Про що мріють солдати…

Про що мріють солдати…

Мелодії воєнного часу
Укрінформ
У другому подкасті «Мелодії воєнного часу» ми зібрали не менш цікаві композиції та виконавців.

Продовжуємо слухати мелодії воєнного часу. Але якщо в першому подкасті  пісні були більше про те, що війни приносять загалом людям, країні, людству, цього разу більше звертаємось до того, що діється в душі кожного з нас. І особливо в душі того, хто захищає країну. Солдатська доля, солдатські мрії та думки зринають у кількох піснях, і кожен автор та співак додає щось своє до цього болю і цієї надії.

Ви, напевне, здивуєтесь, але однією з перших буде пісня «Солдати» у виконанні ABBA. Стереотипи про те, що легендарна шведська четвірка не могла співати про щось серйозніше, аніж Dancing Queen або Happy New Year, напевне є у кожного з нас. Вірогідно, тому душевна пісня Soldiers з альбому Visitors і пройшла для широкого загалу непоміченою. Тож коли, як не тепер, повернутись до неї.

Місток від ABBA до американського контркультурного ідола Тома Вейтса взагалі, здається, непросто перекинути. Але він є: у своїй пісні «Солдатські речі» Вейтс не просто  демонструє нетрадиційний асоціативний підхід до надскладної теми, а однією метафорою про «один долар за кожну річ» каже значно більше, аніж багато митців цілими фільмами чи книгами.

Біль, який приносить війна, можна передати різними жанрами та стилістикою. Тож в нашому плей-листі буде інструментальна композиція сербського композитора Боріса Ковача та його «Апокаліптичого балканського танцювального оркестру» - «Апокаліптичне танго»,  прониклива  «Молитва воєнного часу» легендарного американця Пола Саймона та трагічна балада «Роса» хорвата Марко Перковіча, присвячена загиблим захисникам, яка була стилізована під народну пісню і набула в Хорватії приблизно такого ж статусу, як наша «Пливе кача…».

Відверто легких чи просто спокійних композицій цього разу не буде. Але, повірте, безнадію ви не відчуєте. Не дадуть автори та виконавці з нашого подкасту. Під фінал відомий своїм інтелектуальним хуліганством польський рок-музикант Чеслав Нємен ( з точки зору сучасної той ще троль) оригінально затролить радянського гімнописця Сергія Міхалкова на тему «роззброєння», ще один балканський гурт (задля інтриги просто скажемо, що їх називали югославською версією Smokie), композитор Северин Краєвський та співачка, яку ми заради тієї ж інтриги теж не назвемо, повернуть вас до тих слів, що так багато важать в нашому житті – діти, радість, любов.

І мир, звичайно.

Заради цього варто жити.

І писати музику...

Попередні випуски слухайте тут:

«Реве та стогне...» у ритмі вальсу, або чому Україна впродовж десятиліть залишалась

Як правильно танцювати «Смарткач»

Кавери, які стали популярнішими за оригінали

Про тих, хто не захотів стати зіркою. А міг би…

Як фінські панки перемогли російських мілітаристів

Джон Леннон, Елтон Джон та інші самотні серця

У пошуках цукрової людини, або різдвяні історії з життя антиподів

Одеса на музичній мапі світу

Як правильно рибалити на квадратного групера, або знахідки з блошиних ринків

Як Карлос Сантана став Світильником ока господнього

Пригоди каджунського акордеона, або звідки беруться екзотичні музичні стилі

Все буде хумпа, або нові пригоди екзотичних музичних стилів

Led Zeppelin навпаки, або чому зірка не завжди стає кометою

«Музичні історії»: Gasta Claus, Perper, Slade та інші

Кримінальні танці — як, коли та з ким

Мелодії воєнного часу – в екслюзивному плей-листі від Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-