У Вінниці поставлять виставу за мотивами щоденника загиблого добровольця Євгена Костюка

У Вінниці поставлять виставу за мотивами щоденника загиблого добровольця Євгена Костюка

Укрінформ
У Вінниці за участю ветеранів АТО поставлять виставу молодіжного документального театру «Посеред вогненно-червоних квітів дикого маку...» за мотивами щоденника загиблого 19-річного добровольця Євгена Костюка (Шльоцика).

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила голова ГО «Автомайдан Вінниччина» Таїса Гайда.

«Проєкт документального театру об’єднає дві групи акторів-аматорів: учасників бойових дій та вінницьку молодь, яка про війну чула тільки з екранів телевізора та з соцмереж. Його мета - розповісти засобами сучасного мистецтва про два різних світи, які між собою перетинаються. Основою для написання сценарію стануть сторінки щоденника загиблого добровольця Євгенія Костюка, а також уривки з роману Еріха Марії Ремарка «На Західному фронті без змін»», - повідомила Гайда.

За її словами, це спільний проєкт ГО «Автомайдан Віннничини» та Міського освітньо-аналітичного центру допомоги ветеранам АТО/ООС, членам їх сімей та сім'ям загиблих. м. Вінниці «Ветеранський простір». Вистава «Посеред вогненно-червоних квітів дикого маку…» покликана закріпити у колективній пам’яті українців індивідуальні історії про молодь, яка брала участь у відсічі збройній агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та про події того часу.

Сценарій вистави напише українська письменниця та драматург Наталія Доляк, вона ж буде й режисером-постановником. Через оголошення в соцмережах для постановки спектаклю наберуть 16 акторів-аматорів, з яких шестеро будуть учасниками бойових дій на Сході, решта - молоді вінничани віком 16-25 років. Для спектаклю також створять три оригінальні музичні твори.

Репетиції документального театру та підготовка онлайн вистави документального театру «Посеред вогненно-червоних квітів дикого маку…» відбуватимуться у міському Ветеранському просторі.

Гайда зазначила, що реалізувати цей проєкт його фундатори планують за пів року. Відтак, у червні 2022 року відбудеться прем'єра вистави на малій сцені Вінницького академічного музично-драматичний театру ім. Садовського, який є партнером проєкту. Вона буде посвячена 6-й річниці загибелі Шльоцика. На виставу запросять учасників бойових дій та родини загиблих військових з Вінницької області.

Окрім того, окремо підготують відеоверсію вистави та розмістять її на YouTube та на сайті «Архів історій українців».

Вінничанин Євген Костюк (позивний Шльоцик) пішов в АТО добровольцем. 29 травня 2016 року він був важко поранений, підірвавшись на «розтяжці» у лісосмузі поблизу шахти «Путилівська»(Бутівка-Донецька) у районі Авдіївка-Донецьк. Хлопець помер у ніч на 2 червня у реанімації лікарні ім. Мечникова у Дніпрі. В нього залишились матір і сестра. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, відзнакою «Народний Герой України» та відзнакою ДУК ПС «Бойовий Хрест Корпусу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-