26 травня: народний календар і астровісник

26 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Мучениці Гликерії діви і з нею мученика Лаодикія, стража в'язничного, Міжнародний День розсіяного склерозу; дізнаємось також, чи варто започатковувати громадські організації і яких операцій слід уникати

День пам'яті мучениці Гликерії діви і з нею мученика Лаодикія, стража в'язничного. Свята Гликерія мученицьки постраждала за Христову віру в II столітті під час гоніння на християн за імператора Антоніна (138 – 161 рр.).

Вона рано лишилась батьків й увірувала в Христа. У цей час імператор Антонін видав указ про обов'язкове принесення жителями імперії жертв язичницьким богам. У день свята Зевса дівчина накреслила хрест собі на лобі і з'явилася в язичницький храм. Раптово статуя Зевса впала на підлогу і розбилася на дрібні частини. З натовпу у бік дівчини полетіли камені, але жоден з них не торкнувся її. Гликерію ув’язнили й катували, а в'язничний страж Лаодикій, що пильнував за нею, настільки був вражений дивом, що і собі увірував в Христа.

Міжнародний День розсіяного склерозу був встановлений з метою інформування про проблему цієї недуги, а також задля розширення глобального руху боротьби із цим захворюванням.

Розсіяний склероз - це хвороба, яка вражає головний мозок, зорові нерви, спинний мозок, що викликає порушення відповідних функцій організму. Вона характеризується утворенням хаотично розсіяних вогнищ демієлінізації - втрати мієліну, білої жирової речовини, що покриває  нервові волокна.

Розсіяний склероз звичайно починається в молодості, але може проявитися у будь-якому віці. Жінки більш схильні до захворювання, ніж чоловіки. Найвища захворюваність - серед тих, хто мешкає в помірному кліматі. Хвороба не передається у спадок. У списку причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя розсіяний склероз посідає третє місце - після травм і ревматологічних захворювань.

Іменинники: Олександр, Василь, Георгій, Єгор, Ірина,  Сергій, Юрій.

15-16-й місячний день. Місяць у знаку Стрілець. Місячний Стрілець спрямовує наші думки від земної логіки і конкретики в область абстрактного мислення.

Однак, незважаючи на це, час ідеальний для вирішення питань, пов'язаних із юриспруденцією і будь-якими правовими питаннями. Можна сміливо подавати заявку на  реєстрацію в органи влади задля створення юридичних осіб, громадських організацій або дочірніх підприємств.

Будь-які бюрократичні питання в цей час вирішуються на подив легко, практично самі по собі. Усілякі подорожі і відрядження також матимуть успіх і пройдуть без особливих пригод. Однак варто уникати операцій, пов'язаних із землею або будівництвом.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році: + 2,7°; а найтеплішим у 2007-му  +32,7°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-