3 липня: народний календар і астровісник

3 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині священномученика Мефодія; Міжнародний день кооперативів, Всесвітній день без поліетиленових пакетів; також дізнаємося, як діяти, коли впіймаємо перепела голіруч

У православ'ї згадують священномученика Мефодія. За народним календарем 3 липня називається «перепелине свято» або просто день Мефодія.

Достовірних відомостей про життя та діяльність Мефодія зовсім мало. Відомо, що жив він у лікійському місті Патара у III-IV століттях. Написав безліч богословських праць, які і прославили його. Помер мученицькою смертю - язичники відтяли йому голову мечем.

«Перепелине свято», бо наші предки цього дня вирушали голіруч ловити перепелів. Згідно з народними повір'ями, кому це вдасться, той увесь рік буде жити в достатку. Особливо щасливим стане той, хто зловить білого перепела. Його слід неодмінно додому принести, щоб щастя залучити, і потім на волю відпустити.

Всесвітній день без поліетиленових пакетів. За даними ООН, у світі щороку використовується 5 трильйонів пакетів, з них переробляють лише 1-3 відсотки.

Тож сьогодні, 3 липня, бажано замінити звичний пластиковий пакет разового використання на торбинки з тканини, паперу тощо.

Місяць тому Верховна Рада приєдналася до боротьби із засміченням довкілля, прийнявши Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Цим законом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг: надтонких пластикових пакетів; тонких пластикових пакетів; оксорозкладних пластикових пакетів. Пластикові пакети, що не відповідають встановленим вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Міжнародний день кооперативів відзначається щорічно у першу суботу липня. Кооперативи успішно долають історичні бар’єри на шляху розвитку і є унікальними в тому, як вони об’єднують людей, ресурси і капітал. Вони успішно діють у всіх сферах суспільства .

Наприклад, економічна активність понад 30 тисч кооперативів у США приносить близько 154 мільярди доларів до загального доходу країни. Статистично, кооперативні підприємства мають більш низькі показники невдач в бізнесі, ніж традиційні корпорації або малі підприємства. А щоб уявити масштаби кооперативного руху, достатньо зауважити, що Міжнародний кооперативний альянс нараховує понад 760 мільйонів членів кооперативів у 100 країнах світу.

Іменинники - Аврора, Андрій, Василь, Гліб,  Мефодій, Міна, Римма.

23-й місячний день. Місяць у знаку Овен. Досить суперечливий період. Імовірно пов'язаний з цькуваннями, гоніннями, переслідуваннями. Можливі ревнощі і заздрість з боку партнерів. Краще проявити обережність і не починати нових справ.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році: +9,0°, а найтеплішим у 1938-му: +33,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-