Тужлива пісня у світі після катастрофи

Тужлива пісня у світі після катастрофи

Укрінформ
Опера Chornobyldorf, яка увійшла в ТОП-6 світових перформансів, їде в європейський тур

Попри війну творча команда української опери Chornobyldorf відновила репетиції та збирається у травні презентувати свою виставу в Роттердамі. Цим виступом вони планують розпочати європейські гастролі, мета яких — заявити про карколомні зміни, що їх зараз переживає українське мистецтво і в черговий раз нагадати світу: війна триває.

Сьогодні мистецтво в Україні набуває нових форм і смислів. А митці — одні з тих візіонерів, котрі можуть донести світові цю трансформацію та допомогти Україні зазвучати по-новому в міжнародному просторі.

«Ця війна має на меті не лише фізичне знищення міст, людей. Це намагання вбити нашу культуру. Те, про що ми читали у підручниках з історії ще в школі, зараз відбувається в реальності. Останні 300 років справжньою ціллю росії було знищення української ідентичності. І зараз ми, як митці, маємо показувати всьому світу, що Україна — незалежна держава зі своєю унікальною музикою, театром, мовою, з чудовим молодим поколінням художників», - розповів композитор та режисер опери Chornobyldorf, співзасновник лабораторії Opera Aperta Ілля Разумейко.

За словами продюсерки опери Chornobyldorf та співзасновниці агенції Proto produkciia Ольги Дятел, сучасне українське мистецтво може підтримувати силу українського голосу в міжнародній спільноті.

«Люди швидко втомлюються від трагічних новин про війну та можуть несвідомо їх ігнорувати, - каже вона. - Нашу музику мають чути, наші вистави мають бачити. Саме зараз комунікація зі світом повинна відбуватись різноманітними способами, у тому числі через перформативне мистецтво. Так ми зможемо посилити й урізноманітнити український голос за кордоном».

Через евакуацію артисти опери розділені між трьома країнами і щонайменше шістьма містами. Частина колективу перебуває в Україні, деякі учасники — в Німеччині, Франції, Італії. Однак відстань не завадила їм розпочати активну підготовку до гастролей.

Команда відновлює репетиції у Києві. Згодом планують зустрітися повним складом у Відні.

За словами композитора Романа Григоріва, «живі» зустрічі дуже важливі, бо до опери приєдналися нові артисти. Для них написані нові вокальні партії та репліки, тож «прожити» їх варто зі сцени.

«Жанр Opera Aperta перекладається, як відкритий твір. Ним і є Chornobyldorf. Тому ми можемо вдосконалювати його з кожною прем'єрою і вносити невеликі зміни і по формі, і по змісту окремих новел», - пояснив композитор, він же режисер опери Chornobyldorf та співзасновник лабораторії Opera Aperta Роман Григорів.

Григорів та Разумейко є засновниками фестивалю Porto Franko та лабораторії сучасної опери Opera Aperta. Роман — музичний керівник Національного президентського оркестру України. Ілля — докторант програми Artistic Research Center Віденського університету музики та перформативних мистецтв. Спільна робота композиторів — опера Chornobyldorf — увійшла в топ-6 світових музично-театральних перформансів. Її відзначили у межах конкурсу Music Theater Now.

Сьогодні Chornobyldorf — це опера лабораторії Opera Aperta, відеоперформанси, інтерактивний сайт з елементами віртуальної реальності, антропологічний музей та інститут дослідження чорнобильдорфської культури.

Прем’єра опери відбулась у 2020 році в Києві в Мистецькому Арсеналі за продюсування агенції Рroto produkciia (Україна) та Musiktheatertage Wien (Австрія). На переконання авторів, наративом опери Chornobyldorf є не тільки трагедія самого Чорнобилю, а й драма сучасної війни.

Сумнозвісна доля ЧАЕС сформувала у культурі відомі багатьом наративи про «світ після катастрофи». Після десятків документальних фільмів, книги Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва» та серіалу від НВО, здавалося б, годі й шукати інших зрозумілих асоціацій. Однак композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко вирішили додати до цієї теми своє бачення постапокаліптичного сюжету — через сучасну драматургію. Поєднавши історії двох атомних електростанцій — Чорнобиля та Цвентендорфа (перша і єдина АЕС в Австрії, вона була побудована, але ніколи не вводилася в експлуатацію) — автори створили археологічну оперу Chornobyldorf.

Роман Григорів та Ілля Разумейко
Роман Григорів та Ілля Разумейко

За сюжетом, нащадки людства, які пережили техногенні, епідемічні та кліматичні катастрофи, будують постапокаліптичне поселення на руїнах атомної станції. Блукаючи різними локаціями, вони знаходять артефакти нової матеріальної і нематеріальної культури і намагаються відтворити загублений світ за допомогою перформансів-ритуалів.

А з якими «артефактами» ми матимемо справу після війни? Боротьба триває, але вже зараз виникають дискусії: якою буде наша культура й Україна загалом?

Після перемоги нам дістануться зруйновані міста, і ми ніби повернемось у постапокаліптичний світ, щоб згадати те, що було до цієї війни, відбудувати те, що матимемо, і щоб створювати новий світ.

Автори твору наголошують: опера — не про ЧАЕС як таку, а про життя після «великого вибуху». Хоча, за сюжетом, прив'язка до атомних станцій все ж таки є.

Один перформанс відзняли в Зоні відчуження. Ще одну новелу зафільмували на березі Каховського водосховища, навпроти атомної станції в Енергодарі.

Блокада російськими загарбниками українських АЕС вкотре нагадала світу про ядерну загрозу. Тому композитори хочуть розширити ці новели і в оновленій опері більше говорити про ці ландшафти та про небезпеку, яку несе блокада атомної станції у Запорізькій області.

Прем'єра оновленої версії Chornobyldorf відбудеться 23 травня в Роттердамі на відкритті O.Festival. Восени оперу планують показати в Австрії, Англії та Болгарії.

«Незважаючи на всю підтримку з боку Європи, їх життя протікає звично. Люди ходять у кафе, гуляють, проводять фестивалі, відвідують філармонії та концерти. Живуть собі спокійним, комфортним життям. Тому до них треба достукатися різними видами мистецтва, доносити їм різноманітний український контент. Тоді є шанс, що іноземці зможуть осягнути всю картину руйнації України, яку бачимо ми з вами», - переконаний композитор Ілля Разумейко.

Також 22 травня у Роттердамі Ілля та Роман зіграють окремий твір — п'єсу «Маріуполь», яка була написана за два дні до російського вторгнення. Композитори хочуть поєднати музику з відеорядом реальних злочинів, скоєних окупантами в Маріуполі. Цим перформансом вони прагнуть показати іноземним глядачам, з якими наслідками війни зіткнулися тисячі українців.

Любов Базів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-