На «Мельпомені Таврії» цьогоріч покажуть 40 вистав

На «Мельпомені Таврії» цьогоріч покажуть 40 вистав

Укрінформ
На ХХІІІ Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії», що відбудеться з 3 по 11 вересня у Херсоні, покажуть 40 вистав, на нього запрошені учасники з 10 країн.

Про це на пресконференції розповів генеральний директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша та президент фестивалю Олександр Книга, передає кореспондент Укрінформу.

«Було подано понад 50 заявок, ми відібрали 40. Відбирали нестандартне, те, що тим чи іншим чином додасть до палітри фестивалю нові фарби та залучить до театру ще якусь категорію глядачів», - зазначив Книга.

Читайте також: Кремінь нагадав театрам, що вистави недержавною мовою треба дублювати українською

Планується, що учасниками фестивалю стануть представники з 10 країн: Грузії, Вірменії, Польщі, Румунії, Ізраїлю, Ірану, Португалії, Туреччини, Білорусі та України.

Як розповів Книга, план фестивалю попередній, тому що узгоджуються ще "доїзди" окремих театрів. Наприклад, чекають на приїзд театр з Ірану, що везе виставу про Голодомор.

Як зазначив Книга, є театри, які на фестиваль відбирали, є такі, які запрошували. Наприклад, запросили Дикий театр з виставою «Механічний апельсин». «Вистава, як і все у Дикого театру – провокативна, але будь-яка провокація розрахована на те, щоб змусити людей думати, мислити, цікавитися…У кожної вистави є своя аудиторія. Запросили Національний академічний драматичний театр імені Франка з виставою «Трамвай «Бажання»», - сказав Книга.

Читайте також: У Києві на честь драматурга Проскурні назвали новий сорт ірисів

Олександр Книга водночас зазначив, що вистави обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша на фестивалі не плануються – вирішили наразі максимально віддати театральні майданчики гостям.

Фестиваль цьогоріч має гасло «Театр – це моє!».

Книга також розповів, що відбудеться і карнавальна хода, яка завершиться не на площі перед театром, а на Набережній. А от регати з нагоди фестивалю вирішили не проводити, хоча обіцяють цікавинки «з вітрилами».

Читайте також: Що готує Нацопера у новому сезоні: художній керівник «привідкрив завісу»

Крім вистав, на різних майданчиках театру та на інших локаціях, під час фестивалю працюватиме освітня та літературна платформи, розповів президент фестивалю.

Фестивальні події відбудуться у Херсоні, Миколаєві та Новій Каховці. У репертуарі вистави на різний смак – від класики до сучасних творів. У тому числі – інклюзивні, віршовані та вистави з піснями. Уперше буде колаборація з фестивалем «ГогольFest» та спеціальна подія в Олешківських пісках.

Як повідомляють у пресслужбі фестивалю, цьогоріч відбудуться майстер-класи з пластичного мистецтва від хореографа-постановника, танцюриста Костянтина Томільченка, «Пластичний театр» від Влади Бєлозоренко, а також освітні лекції. Їх проводитимуть провідні режисери та артисти (Стас Жирков, Ярослава Кравченко та інші).

Читайте також: В Україні стартує прийом документів на премію імені Віктора Косенка

Працюватиме літературна сцена, у межах якої відбудуться читки п’єс та зустрічі із драматургами, презентації книг та поетичних збірок, виступи аматорських музичних і театральних колективів, музикантів, а також – тематичні зустрічі із запрошеними авторами та діячами. Серед останніх, Руслан Горовий, Неда Неждана, Олександр Ірванець, Володимир Некляєв (Білорусь), Артемій Кірсанов, Сергій Дзюба, Андрій Курейчик (Білорусь), Сергій Лазо, Дмитро Овечків та інші. Заплановані вечірні кінопокази українського кіно: «Погані дороги», «Мати Апостолів» і «Заборонений».

«Мельпомена Таврії» відбудеться за підтримки Українського культурного фонду.

Наразі квитки на основні вистави фестивалю уже продаються, їх вартість (в залежності від вистави та місця) коливається від 40 до 400 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-