Зеленського просять присвоїти посмертно звання Героя України Івану Миколайчуку

Зеленського просять присвоїти посмертно звання Героя України Івану Миколайчуку

Укрінформ
Чернівецька облрада ухвалила звернення до Президента, Верховної Ради, Кабміну, МКІП і Київської міськради щодо присвоєння звання Героя України (посмертно) кіноактору, режисеру та письменнику Івану Миколайчуку.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"...Вважаємо за необхідне звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Київської міської ради з відповідним клопотанням щодо присудження Іванові Миколайчуку найвищої державної нагороди - Героя України (посмертно)", - йдеться у відповідному тексті звернення.

Також цим зверненням депутати обласної ради просять спорудити повноцінний пам'ятник Івану Миколайчуку у Києві, оголосити в Україні «2021-й роком Івана Миколайчука», створити національну кіностудію імені буковинського митця, відкрити Республіканський музей Івана Миколайчука, започаткувати творчу майстерню.

Зазначається, що 15 червня 2021 року громадськість відзначатиме 80-річчя від дня народження відомого актора, режисера і сценариста Івана Миколайчука (1941-1987).

"Ще в розквіті творчих сил кіносценарист та письменник Іван Миколайчук мріяв створити кіностудію у Карпатах. Цього, на жаль, з відомих причин тоді не сталося. Тоталітарна радянська влада повсюдно не підтримувала ідеї кіномитця, не дбала про постановку й подальшу популяризацію його фільмів й пошанування його творчої спадщини. Проте саме у 30-ту річницю Незалежності України та 80-річчя від дня його народження ці спільні завдання від громадськості цілком слушно втілити у життя", - додали депутати у своєму зверненні.

Читайте також: Станкович став лауреатом премії імені Лятошинського

Після нетривалого обговорення за відповідне рішення проголосували 52 присутні депутати обласної ради, що становить більшість від її складу.

Іван Миколайчук - видатний український кіноактор, сценарист, режисер та письменник, лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно). Народився у с.Чорториї Кіцманського району Чернівецької області 15 червня 1941 р. в сім’ї прохідника-залізничника. Зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв та має дві режисерські роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-