«єПідтримка» в дії: Зрослі продажі книгарень і запит на українську книжку

«єПідтримка» в дії: Зрослі продажі книгарень і запит на українську книжку

Укрінформ
Видавці й представники книгарень сподіваються, що ця тенденція збережеться і в 2022 році

Державна програма «єПідтримка», яка офіційно запрацювала 19 грудня, значно підвищила продажі книжок на ринку. Зимові свята також посприяли збільшенню кількості охочих витратити свою тисячу саме на книги.

Представники різних книгарень і видавництв України розповіли Укрінформу про зростання зацікавленості книжками серед українців, а отже й ефективність державної програми «єПідтримка». Так, у деяких книгарнях продажі книжок зросли втричі, й є сподівання, що ця тенденція збережеться і на початку 2022 року. Видавці пропонують зробити цю програму щорічною, бо це і пропаганда читання, і підтримка книготоргівлі, й підвищення культурного рівня населення, і, зрештою, простий, але корисний проєкт влади.

«БУМ КНИГОПРОДАЖІВ – ЧУДОВИЙ ЗБІГ СВЯТ ТА ВДАЛОЇ ІНІЦІАТИВИ ВЛАДИ”

Фото: Happy Monday
Фото: Happy Monday

Оксана Зьобро, Видавництво Старого Лева

«З першого ж дня, відколи почалися виплати за програмою «єПідтримка», став відчутним приплив покупців. Першого ж дня виторг і онлайн-магазину Видавництва Старого Лева, і книгарень зріс удвічі. З того часу динаміка зберігається, і навіть відчутний певний приріст – у 2-2,5 разу. Звісно, це чудовий збіг, що виплати поєдналися в часі зі святами Миколая, Різдва, Нового року. Ми вже у попередні роки спостерігали зріст зацікавлення аудиторії до книжки як для подарунка не лише для дітей, а й для дорослих, і відповідно готуємо спеціальний різдвяний, святковий асортимент книжок. Але ми можемо порівняти цифри і торішні, й нинішні – і тут вплив цієї «єТисячі» відчутний, і, власне, цей приріст – саме завдяки їй», – розповіла керівник відділу PR & Marketing Видавництва Старого Лева Оксана Зьобро.

Вона також відзначила, що географія продажів і замовлень онлайн свідчать про велике зацікавлення до книжкової продукції як серед жителів великих міст, так і маленьких міст і містечок.

«Ми бачимо запит на якісну українську книжку. При цьому ми розуміємо, що за останні два роки наша аудиторія – це переважно середній клас, він значно втратив у своїх прибутках, і книжка не є товаром першої необхідності. І саме те, що, коли з’являються кошти, які можна реалізовувати не на базові потреби, продукти, комуналку тощо, то увага йде саме до книжок», – підкреслила Зьобро.

Водночас вона висловила сподівання, що позитивна тенденція збережеться і в наступному році, оскільки велика кількість виплат ще відбудеться у післясвятковий період.

«НАКЛАДИ ЗАКІНЧУЮТЬСЯ, І ЗАЗВИЧАЙ «МЕРТВИЙ СЕЗОН» СІЧНЯ-ЛЮТОГО БУДЕ «ВИСОКИМ» ДЛЯ ПОЛІГРАФІСТІВ»

Віктор Круглов, «Ранок»

«Видавництво «Ранок» видає книжки від нуля до young adult, тобто підліткового віку. І в усіх категоріях дуже збільшився продаж цього грудня – мінімум удвічі. Цьому сприяли свята, Національний тиждень читання, що відбувся за ініціативи Українського інституту книги, і, звичайно, дуже серйозно спрацювала програма «єПідтримка», яку видавці вже називають «книжковою тисячею», тому що це стало чи не найвагомішим чинником у зростанні продажів», – сказав генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

Він зазначив, що за деякими даними, від 30% до 40% витрачених з картки «єПідтримка» коштів пішли саме на книжки, що означає підтримку і книгарень, і видавництв.

«У нас це дуже добре спрацювало. Якщо «Ранок» має зазвичай 500 замовлень на день в інтернет-магазині на книжки для дітей, то на Миколая доходило до 3 тисяч, а зараз щодень по тисячі. Закінчуються наклади, а це означає, що у січні-лютому, коли зазвичай усе призупиняється, будуть замовлення для поліграфії», – наголосив керівник видавництва.

Він додав, що в «Ранку» зараз випускають 500-600 назв на рік, але нині збільшили план і наступного року збираються видати більш як тисячу нових назв книжок, які не могли випускати, тому що не були впевнені, що вони продадуться. «Зараз це як ковток повітря. Книгарі побачили, що є попит на книжки. І я дуже сподіваюся, що це їх підтримає і в 2022 році не буде закриття книгарень», – резюмував Круглов.

«РАДЖУ КОЛЕГАМ НЕ ПІДНІМАТИ ЦІНИ, АДЖЕ ХТО ПРИЙДЕ З “єТИСЯЧЕЮ”, НЕ БУДЕ ВТРАЧЕНИЙ ДЛЯ КНИЖКОВОГО РИНКУ І В НАСТУПНІ РОКИ»

Олександр Красовицький, «Фоліо»

«Сам факт наявності програми «єПідтримка» – це дуже суттєва допомога видавцям на книжковому ринку. Я впевнений, що досвід, який буде отримано в цьому році, держава повинна використати і в майбутньому. Такі програми є в багатьох країнах Європи, зокрема подібні програми пропонують своїм громадянам в Італії й Угорщині», – сказав генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. 

Він наголосив, що продажі збільшилися й у «Фоліо», й в інших видавців. «Скажімо, у нас приблизно вдвічі збільшилися продажі через сайт видавництва, але головні продажі йдуть через найбільших гравців ринку – «Книгарню Є», «Букву», «Yakaboo». За моїми даними, продажі книжок «Фоліо» в середньому збільшилися там у три рази. Тобто дві третини з цих покупок – це книжки, які замовляють люди, що не звикли ходити в книгарні», – зазначив керівник «Фоліо». 

Щодо асортименту він зауважив, що багато хто вибирає дешеві книжки, які тривалий час не продавалися, таким чином люди, маючи цю тисячу, хочуть її використати на максимальну кількість книжок. Зрозуміло, це люди, які не мають грошей на книжки і в першу чергу дивляться на ціну.

«Дуже добре продаються підготовані видавництвом комплекти з наших книжок на тисячу гривень, щоб люди одразу побачили варіанти вибору, який видавництво робить за них. Таким чином люди довіряють видавництву», – розповів генеральний директор. 

Він додав, що з нового року «Фоліо» складатиме нові комплекти – для тих, хто з’явиться на цьому ринку вперше.

«Я впевнений, що зараз ми маємо тільки маленьку частину айсберга, який випливе наверх після свят. Багато хто з людей буде користуватися цією тисячею не одразу, а поступово – витратить щось зараз, щось потім. І впевнений, що частина книжок, 25-30%, буде в програмі й надалі. Тому наступний рік буде жорсткий для книжкового ринку – в плані того, що видавці матимуть вчасно встигати додруковувати наклади. І я раджу своїм колегам не піднімати ціни, – хоч ціни на папір зростають, – бо багато хто, якщо побачить можливість купити побільше книжок за цю тисячу, буде не втрачений для книжкового ринку й у наступні роки», – підкреслив Красовицький.

«НАШІ ПОКУПЦІ ЗАЗДАЛЕГІДЬ НАГЛЕДІЛИ, ЩО ЗМОЖУТЬ СОБІ ДОЗВОЛИТИ, ОТРИМАВШИ «єТИСЯЧУ»

Лілія Орляцька, «Сяйво книги»

Щодо книгарів, то директор книгарні «Сяйво книги» Лілія Орляцька також підтвердила, що продажі книжок збільшилися на 20-30% порівняно з минулим роком, і навіть минулим сезоном.

«Викликано це двома факторами – держпрограмою «єПідтримка» і святковим періодом, тому що під Новий рік люди купують дуже багато тематичної літератури. Особливо на касі у нас розраховуються карткою «єПідтримки». Частина людей навіть проговорювали, що вони нагледіли собі книжки раніше, дочекалися цих грошей і прийшли їх купити. Тобто вони планували, куди витратити ці кошти», – розповіла Орляцька.

Вона зазначила, що зараз найбільший відсоток цих коштів витрачається саме на книги і саме завдяки цій програмі люди можуть собі це дозволити.

Також вона поінформувала, що загалом, якщо не брати передноворічний період, найбільше у «Сяйві» продається література для дорослих – художня українською мовою та науково-популярна із саморозвитку, також не падає попит на літературу бізнесового напрямку.

«Зараз, перед Новим роком, великий відсоток у продажах дитячої літератури, хоча дорослої все-таки більше. І це пов’язано з нашою локацією», – зауважила директор.

Щодо кількості проданих книжок, за її словами, то книгарня стабільно продає за місяць у цей період по 1,5-2 тисячі.

«Зазвичай у книжковому бізнесі перед святами відбувається бум, а в другій половині січня – в лютому трошки падає попит. Але сподіваюся, що нам допоможе «єПідтримка» і дасть якийсь приріст або хоча б не спад», – сказала Орляцька.

«У ПЕРШИЙ ЖЕ ДЕНЬ ДІЇ «єПІДТРИМКИ» КІЛЬКІСТЬ ЗАМОВЛЕНЬ БУЛА ЗАХМАРНОЮ»

Фото: Видавництво «Ранок»
Фото: Видавництво «Ранок»

Ігор Зарудко, «Книголенд»

«Продажі у «КнигоЛенді» збільшилися майже втричі. За асортиментом традиційно для цього періоду часу – Миколая, Новий рік і Різдво – гарно продається дитяча література. Дуже сильно збільшилися продажі нон-фікшн літератури. Я думаю, що саме історія з «єПідтримкою» і збільшила цей продаж, бо не кожен міг собі придбати ці книжки, а вже наступного дня після того, як сертифікати почали видавати, кількість замовлень була захмарна. А на другий-третій день у нас до п’яти разів збільшилися обсяги. Це середній показник по онлайн і офлайн-продажах загалом – 38 книгарень по Україні та інтернет-магазин», – зазначив генеральний директор мережі книгарень «КнигоЛенд» Ігор Зарудко.

За його прогнозами, скоріше за все, після свят тенденція збільшення продажів не збережеться. «Але впевнений, що замовлень буде більше, ніж дотепер у січнево-лютневий період, тому що у людей на руках є «єПідтримка», – підкреслив керівник «КнигоЛенда». 

НАЙБІЛЬШЕ ЧЕРЕЗ «єПІДТРИМКУ» ВИГРАЛИ ВЕЛИКІ КНИЖКОВІ ГРАВЦІ ТА ВИДАВНИЦТВА, БО В НИХ ДУЖЕ ВЕЛИКА ПРОПОЗИЦІЯ»

Анатолій Івченко, Урбіно

“Попит помітно підвищився. Але найбільше виграли великі гравці: Книгарня Є, «Yakaboo» і великі видавництва, бо у них дуже велика пропозиція. Ми це насамперед відчули по тому, як збільшили (приблизно удвічі) замовлення наших книжок«Yakaboo» і Книгарня Є. Деякі наші книжки закінчилися значно раніше, ніж ми очікували (“Йдуть свята”, “Велика книга почуттів” та ще деякі).

У нашому інтернет-магазині продажі теж помітно зросли (десь утричі)”, – розповів директор видавництва “Урбіно” Анатолій Івченко.

Він зазначив, що переважно замовляють комплекти книжок про Енн Ширлі Люсі-Мод Монтгомері та тетралогію “Кава з кардамоном”, “Шоколад із чилі”, “Тирамісу з полуницями”, “Молоко з медом” Йоанни Ягелло.

В ОСТАННЮ ДЕКАДУ ГРУДНЯ Є ЗБІЛЬШЕННЯ ПРОДАЖІВ ПРИБЛИЗНО НА 20% У ПОРІВНЯННІ З АНАЛОГІЧНИМ ПЕРІОДОМ МИНУЛОГО РОКУ”

Микола Кравченко, НОРА-ДРУК 

“У нашій інтернет-книгарні представлені винятково книжки видавництва НОРА-ДРУК, тому ми не розраховували на значний зріст продажів. Однак можна констатувати в останню декаду грудня збільшення продажів приблизно на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ми не можемо констатувати, що це відбулося за рахунок саме «єПідтримки», оскільки немає ідентифікаторів цього проєкту при отриманні платежу від замовника. Наразі у нас немає затримок з оформленням та відправкою книжок, але можемо повідомити, що таки маємо непорозуміння з клієнтами у зв'язку з затримкою доставки посилок Укрпоштою (є затримки – понад тиждень)”, – прокоментував співзасновник видавництва НОРА-ДРУК Микола Кравченко.

ЦЯ ПРОГРАМА – ГАРНА ІН'ЄКЦІЯ ДЛЯ КУЛЬТУРНОЇ СФЕРИ”

Антон Мартинов, видавництво «Лабораторія»

“Програма “єПідтримка” збільшила кількість замовлень в 4-5 разів на нашому сайті. Це невеликі цифри, до 100 замовлень на день. Але це безпосередній контакт із читачем, що важливо для маленьких видавців. З попитом ми справляємось, хоча іноді з невеликими логістичними затримками. Ми готові були б до ще у 2-3 рази більшої кількості замовлень. Але після 200-300 замовлень в день необхідне було б сильне розширення штату. Ми створили спеціальну сторінку на сайті про цю програму, де розказуємо, що клієнт може отримати додатковий 10-відсотковий кешбек при оформленні замовлення до власного кешбеку (від 5 до 15%). Тому, купуючи на 1000 грн, людина фактично має можливість придбати книг на 1150-1250 грн. Люди вертаються за повторними покупками. Загалом, ця програма – гарна ін'єкція для культурної сфери”, – розповів засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов.

Валентина Пащенко, Вікторія Шевченко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-