, пов’язана зі світом моди, але ми використовуємо всі можливості. Ми вийдемо з українським прапором, висловимо кілька меседжів. Головні з яких – залишайтеся з Україною, будьте активні, зробіть добро, і воно вам повернеться, з маленьких кроків робиться велика перемога. Такі людські речі працюють.

Ярослав Довгопол, ВАШИНГТОН.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-