6 липня: народний календар і астровісник

6 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні в нас Аграфени Купальниці, Всесвітній день поцілунку, а ще – День народження долара

6 липня, напередодні Івана Купала, відзначається день Аграфени Купальниці. У православному календарі це дата вшанування пам'яті мучениці Агрипини Римлянині. Люди ж назвали свято «Купальницею» тому, що ще в давні часи виник звичай цього дня масово купатися у водоймах. За традицією, на Агрипини вмиваються росою. А ще цього дня на вікна і на поріг клали кропиву, щоб нечиста сила не потрапила в хату. Готували також каші для жебраків і мандрівників, збирали цілющі трави.

Також нині Всесвітній День поцілунків! Свято вперше з’явилося у Великобританії в кінці XIX століття і мало відповідну назву «World Kissing Day». У ті далекі часи на березі туманного Альбіону вирішили, що такий прояв кохання, як поцілунок, має право на власний День. Однак міжнародним святом цей День поки що не став. Організація Об’єднаних Націй не затвердила його – певно, має більш важливіші справи…

Але це не заважає проводити у багатьох країнах і містах світу різні конкурси та заходи, присвяченні поцілунку. Перед учасниками подібних конкурсів відкривається шанс виграти різноманітні призи та подарунки, встановити нові світові рекорди і оновити власні досягнення.

День народження долара. 6 липня 1785 року за пропозицією Томаса Джефферсона Континентальний Конгрес Сполучених Штатів проголосив, що основною грошовою одиницею країни відтепер є долар. Таким чином, США стали першою державою, що прийняла слово "долар" в якості офіційної назви національної валюти.

У 1792 році був створений Філадельфійський монетний двір, де карбували перші американські долари. Зовнішній вигляд паперового долара постійно змінювався. Свій сучасний вигляд він отримав у 1928 році.

Іменинники - Антон, Артемій, Герман, Олексій, Петро, Олександр.

26-й місячний день. Місяць у знаку Близнюки. Складний, критичний день. Постарайтеся утриматися від будь-якої активної діяльності абсолютно у всіх областях. Краще зберегти життєві сили, ніж розтратити їх на порожню балаканину.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 році: +7,9°, а найтеплішим у 1924-му: +33,9°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-