«Калігула», Скрябін, «Травіата» і не тільки. Театральний рік

«Калігула», Скрябін, «Травіата» і не тільки. Театральний рік

Укрінформ
Укрінформ дізнався, що цікавого готують для глядачів театри у 2022 році

Звісно, театри міряють час не роками, як люди, а театральними сезонами, і 1 січня для них не є початком нового відрізку роботи. Тим не менше, на старті цього року я поцікавилася, які прем’єри вони для нас приготували у 2022.

Не всі ще уклали свій репертуар остаточно, тому інформація про нові вистави може доповнюватися, а ми обов’язково вам про це розкажемо.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

До кінця сезону театр планує випустити 3 нові роботи:

● Виставу «Кар'єра Никодима Дизми» (автор – Тадеуш Доленга-Мостович) від режисера Дмитра Чирипюка орієнтовно випустять до Дня театру (27 березня).

Дмитро Чирипюк
Дмитро Чирипюк

● Вистава «Калігула» за Альбером Камю від режисера Івана Уривського з’явиться на Камерній сцені театру на початку квітня.

Іван Уривський з акторами
Іван Уривський з акторами вистави «Калігула» / Фото: Юлія Вебер

● В червні планується прем’єра вистави «Візит» за Фрідріхом Дюрренматтом, яку поставить режисер Давид Петросян.

Давид Петросян
Давид Петросян

● Також у лютому відбудеться прем'єра відеоверсії вистави «Verba» (режисер Сергій Маслобойщиков) спільно з Театром 360 градусів.

«Verba»
«Verba»

Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка

● 30 січня поціновувачі балету побачать на сцені Національної опери України оновлену виставу «Вечори на хуторі біля Диканьки»

«Вечори на хуторі біля Диканьки»
«Вечори на хуторі біля Диканьки»

Балет на музику Євгена Станковича, що спочатку  мав назву «Ніч перед Різдвом», був поставлений у 1993 році Віктором Литвиновим. В жовтні 2015 року після більш як чотирирічної перерви балет знову повернувся на сцену театру вже під назвою «Вечори на хуторі біля Диканьки». І от зараз після чергової дворічної паузи у показах, що дала можливість авторам переглянути й оновити костюми, декорації, відшліфувати хореографію, глядачі мають нагоду знову поринути у світ фантасмагорії.

● Також театр планує в цьому році прем’єру опери «Травіата» Джузеппе Верді в оригінальній версії головного режисера театру Анатолія Солов’яненка. Наразі точна дата прем’єри не відома, але визначено, що сценографію робитиме Андрій Злобін, художник по костюмах – Ганна Іпатьєва. 

/ Фото: Національна опера України імені Т. Г. Шевченка
«Травіата» / Фото: Національна опера України імені Т. Г. Шевченка

Київський національний академічний театр оперети

● Вже на 25-26 лютого Національна оперета України готує прем’єру музично-пластичної вистави THE BALL / БАЛ від режисера Маттео Спіацці (Італія) та балетмейстера Каті Тубіні (Італія).

Маттео Сп'яцці / Фото: Національна оперета України
Маттео Сп'яцці / Фото: Національна оперета України

Це танцювальне шоу, події якого відбуваються в Італії. Танцювальний зал – своєрідна машина часу, яка проходить крізь усе ХХ століття, що сповнене потрясінь та різких драматичних змін.

У шоу застосовуються не документальні факти, а легенда, яка розповідає про те, як змінювалася красива країна (Bel Paese).

Фото: Національна оперета України
Фото: Національна оперета України

Хронологія шоу закінчуються до появи Інтернету. Музично-пластична вистава дасть змогу глядачам насолодитися граційністю танцю, сплетінням музики і пісень.

Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки

На цей рік, починаючи з весни, театр запланував кілька прем’єр.

● Вистава «Паромник» за драматичною п’єсою сучасного британського драматурга і сценариста Джеза Баттеруорта від режисера Кирила Кашлікова. Тематика п’єси суспільно-політична, сюжет засновано на реальній історії родини автора.

Кирило Кашліков / Фото: mind.ua
Кирило Кашліков / Фото: mind.ua

● Також буде поставлено виставу за п’єсою канадського драматурга і сценариста, номінанта премії Тоні й премії Оскар Бернарда Слейда «Саме там, саме тоді» від режисерки Ірини Барковської. Це романтична історія про випадкову романтичну інтригу, яка переросла у дещо більше. 

● Третьою програмною виставою цього року має  стати «Безіменна зірка» – за п’єсою відомого румунського письменника та драматурга Михаїла Себастіану, написана у 1942 році. Постановкою цієї вистави займається актор і режисер Євген Лунченко.

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі

● На весну, орієнтовно на квітень, театр планує прем’єру вистави «Гамлет» від головної режисерки театру Тамари Трунової.

● У 2022-му році Стас Жирков поставить у своєму театрі дві вистави: на малій сцені – виставу «Катапульта» за п'єсою Дмитра Богословського (за його п'єсою в театрі вже йде вистава «13 перших правил»). Також відбудеться прем'єра ще однієї його вистави на основній сцені, але поки що театр не розкриває всі карти драматурга.

● Режисер Олексій Лісовець починає працювати на малій сцені над п'єсою "Зниклий велосипедист".

● 8 лютого – офіційна прем'єра "Несмішного стендапа" режисерки Тамари Трунової.

● Восени італійський режисер Маттео Спіацці поставить на Лівому березі вже третю свою виставу, цього разу це буде класична комедія дель арте (коли актори грають у масках, що закривають лише половину їхнього обличчя). Будуть пісні у виконанні акторів та жива музика (оркестр). Вистава ставитиметься за п'єсою "Венеціанські близнюки" Карла Гольдоні. Це буде перший переклад п'єси українською.

Також до кінця року заплановані прем'єри режисерів Тані Губрій, Олександра Середіна, Оксани Дмитрієвої.

У вересні відбудеться другий фестиваль пам'яті Едуарда Митницького.

Київський академічний драматичний театр на Подолі

● 11 лютого відбудеться прем'єра комедії «Право на ліво» (автор Дональд Черчілль) від режисера Ігоря Матіїва.

Ігор Матіїв / Фото: Ira Marconi
Ігор Матіїв / Фото: Ira Marconi

● 3 березня – прем’єра вистави за творами Кузьми «Я, Паштєт і армія» від режисера Володимира Кудлінського.

Володимир Кудлінський / Фото: Театр на Подолі
Володимир Кудлінський / Фото: Театр на Подолі

● Театр також планує випустити «Марсіанські хроніки» Рея Бредбері, але через складний формат хоче, щоб виставу, котру випускав Віталій Малахов, продовжили кілька режисерів, дату прем'єри назвати складно.

● Взимку, до дня народження Сковороди театр також хоче випустити виставу за його творами.

«Минулого літа в Чулимську»
«Минулого літа в Чулимську»

З 20-го січня у театрі на Подолі стартує Марафон вистав Малахова, будуть показані усі, які змогли знайти і відновити. Зокрема, і легендарна вистава «Минулого літа в Чулимську», і «Вічно живі», поставлені як реакція на війну, і «Він моя сестра», що йде в антрепризі, й навіть «Передчуття Мини Мазайла».

«Вічно живі»
«Вічно живі»
«Передчуття Мини Мазайла»
«Передчуття Мини Мазайла»

Київський національний академічний Молодий театр

Театр запланував на рік чотири нові вистави.

● На січень – прем’єру за п’єсою «З неба упало три яблука» Наріне Абгарян від режисерки Марії Лук’янової.

Марія Лук'янова
Марія Лук'янова

● На лютий планується прем’єра вистави «Дует» за американським драматургом Едвардом Олбі від режисерки Анни Пироженко.

● Навесні – «Любов ідіота» за романом Федора Достоєвського «Ідіот», в постановці Андрія Білоуса, в головній ролі – Борис Орлов.

Андрій Білоус / Фото: В. Котенок
Андрій Білоус / Фото: В. Котенок

● Далі в планах Молодого театру – «Осіння соната» Інгмара Бергмана у постановці Тараса Криворученка.

Київський академічний театр «Золоті ворота»

● 27 січня 2022 року в рамках проєкту «OPEN_MIND_STUDENT» відбудеться прем’єра вистави «Мать Горького» (авторка – Лєна Лягушонкова, режисерка – Таня Губрій) за підтримки НСТДУ.

● 18 та 20 лютого – прем’єра вистави «Тест» (автор – Лукас Берфус, режисерка – Тамара Трунова) за підтримки посольства Швейцарії в Україні.

Тамара Трунова
Тамара Трунова

На травень, в рамках проєкту «OPEN_MIND_STUDENT», запланована  прем’єра вистави «Справа Честі» (автор – Лутц Хюбнер) від режисерки Анни Турло.

● У червні – прем’єра вистави «Кортес» (авторка – Лєна Лягушонкова) режисер Максим Голенко.

Максим Голенко
Максим Голенко

● Також на цей рік театром «Золоті Ворота» заплановано: створення музичної моновистави, прем’єра вистави режисерки Анни Турло (в рамках реалізації гранту президента України молодим митцям) та  прем’єра вистави режисера Мартіна Бороша (за підтримки посольства Угорщини в Україні).

Анна Турло / Фото: Zoloti Vorota Teatr
Анна Турло / Фото: Zoloti Vorota Teatr

Київський академічний театр «Актор»

На весну-літо 2022 року в театрі заплановано дві прем’єри.

● Вистава «Гравці» за Миколою Гоголем, від режисера Івана Даніліна та «Собача будка» (за п’єсою Марини Смілянець) від режисера Андрія Святецького.

Андрій Святецький
Андрій Святецький

Київський академічний театр юного глядача на Липках

ТЮГ представить у цьому році кілька нових театральних постановок.

● Вже 21 та 22 січня відбудеться прем’єра вистави «Називай мене Пітер» від режисера Давида Петросяна (автор – Ян Фрідріх). Це іронічна комедія на 1 дію, в якій розповідається щемлива історія підлітків і їхні пошуки свого місця в реальному світі. Обмеження по віку: від 8 років.

● 29 та 30 січня у ТЮГу відбудеться прем’єра вистави англійською мовою «The City Was Where» від режисера Алекса Боровенського. Жанр: історія про дива для сімейного перегляду за мотивами творів Рея Бредбері: "Дивне диво", "Вино з кульбабок" та "451° по Фаренгейту". Рекомендований вік: від 9 років.

Алекс Боровенський
Алекс Боровенський

● 18 та 19 лютого – прем’єра вистави «Аутсайдери» за мотивами творів Пелевіна, Орвелла та Босха від режисера Олега Мельничука. 

Вистава для тих, хто хоч раз виходив за межі усталених правил, перевертав життя догори дригом і хто добре знає – велике видно здалеку. Рекомендований вік – від 14 років.

● У березні молода талановита режисерка Вероніка Літкевич, випускниця Дмитра Богомазова, ставить казки Оскара Уйльда на великій сцені ТЮГу. На перспективу найближчого часу театр очікує нові проєкти від Руслана Гафурова (заслужений актор України, провідний актор ТЮГу), Павла Гатілова (Харківський театр імені Пушкіна) та Михайла Урицького (режисер театру ляльок). 

Вероніка Літкевич
Вероніка Літкевич

Київський академічний театр Українського фольклору "Берегиня"

Цей рік – ювілейний для відомого українського драматурга Миколи Куліша, тому «Берегиня» планує в своєму репертуарі, можливо, навіть кілька вистав за його творами. Які саме це будуть постановки і їх кількість, залежатиме від результатів грантового сезону УКФ.

В театрі розповіли, що наразі роботу над постановкою вистави «Острів сліз» (яка вже була проанонсована) за сценарієм Івана Миколайчука в співавторстві з французькою режисеркою Еліане Сабате – довелось зупинити. Оскільки до виходу на екрани кінострічки за цим сценарієм пані Сабате не бачить можливості  втілення  його на сцені. 

Але «Берегиня» все ж планує в цьому році випустити виставу за сценарієм Івана Миколайчука. Зараз тривають різні робочі моменти: пошук та обробка матеріалу, в тому числі музичного.

Окрім оновлення репертуару, театр чекає також оновлення приміщення, планує ремонт сцени, глядацької зали, а також фасаду театру. В рамках цього оновлення є мрії розширити можливості для відвідування театру людей з обмеженими можливостями. 

Дикий театр

● На початку березня відбудеться прем'єра спільного проєкту з Одеським театром Василька – вистава «Бука» в постановці Максима Голенка (текст написали Лєна Лягушонкова, Катерина Пенькова).

● В кінці березня режисерка Наташа Сиваненко випустить «Піну Днів» за мотивами роману Бориса Віана (інсценізація О.Доричевського).

Наташа Сиваненко
Наташа Сиваненко

● На кінець весни Юрій Радіонов представить режисерське бачення тексту «Покоління Секонд Хенд» за книгою Світлани Алєксієвич.

Юрій Радіонов
Юрій Радіонов

● Влітку вийде вистава за оповіданнями Скрябіна від Олексія Доричевського.

● Якщо Дикий театр отримає підтримку УКФ, то планує випустити нашумілу історію «Мій юний принц» у співпраці з Олексієм Гладушевським.

На етапі обговорення зараз – тексти для постановки з Валерією Федотовою і Танею Губрій.

Продовжує працювати Дика Школа, де театр уже випустив виставу "Жуй.Ковтай", і до кінця року випустить ще одну. 

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-