18 квітня: народний календар і астровісник

18 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Федулів день; в Україні також відзначається День пам’яток історії та культури, а у світі - Міжнародний день пам’яток та історичних місць

18 квітня - Федора Вітрогона, Федулів день. Зазвичай на Федула відкривали вікна навстіж і вимовляли спеціальні замовляння для того, щоб у будинку не залишалися гнильні вітри, переполохи, біси. 18 квітня робили все, аби повністю провітрити житло, влаштовуючи протяги і дозволяючи теплим вітрам проникнути всередину.

Переполохом називали недугу, яка була отримана внаслідок впливу злого вітру. Вірили, що людина може підхопити цю хворобу уві сні. Зображували Переполох у вигляді живої істоти. Знахарі займалися лікуванням цього захворювання. Наприклад, 18 квітня могли запалювати сірники, брати лучину і опускати її в ємність з водою. Після цього йшли туди, де стався переляк, вимовляли змови. Далі воду давали випити хворій людині.

День пам’яток історії та культури встановлений в Україні 1999 року, його відзначають щорічно 18 квітня.

Пам’ятки історії та культури України за своєю суттю є надзвичайно різноманітними, адже держава практично стала колискою Русі та стиком культур східних і західних слов’ян. Україна має на своїй території чисельні історичні й архітектурні пам’ятки.

Наприклад, Києво-Печерська лавра, найзнаменитіша і найпопулярніша визначна пам’ятка Києва, яка є одним з найдавніших монастирів на території Русі. Заснована вона була у 1051 році за заступництвом Великого князя київського Ярослава Мудрого монахом Антонієм Печерським з міста Любеча. На її території, в свою чергу, розташовано кілька десятків унікальних історико-культурних пам’яток. Монастир внесений до списку Всесвітньої культурної спадщини, що складається організацією ЮНЕСКО.

Іменинники сьогодні: Феодора, Марко, Платон, Юрій, Георгій, Семен.

7-8-й місячний день. Місяць у знаку Рак. Це день роботи зі стихіями й вербальної магії, тобто магії слова. У цей день краще промовчати, ніж збрехати, сказати грубе слово або побажати кому-небудь поганого. Одним лише словом можна несвідомо вплинути на іншу людину. Можна отримати хворобу горла, голосових зв’язок або дихальних шляхів. Ці органи дуже чутливі цього дня.

Компроміси мало результативні й небажані. Взагалі, перш ніж щось сказати в цей день, треба гарненько подумати. Потрібно стежити за своєю мовою, уникати лайок і звільнятися від слів-паразитів.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: - 4,7°; а найтеплішим у 1920-му  + 25,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-