Владислав Берковський, виконавчий директор Українського культурного фонду
УКФ заперечить у суді окремі висновки позапланової ревізії Держаудитслужби
22.10.2021 17:17

Нещодавно у медіа з'явилася інформація щодо результатів ревізії Держаудитслужби в Українському культурному фонді. Зокрема, на брифінгу 18 жовтня екскерівниця УКФ Юлія Федів повідомила про  те, що в УКФ відбулася позапланова ревізія Держаудитслужби, за результатами якої відкрито кримінальне провадження на підставі нібито порушень при розподілі 69,6 мільйона гривень. З них за майже 42 мільйони, на думку ДАСУ, несе відповідальність ексдиректорка УКФ Юлія Федів. Федів назвала ситуацію, що складається навколо УКФ та щодо неї особисто, одним із прикладів відкату позитивних зрушень у царині культури, що відбулися після 2014 року. І заявила, що збирається оскаржувати акт ДАСУ в судовому порядку.

За її словами, каменем спотикання стало додаткове бюджетне фінансування, виділене Кабміном для УКФ з “ковідного фонду” у липні 2020 року, яке пішло на 858 проєктів, які були у повному обсязі реалізовані протягом п’яти місяців.

17 серпня Держаудитслужба склала акт про виявлені порушення й направила його до УКФ для висловлення зауважень та заперечень. Федів заявила, що офіційної реакції нового керівництва Фонду досі немає.

Щоб прояснити ситуацію, Укрінформ звернувся до виконавчого директора Українського культурного фонду Владислава Берковського.

- Останнім часом у медіа поширюється інформація про переслідування щодо попереднього керівництва Українського культурного фонду...

- В окремих засобах медіа є така інформація. Особливо активно вона стала з’являтися після завершення перевірки Державної аудиторської служби України. Але давайте розглянемо історію з повним зануренням у контекст, без маніпуляцій.

Усередині травня 2021 року Державна аудиторська служба України видала направлення про початок ревізії фінансово-господарської діяльності УКФ. Безпосередньо сама перевірка проходила з 17 травня по 10 серпня 2021 року. За цей час здійснено перевірку щодо дотримання УКФ законодавства про закупівлі, правильність визначення потреб у бюджетних коштах, складанні та затвердженні кошторисів, стан використання державних коштів, виділених на здійснення заходів і завдань державних цільових програм (власне тут йшлося про інституційну підтримку установ та організацій, які постраждали від COVID), стан збереження майна, стан здійснення закупівлі майна та матеріалів тощо. На підставі вивчення цих питань державні аудитори підготували акт-звіт про ревізію. В цьому акті-звіті перелічені помилки та порушення, вчинені у процесі діяльності УКФ за період з 1 січня 2018 року по 30 квітня 2021 року. Розглянувши цей акт-звіт, ми з окремими позиціями погодилися, а з деякими – ні. В першу чергу, ми не погодилися з висновком щодо виявлених порушень у сфері інституційної підтримки установ й організацій сфери культури та креативних індустрій, які постраждали від COVID. Свої заперечення ми направили окремим листом до Державної аудиторської служби України.

- І якою була реакція аудитслужби на ваші заперечення?

- На жаль, державні аудитори з нашими запереченнями не погодилися й у приписі, який надійшов до УКФ у вересні, було визначено нецільове використання коштів та безпідставне виділення коштів на суму 39 млн 784 тис. грн. Крім того, були виявлені порушення при нарахуванні заробітної плати, премій та відряджень на суму понад 90 тис. грн. Більше того, у 20-х числах вересня ДАСУ заблокувала нам рахунки в Державному казначействі з метою забезпечення виконання приписів про усунення бюджетних правопорушень.

Звісно, що з такою ситуацією ми погодитися не могли, і розпочали підготовку до заперечення припису. Зокрема, готується звернення до суду щодо заперечення окремих позицій рішення Держаудитслужби.

- Колишня директора УКФ Юлія Федів стверджує, що на підставі цієї перевірки щодо неї відкрито кримінальне провадження.

- Мені не відомо, звідки у пані Юлії така інформація. 14 вересня 2021 року до нас надійшов лист від Печерської окружної прокуратури міста Києва про те, що слідчим відділом Печерського управління поліції здійснюється досудове розслідування щодо з’ясування, чи є кримінальне правопорушення у фактах діяльності УКФ, виявлених ДАСУ. Однак жодного прізвища у даному листі не зазначено. Тому я не знаю, звідки пані Юлія отримала інформацію про те, що проти неї відкрито кримінальне провадження. Я не виключаю того, що у досудовому розслідуванні фігурує прізвище моєї попередниці, але це природно, адже будь-який керівник державної установи несе персональну відповідальність за усе, що відбувається безпосередньо в його установі. Так само, як на сьогодні я сам несу усю повноту відповідальності за те, що роблять мої співробітники, та за роботу самого Фонду. Але наголошую, що наявність прізвища не дорівнює інкримінуванню їй кримінального провадження. Це точно не так.

Врешті-решт, з усіма матеріалами по перевірці, які є в наявності в УКФ, повноцінно ознайомилися адвокати пані Юлії ще 23 вересня.

- Критики нової команди УКФ говорять про розвал та знищення діяльності Українського культурного фонду.

- Підстави у «критиків» говорити так можуть бути різні. Але, хоч як би кому хотілося, УКФ не знищити. У Фонд закладено значний ресурс міцності та витривалості. На даний момент ми готуємося до відкриття нового грантового сезону 2022 року, розробляємо стратегію діяльності УКФ на наступні роки. Звісно, що не все так безхмарно було і є. В першу чергу, значним стресом для Фонду стали зміни у керівництві, зокрема заміна Наглядової ради, заміна виконавчого директора. По-друге, це проведення державного аудиту. Результатом цієї стресової ситуації стало те, що на 14 червня 2021 року було не підписано більш як 80% договорів на фінансування проєктів – 339 із 415 договорів не було підписано. Саме тому з середини червня 2021 року велася активна й напружена робота з оперативного виправлення ситуації, підписання договорів та старту фінансування проєктів. Як результат, на сьогодні Фонд підтримав реалізацію 546 проєктів, у тому числі 36 стипендій.

- Про які саме проєкти йдеться? Можете навести приклади?

- До прикладу, найдорожчий проєкт грантового сезону 2021 – це мультидисциплінарний проєкт «Шлях/Yol» про історію та культуру кримських татар. Проєкт «Привіт. Леся», що отримав чи не найбільшу експертну підтримку. Це серія аудіопрограм про Лесю Українку, де кожен випуск розкриє її як звичайну людину. Соціальний проєкт «На рівних / On equals», що покликаний збільшити статистику працевлаштування людей з інвалідністю. Фільм «За нашу і вашу свободу», що є живою документальною хрестоматією боротьби Литви та України проти радянсько-російської імперії. Скульптура Київського кита з переробленого пластику. Книжкові фестивалі в Одесі, Львові та Черкасах, Міжнародний фестиваль оперного мистецтва просто неба «OperaFest Tulchyn», концертний промо-тур Національного академічного оркестру народних інструментів України «Гуц-н-Рол» і багато інших цікавих та важливих для української культури проєктів.

Український культурний фонд, як і будь-яка інституція, має свої складнощі. Але він живе, розвивається та долає всі перешкоди, що стають на шляху розвитку української культури.

*   *   *

ДОВІДКОВО:

Станом на 20.10.2021 р. Українським культурним фондом було оголошено конкурс із 13 програм. На конкурс надійшло 3734 проєктних заявок. Запит на отримання гранту склав більше 5,4 млрд грн. На експертне оцінювання було передано 2972 проєкти.

За результатами, завершеного конкурсного відбору із 11 програм, підтримано 546 проєктів, підписано 510 договорів про надання гранту та 36 договорів – про надання стипендій на загальні суми 499,3 млн грн та 3,9 млн грн відповідно.

За секторами культури та мистецтва вони розподілилися так: сектор аудіального мистецтва – 31 підтриманий проєкт; сектор аудіовізуального мистецтва – 166; сектор візуального мистецтва – 39; сектор дизайну та моди – 17; сектор культурної спадщини – 50; сектор культурних та креативних індустрій – 153; сектор літератури та видавничої справи – 28; сектор перформативного та сценічного мистецтва – 62.

Фінансову підтримку від Фонду отримали представники всіх областей України. Загалом, за типами населених пунктів підтримка культурно-мистецьких проєктів складає: 502 – грантоотримувачі з міст, 19 – грантоотримувачі з селищ міського типу та 25 проєктів – від грантоотримувачів із сіл та селищ.

У цьому році за підтримки УКФ реалізовується 493 індивідуальних проєкти, 42 міжнародних проєкти та 11 національних проєктів.

У результаті реалізації проєктів має бути створено понад 55 різних культурних продуктів, серед яких – фестивалі, презентаційні пакети, сценарії, резиденції, експозиції, вистави, культурно-туристичні маршрути та інші.

До реалізації проєктів за підтримки УКФ загалом було залучено близько 3300 представників культурної спільноти.

Укрінформ

Фото Павла Багмута

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-