19 липня: народний календар і астровісник

19 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Монаха-відлюдника Сисоя Великого, дізнаємось, чому цього дня всі ходили босоніж, а чоловіки прибирали будинок

Нині православна церква вшановує пам’ять монаха-відлюдника Сисоя Великого, який жив у єгипетський пустелі 60 років, за що отримав від Господа дар чудотворення. Помер християнський святий у 429 році. Також у цей день віряни згадують священномученика Єремія. У народі ця дата отримала такі назви: Сисоєв день, Сисой і Єремій.

Перекази свідчать, що Сисой Великий воскресив померлого хлопця. Батько вів сина до печери монаха, аби отримати благословення, але дорогою хлопчик помер. Пізніше, в присутності святого, юнак ожив та піднявся на ноги.

В народі Сисоя Великого вважають покровителем хліборобів. 19 липня святий віддає усю цілющу силу природі, саме тому цього дня люди ходили босоніж по росі та просили вдалого врожаю. А ще вірили, якщо пройтись по росі босоніж саме вранці, то весь рік будеш здоровим. Крім того, на Сисоя чоловіки прибирали будинок, не підпускаючи до домашніх справ жінок. А все тому, що наші прадіди вірили у домашнього духа, який мешкав у підпіллі та був дуже агресивним, особливо до жіночої статі. Також рекомендується нікуди не поспішати у день свята.

Наші пращури цього дня за місяцем визначали погоду на найближчі дні: якщо він зеленуватий, то скоро почнуться дощі; якщо великий і в тумані, то іде похолодання; білий і блискучий місяць – до холодної погоди без опадів.

Іменинники: Анатолій, Антон, Архип, Василь, Віктор, Юлія.

9-10-й місячний день. Місяць у знаку Скорпіон. Можливі тривоги, страхи, похмурі думки. Слід побоюватися обману і всіляких спокус. У цей день дуже легко піддатися ілюзіям і зваблюванню. Може, наприклад, з'явитися підвищена зарозумілість - постарайтеся уникнути цього, інакше будете покарані за гординю.

За нові справи краще не братися - є ризик помилитися в оцінці своїх можливостей. Емоції краще не проявляти. Можливі невезіння й отримання поганих звісток.

День, в який ми отримуємо знаки, до яких треба поставитися уважно. Праця примножить досвід і розсудливість. Варто продовжувати вже початі справи.

День тижня - понеділок. Цей день допоможе позбутися від туги, депресії, неприємних спогадів. Займіться повсякденними справами.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898, 1929 роках: +8,9°; а найтеплішим у 2007-му: +36,3°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-