Шопен та Моцарт для України

Шопен та Моцарт для України

Репортаж
Укрінформ
В Амстердамі відбувся благодійний концерт, де звучали класики та мелодії тих, хто захищає Україну зі зброєю в руках

Повітря Амстердаму нібито просякнуте жовто-блактиним присмаком тривожного очікування і підтримки. Забарвлені знацомими зараз всьому світу кольорами України трамваї, риштування, закрита жовто-блактиною сіткою, підсвічена зараз будівля Амстердамської філармонії – все зараз нагадує про криваву війну та мужність стійкого народу України, котрий захищає Європу та решту західного світу від нашестя орди під проводом її безумного ордоводця.

Побачивши мою вишиванку, зазвичай дуже пильна охорона Concertgebouw пропустила мене крізь службовий вхід, не перевіряючи списків запрошених та не інструктуючи про правила зйомки в цій залі, яка на своєму віку приймала багатьох найкращих музикантів сучасності.

Цього вечора Філармонія слугувала особливій місії – місії визнання і любові, місії допомоги і підтримки Україні. Адже вона надала свою сцену десяткам Музикантів з різних країн світу, готових підняти свій голос на захист миру та єднання.

Хвилювання передавалося всім учасникам – організаторам, волонтерам, музикантам симфонічного оркестру, солістам, глядачам, які тільки починали заповнювати залу.

- Тільки б не заплакати, тільки б не заплакати, коли я буду співати Гімн України, - молилася в кутку сцени українська співачка Марія Головченко.

Почувши перші акорди Гімну, зала встала, і голандці, які не знали Майдану, нібито промовляючи «ми з вами», поклали руки на їх серця, які не знали війни. Голос Мар'яни неначе об'єднав усіх присутніх, нібито їхні руки стиснулися в бажанні допомгти, підтримати і посилити Країну.

Ведуча вийшла на сцену і надала слово ініціаторам. Виявляючи всю відповідальність та ледь стримуючи сльози, блискуча віолончелістка Майя Фрідман, яка народилася в Москві, та українська піаністка Ганна Федорова розповіли про те, як народилася ідея проведення концерту.

На самому початку воєнних дій вони зідзвонилися, щоб поділитися болем, і зрозуміли, що не зможуть відсторонено спостерігати за тим, що відбувається. Ідея прийшла до обох одночасно, і ось вони вже залучають перкусіоніста Костю Наполова, і нідерландський благодійний фонд GIRO555, і керівництво Concertgebouw, и багатьох інших до організації цього концерту.

Список учасників дійсно вражає: окрім самих Майї, Ганни та Костянтина, на сцену вийшли грузинська піаністка Ніно Гветадзе, голандська скрипалька єврейського походження Ліза Ферштман, українська скрипалька Діана Тищенко, альтистка зі Львова Дана Земцова в дуеті з українським піаністом Борисом Федоровим та багато інших.

Зал аплодував і Гімну України, і творам Мирослава Скорика, Шопена, Моцарта, Крістіана Ріхтера, Пабло Казалса, Михаеля Куделя.

Про виконання композиції «Тристіум» українського композитора Святослава Лунєва варто сказати окремо. Диригувати оркестром на сцену вийшов його учень Максим Шалигін. Ділячись своїм болем, він звернувся од слухачів – адже саме в цей момент його Учитель Лунєв зі зброєю в руках захищав один з київських мостів…

Концерт тривав нанабагато довше, ніж зазвичай, і завершився Колисковою самого Максима. Си варто казати, що зал аплодував навстоячки. Тут не було ні звичайних овацій на біс, ні чергових виходів зі сцени. Концертна рутина відійшла на другй план, змінившись на почуття любові, єднання і презирства до тих, хто грубим чоботом ненависті порушує самі підвалини нашого спільного людського існування.

На сцену вийшла відома голаднська телеведуча Венді фан Дяйк, що представляла фонд Giro555, та оголосила фінансові результати благодійної акції. Завдяки зусиллям Майї, Ганни, Костянтина та всіх учасників цього чудового концерту, за цей вечір Concertgebouw вдалося зібрати для України 101 020 євро.

Слава Україні, Слава героям, і велика повага тим, хто лише за кілька днів зміг організувати таку видатну подію.

Аркадій Митник, Нідерланди

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-