Мода і війна. Українські дизайнери вчаться шити берці й плести маскувальні сітки

Мода і війна. Українські дизайнери вчаться шити берці й плести маскувальні сітки

Укрінформ
А після війни готові підіймати вітчизняну легку промисловість

Відомі українські дизайнери та модні бренди з перших днів війни росії проти України перелаштували свої виробництва на пошиття військового одягу та взуття. Вони намагаються максимально забезпечити наших воїнів на фронті теплими та зручними речами, а також зберегти робочі місця для своїх працівників.

Олена Ворожбит і Тетяна Земскова, дизайнерки відомого українського бренду, розповіли, що їх як творців красивого одягу раніше весь час цікавили нові тренди, актуальні тканини, цікаві ідеї, а зараз у їхнє життя увійшли нові і зовсім не гламурні слова: «балаклави», «розгрузки» та інша військова термінологія.

Олена Ворожбит і Тетяна Земскова
Олена Ворожбит і Тетяна Земскова

«Але сподіваємося, що це не надовго! - висловлюють надію дизайнерки. - Хлопці, - звертаються вони до наших захисників, - ми робимо все можливе, щоб вам було тепліше, зручніше, комфортніше, але пообіцяйте, коли все це закінчиться, коли ми здобудемо перемогу, ви прийдете до нас, і ми пошиємо найяскравіші, найсвятковіші сукні для ваших коханих жінок. Слава Україні!».

Від початку логотип бренду цих прекрасних дизайнерок включав літери Z і V, які російські військові зараз використовують на своїй техніці. «За трагічним збігом саме ці перші літери складають логотип нашого бренду, створеного у мирному й незалежному Києві понад двадцять років тому. Ми не хочемо перекреслювати свою історію через символіку окупантів. Але ми теж розуміємо, як важливо зараз не ранити нікого – ні словом, ні символом… Тому ми тимчасово, до нашої перемоги, змінимо наш знак, залишаючись при цьому тими самими вашими Vorozhbyt&Zemskova» - таку заяву вони розмістили на своїй сторінці у ФБ.

Засновниця та дизайнерка брендового жіночого одягу Arutiunova Анна Арутюнова зі своєю командою продовжує працювати в Дніпрі. «У цей, дуже важкий і складний час для нашої держави і для усіх нас, українців, вся наша команда, наше виробництво та наші майстри продовжують роботу в місті Дніпро. Ми відшиваємо велику кількість теплого одягу для наших захисників, для нашої армії. Ми дуже-дуже віримо в те, що зовсім скоро ми всі будемо разом. Ми віримо у перемогу», - каже Арутюнова.

Відомий український дизайнер Андре Тан, який одним з перших почав шити одяг для військових, вже мріє про те, яких неймовірних суконь для наших жінок він нашиє після перемоги. «Перше, коли закінчиться війна, я зі своєю командою ANDRE TAN почну піднімати легку промисловість і буду шити вже не спецжилети і військовий одяг, а красиві і розкішні сукні для найкрасивіших жінок у світі – для українок», - зізнався Андре Тан.

Засновниця бренду Litkovskaya Лілія Літковська також вже повернулася з-за кордону, куди виїздила на початку військової агресії, і зараз зібрала свою команду у Львові. Вона відкриває там виробництво, щоб дати роботу своїм працівникам, а також забезпечити роботою вимушених переселенців.

Фото:@litkovskaya_official/Instagram
Фото:@litkovskaya_official/Instagram

«Війна розкидала членів команди Litkovskaya по Україні, деякі, як і я, поїхали до інших країн. Тиждень тому я повернулася до України і знову зібрала свою команду у Львові. Ми починаємо працювати над просуванням нашої неймовірної країни та наданням робочих місць біженцям в Україні та Європі. Їм треба підтримувати свої сім'ї, а економіка України має працювати, незважаючи на скрутні часи» - розповіла вона.

Серж Смолін
Серж Смолін

Дизайнер чоловічого одягу Серж Смолін (бренд IDol) налагодив виробництво маскувальних сіток та сам активно займається цією справою.

Дизайнерка Юлія Псарьова теж долучилася до активної допомоги Україні, молода мисткиня переконана, що зараз ми повинні бути об`єднані, як ніколи: «Ми повинні бути толерантними один до одного, не з’ясовувати, хто зробив більше, а хто менше, або хто виїхав, а хто лишився. Ми повинні зосередити свої сили на тому, що кожен може зробити зараз, чим кожен може допомогти і як будемо відбудовувати свою країну».

Ігор Сидлецький
Ігор Сидлецький

Також у перші дні війни переорієнтував своє виробництво і модний бренд Sidletskiy дизайнера Ігоря Сидлецького. Він почав пошив курток, футболок і шапок для потреб української армії. Куртки - теплі, об’ємні – з кишенями та замками. Налагодили виробництво флісових зіперів та білизни. Все це абсолютно безкоштовно надсилається в різні точки України.

Засновник бренду взуття HONCHARENKO Богдан Гончаренко розповів, що зараз його бренд вже почав відшивати теплі балаклави для тероборони, для наших Збройних Сил. «Починаємо допомагати тим, чим можемо, тому тримаємося, перемога буде за нами!», - переконаний Гончаренко.

Аліна Качоровська
Аліна Качоровська

Ще один відомий український бренд взуття Kachorovska та його засновниця Аліна Качоровська також переорієнтували своє виробництво на допомогу українській армії - виготовляють берці для ЗСУ та тероборони.

Львівський бренд STARCHAK дизайнерки Марії Старчак шиє для військових термобілизну і шкарпетки, а також взялися за розробку тактичних жилетів.

Марія Старчак / Фото: Дмитро Алабугін
Марія Старчак / Фото: Дмитро Алабугін

Серед українських брендів, які активно допомагають наблизити перемогу України також: Ruslan Baginskiy, the COAT by Katya Silchenko, FROLOV, Bevza, GEPUR та багато інших.

Фото: Дмитро Алабугін
Фото: Дмитро Алабугін

Ми вдячні українській модній індустрії і кожному дизайнеру окремо за допомогу нашій армії. Ви ще пошиєте для нас найкрасивіше вбрання, і ми носитимемо його з величезною любов’ю!

Любов Базів

За матеріалами UKRAINIAN FASHION WEEK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-