Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики
Гостиний двір обов’язково буде громадським простором
21.01.2022 11:36

Одним із резонансних об’єктів “Великої реставрації”, безумовно, є Гостиний двір у Києві. Це монументальний торговий комплекс на Контрактовій площі на Подолі, частково зведений у 1809-1813 роках і реконструйований у 1983-1990 роках. Його вважають центральним елементом архітектурної пам’ятки –  комплексу споруд Контрактової площі. Тривалий час споруда перебувала в занедбаному стані, й лише наприкінці минулого року на об’єкті почалися роботи.

Перед святами, подивитись, як вони ведуться у перші дні відновлення Гостиного двору, приїхав міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко. Укрінформ попрохав міністра розповісти про хід і перспективи реставрації.

- Ви багато уваги, часу та зусиль приділяєте реконструкції Гостиного двору. Чому, на ваш погляд, цей об`єкт є настільки важливим для столиці?

- На мій погляд, об’єкт є важливим не тільки для столиці, а й для всієї країни. Саме тому ми й відстоювали позицію, щоб Гостиний двір став пам’яткою національного значення. Це був перший торговий центр Києва, який розташовувався на головній торговій площі міста. Це місце, яке відображає одну з цінностей українців – прагнення справедливості, коли активісти у 2014 через суд скасували дозвіл на «реконструкцію» будівлі посіпаками Януковича та вберегли будівлю від долі чергового торговельного центру. Це місце, яке знаходиться в епіцентрі туристичного попиту, а відтак – впливає на те, яким сприймають Київ, і звідси – всю країну. Без Подолу – Київ неможливий. А його серце – це Гостиний двір та Контрактова площа. Саме тому.

- Чи розпочались, як було заплановано, у грудні минулого року протиаварійні роботи? Що передбачають ці роботи – чи буде це фактична консервація об`єкту з тим, щоб зупинити його руйнування та ліквідувати занедбаність, а вже потім перейти до реконструкції за майбутньою концепцією? Чи Національний заповідник "Софія Київська", що є балансоутримувачем будівлі, вже обрав виконавця цих робіт через переговорну процедуру закупівлі? А ще уточніть, будь ласка, чи є сума у 37,9 млн грн, що фігурувала в медіа, вартістю цих робіт?

У лютому протиаварійні роботи на Гостиному дворі буде завершено

- Так, минулого року роботи було розпочато. Незважаючи на бюрократичні процедури та скепсис, вони продовжуються впродовж зими. Наразі тривають протиаварійні роботи, мета яких - зупинити пам’ятку від руйнування та підготувати її до реставрації. Остання, в свою чергу, розпочнеться після розробки прєктно-кошторисної документації на основі концепції відновлення простору Гостиного двору.

Що ж до протиаварійних і консерваційних робіт, то триває відновлення електропостачання та водопостачання, виготовлення металевих конструкцій та влаштування паркану по периметру, зварювальні роботи, бетонування металевих стійок паркану.

Перед цим майстри виконали монтаж системи електропостачання, розчистили територію від чагарника, провели демонтаж металевих карнизів та монтаж риштувань. У лютому протиаварійні роботи буде завершено.

Ви запитували про суму – для протиаварійних робіт вона складає 33 млн 203 881 тис грн. За переговорною процедурою, Національний заповідник «Софія Київська», що є балансоутримувачем будівлі, визначив підрядником ТОВ «Інжинірингова компанія Планета Буд».

Щодо самої концепції. Ми створили робочу групу з питань розробки концепції розвитку Гостиного двору при МКІП. Триває обговорення.

По її затвердженню буде розпочато наступні етапи: створення проєкту реставрації та самі реставраційні роботи.

- Ви повідомляли, що Гостиний двір, на противагу попереднім планам створення чергового торговельно-розважального центру, має стати громадським простором, мистецько-культурним об`єктом. Для цього, за вашими словами, має бути розроблена покрокова дорожня карта реставрації та розвитку Гостиного двору, до чого будуть залучені фахівці та громадськість. На якому етапі перебуває розробка цієї дорожньої карти?

Гостиний двір обов’язково буде мультифункціональним громадським простором

- Мистецько-культурна складова обов’язково має бути визначальною для Гостиного двору. Як і те, що він повинен стати громадським простором. Саме тому робоча група при міністерстві одностайна, що Гостиний двір буде мультифункціональним простором.

Дорожня карта є додатковим, доповнюючим концепцію документом. Як тільки робоча група фіналізує її – ми повідомимо громадськості.

- У листопаді у Києві були проведені воркшопи про майбутнє Гостиного двору, для киян було запущено відповідне опитування. Також було оголошено про проєктний семінар «Гостиний двір: Фокус уваги –  візія» для розробки тієї самої дорожної карти відновлення. Як ви оцінюєте ці заходи, що вони дали, що з анонсованим семінаром?

Усі кияни мали змогу висловити свої ідеї та пропозиції щодо майбутнього Гостиного двору

- Дослідники громадської організації «Урбанина» вивчили Контрактову площу, проаналізували транспортні та людські потоки, а також типові маршрути, зробили історичний та архітектурний аналіз. Усі кияни та мешканці Подолу мали змогу висловити свої ідеї та пропозиції щодо майбутнього Гостиного двору.

Тепер робоча група може вибудовувати бачення концепції трансформації Гостиного двору та шляхи його розвитку на основі результатів досліджень. Зауважу, що це важливий етап, бо дослідження на основі опитувань у таких сенситивних темах дуже важливі.

- Було оголошено про спільні зусилля Мінкульту та громадської організації «Урбанина» по розробці концепції відновлення Гостиного двору та Контрактової площі. Результати опитування киян та інша інформація, що представлена на сайті організації  під шапкою Гостиний двір – це ескіз, проєкт цієї концепції чи вже сама концепція?

- Це лише попередній проєкт, який узагальнює інформацію, зібрану в дослідженнях, а не фінальне рішення щодо концепції.

- Як буде ухвалюватися рішення про затвердження концепції відновлення Гостиного двору, якщо фахівці, громадські активісти розійдуться у своїх думках і не дійдуть згоди щодо єдиної концепції?

Концепція Гостиного двору перед тим, як замовляти по ній проєкт реставрації, буде презентована громадськості

- Розбіжності, звісно, можуть виникати на етапі обговорення, але ми будемо намагатись знаходити консенсус. І само собою концепція Гостиного двору буде презентована громадськості перед тим, як замовляти по ній проєкт реставрації.

- Пролунало, що роботи на Гостиному дворі вестимуться в рамках програми «Велика реставрація», звучали суми на рівні сотень мільйонів доларів. Чи закладені вже ці кошти в програму, чи реально говорити про точніші прорахунки?

- Так, відновлення Гостиного двору відбуватиметься у межах програми «Велика реставрація». Її бюджет на 2022 рік – 3 млрд грн із загального фонду. Тобто кошти у міністерства є. Щодо сум на рівні сотень мільйонів доларів – поки зарано давати оцінку вартості реставраційних робіт, адже ним має передувати затвердження проєкту реставрації на основі концепції. Але його реставрація – це все ж не сотні млн доларів. Мають бути цифри на порядок менші, хоча це значні кошти. Але головне, що міністерство зможе закумулювати для цих робіт гроші.

- На які етапи буде поділено реконструкцію, на які часові періоди. Скільки вона триватиме? Раніше ви говорили, що за два роки можливо відновити об`єкт і називали це «амбітними планами». На сьогодні ці амбіції зросли чи не змінились?

- Амбітні плани залишаються бути амбітними, бо Гостиний двір сам по собі амбітний проєкт. Два роки – це найбільш оптимістичний сценарій і ми орієнтуємось йти саме по ньому.

- Чи братимуть участь у подальших роботах, як спостерігачі, учасники містозахисного руху?

- Вони вже беруть участь у робочій групі. Все відбувається максимально прозоро та відкрито.

- На цьому етапі, коли ще немає остаточної концепції відновлення Гостиного двору, якби, припустимо, доручили архітектору (чи реставратору) Олександру Ткаченку реалізувати власне бачення, якою була б його концепція Гостиного двору?

Гостиний двір – історичне місце, яке вперше в Україні почнуть реставрувати з урахуванням потреб містян

- Як міністр я дуже солідарний з баченням Гостиного двору як мультифункціонального простору. Та й як киянин, також.

- Чи є довгострокові плани використання Гостиного двору після реставрації? Чи змінить новий об`єкт роль та місце в житті столиці всього комплексу Контрактової площі?

- Звісно, змінить в кращу сторону. Як тільки буде схвалено концепцію майбутнього простору Гостиного двору, історичне місце вперше в Україні почнуть реставрувати з урахуванням потреб сучасних містян. Йдеться про нове життя всієї Контрактової площі.

Укрінформ

Фото Євгена Котенка

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-