В Україні проходить перший міжнародний фестиваль-конкурс скрипалів «MAESTRO-Fest»

В Україні проходить перший міжнародний фестиваль-конкурс скрипалів «MAESTRO-Fest»

Укрінформ
В Україні триває І Міжнародний фестиваль-конкурс ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest» виконавців на струнно-смичкових інструментах.

Про проєкт розповіли на пресконференції в Укрінформі його учасники й організатори з БО “Культурно-мистецький благодійний фонд «Київ-Класік».

Метою проєкту є підтримка державного святкування 80-тої річниці Богодара Которовича, увічнення імені митця, актуалізація культурної спадщини постаті українського та світового мистецтва ХХ-ХХІ століття на міжнародному рівні.

Як розповіли організатори, на участь у І Міжнародному фестивалі-конкурсі ім. Богодара Которовича «MAESTRO-Fest» подали заявки близько 100 конкурсантів. Окрім українців, у відборі взяли участь скрипалі з Німеччини, Австрії, Нідерландів, Латвії, Литви, Естонії, Румунії, Молдови. Для прослуховування було зібрано понад 30 годин музичного матеріалу, який журі конкурсу вивчатиме, щоб визначити тих виконавців, які пройдуть до ІІ туру.

Читайте також: В Україні запускають проєкт «Maestro - Fest», присвячений скрипалю Которовичу

“Також до переліку подій на честь вшанування відомого скрипаля увійде створення сайту, де будуть вперше опубліковані матеріали культурної спадщини маестро, частина унікального доробку родинного архіву Богодара Которовича, а також розробка буклета-книги «Богодар Которович. Фрагменти незавершеної повісті» та документального фільму «Шляхи і кроки Богодара Которовича», - розповіла відома українська піаністка, народна артистка України Євгенія Басалаєва, авторка і керівниця проєкту «MAESTRO-Fest. Богодар Которович».

Україна має сильну скрипкову школу, а конкурс імені Богодара Которовича є “найкращим букетом уславлення видатного маестро”, вважає народний артист України Кирило Стеценко, скрипаль, композитор, член журі фестивалю-конкурсу.

“Плодами його діяльності є надзвичайно сильна скрипкова школа України. Це його заслуга і його учнів. І на тлі участі в конкурсі представників багатьох країн ядро лідерів становить усе ж Україна, і це дуже добре навчені люди, це високий клас. І чудово, що ми започатковуємо цей конкурс, і це гарний час, коли ми можемо продемонструвати ці плоди вже через покоління творчості Богодара Антоновича на конкурсі, який є найкращим букетом уславлення нашого видатного маестро”, - сказав Стеценко.

Організатори також анонсували проведення ІІ туру фестивалю-конкурсу, який відбудеться 6 жовтня у Великій залі ім. В. Сліпака Національної музичної академії ім. П. Чайковського, а також урочистий гала-концерт Фестивалю віртуозів «MAESTRO-Fest. Український Паганіні», який відбудеться 7 жовтня у Колонній залі ім. М. Лисенка Національної філармонії.

Читайте також: У Львові пройде музичний фестиваль пам’яті Томаса де Гартмана

Богодар Которович (1941-2009) - видатний український скрипаль, диригент, педагог. Маестро Которович став єдиним українським скрипалем, який один із небагатьох музикантів світу був удостоєний честі грати на унікальній скрипці Нікколо Паганіні «CANNONE» («Вдова Паганіні»), яку у 1999 році спеціальним літаком було привезли з Генуї до Києва для концертних виступів видатного музиканта.

Із постаттю відомого митця пов’язана ціла епоха становлення національного музичного мистецтва, зокрема, фундація сучасної української скрипкової школи та заснування першого в Україні міжнародного конкурсу юних скрипалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-